Trendy telewizyjne 2017 - 3D jest martwy, zakrzywione telewizory umierają .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Trendy telewizyjne 2017 - 3D jest martwy, zakrzywione telewizory umierają .
004_P1050773.JPG

Mieliśmy nosa i to dwa razy.
Pierwszy raz gdy pojawiły się telewizory w technologii 3D i przy dłuższym korzystaniu sprawiały spore zawirowania zdrowotne. Od pierwszego dnia pisaliśmy że to szybko przemijająca moda.
Drugi raz gdy weszły zakrzywione telewizory, które miały więcej wad niż zalet. Też pisaliśmy że się nie przyjmą. I mimo ogromnych nakładów finansowych na marketing i snuciu bzdurnych teorii zaokrąglenia świata - schodzą w lamusa zapomnienia.

Ostatni bastion upadł. Po tegorocznym CES, nie może być wątpliwości, że telewizory 3D są martwe i pogrzebane. Zakrzywione telewizory zmierzają w tym samym kierunku, podczas gdy przemysł VR został trafiony i walczy z czekiem rzeczywistości.

3D: Historia się powtarza

Na tegorocznej wystawie, technologia 3D była martwa i pogrzebana. Samsung odpuścił w zeszłym roku 3D. Wkrótce potem Philips ogłosił, że ​​nie nie będzie produkował żadnych telewizorów 3D.
LG i Sony w 2017 nie będą już wspierać telewizorów w tej technologii. Panasonic zaprezentował również nowy flagowy telewizor i też bez 3D. Decyzja Sony nie napotkała żadnych uwag . Inaczej było z LG które twierdzi, że połączenie OLED i pasywnej technologii 3D może dać jeszcze dobre wrażenie 3D. Jest nawet petycja klientów prosząc aby LG ożywiło 3D. Jest to mało prawdopodobne, ale warto spróbować.

3D będzie żyć w kinie i projektorach, ale to nie zmienia faktu, że cały system jest bliski upadku. Technologia 4K i 3D nigdy nie pojawiła się w sprzedaży, a dostawcy treści porzucili kanały 3D i strumieniowe przesyłanie również.
Historia się powtarza. 3D znów udało się na odpoczynek.
Virtual reality check

Czy nadszedł czas na wirtualną rzeczywistość ?.
Teraz nie tylko Oculus lub HTC ale również Sony i Samsung rzuciły siły od budowy nowej wirtualnej rzeczywistości . Wirtualna rzeczywistość jest nadal niezwykle ekscytująca. Pokazy i zachwyty nie mają sobie równych a rzeczywistość wirtualna wciąga i czasami nie wiadomo gdzie się kończy.
Ale cały przemysł w obliczu rzeczywistości wygląda ciężko.

Jak zwykle kilka firm w branży technologii, które pracują nad wieloma aspektami utrudniającymi łatwe korzystanie ze sprzętu. Na razie nie wygląda to optymistycznie.
Przemysł musi wspólnie rozwiązać trudne kwestie, takie jak odchudzanie zestawów słuchawkowych, tworzenie większej zawartości, poprawę jakości, rozwój systemów wolnych od kabli, poprawa lepszego śledzenia etc.
Trzymamy kciuki za VR. Jak zadziała wszystko dobrze, to VR może być niewiarygodne.

Zakrzywione telewizory.

Po raz pierwszy zakrzywione telewizory ukazały się w 2013 roku, zarówno u LG jak i u Samsunga.
Wymyślano różne, często nieprawdziwe teorie aby wykazać wyższość zakrzywionych telewizorów na prostymi. W 2014 roku Samsung uznał, że telewizory LCD powinny być zaokrąglone i w 2015 roku wszystkie jego wysokiej klasy telewizory były już zakrzywione. Tylko pół roku wystarczyło aby dostrzec brak zainteresowania Courved TV. W 2016 roku płaskie modele high-end wróciły do line-up, a w 2017 roku Samsung zdecydował, że jego topowa seria będzie płaska.
Seria 8 nadal będzie wygięta a seria 7 wejdzie w obu formach.

Co z innymi? Philips zrezygnował z krzywych w ubiegłym roku. Panasonic też. Wszystkie nowe telewizory Sony 2017 high-end będą tylko płaskie.
Południowokoreański LG postanowił również zabić zakrzywione modele.
Można jedynie dostrzec kilka zakrzywionych telewizorów, głównie chińskich marek.
Ale firma TCL też rezygnuje z zakrzywionych modeli. Te wyprodukowane zostaną udostępnione tylko w niektórych krajach azjatyckich. Amerykanie i Europejczycy nie są zainteresowani.

Jakie nowe trendy się urodzą ?
Zobaczymy....
Flatpanelshd

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kiki troszkę mijasz się z prawdą - ja byłem na tym audio show co pokazywałeś 3d i dobrze słyszałem co mówiłeś na temat 3d i odbiegało to od tego co teraz piszesz.. mało tego mam świadka bo nie byłem sam :) owszem przyznawałeś niektórym, że nie wszyscy mogą oglądać 3d ze względów zdrowotnych ale generalnie zachwalałeś 3d, a nawet padło stwierdzenie że to technologia, która z każdym rokiem będzie coraz bardziej wchodziła do naszych domów, że to taka ala przyszłościowa sprawa.. Także proponowałbym pisać tak jak było.. Również wtedy była rozmowa o skalibrowanych Sharpach przez Ciebie - kilka min. rozmawialiśmy ...

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Kiki
Trendy się zmieniają, ludzie kupują większe przekątne i pewnie za chwilę standardem stanie się 65' które spokojnie można oglądać z 3m. Jak wiadomo do 3D najlepiej wyposażyć się w duże matryce i myślę, że nie później jak za 2,3lata wróci ono do naszych tv.

Co do zakrzywienia to są już gusta. Gdybym był teraz na kupnie tv to na pewno szukałbym zakrzywionego bo wg mnie się ladnie prezentuje na ścianie czy nawet stojąc na komodzie.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Caparzo dla Ciebie bezsens dla innych nie. Ludzie na szczęście mają różne gusta i mogą wybrać to co im się podoba. Moi rodzice mają 65 Samsunga zakrzywioną i wygląda świetnie na ścianie, kto do nich nie wpada to jest zachwycony wyglądem tego tv. Ja z chęcią swojego płaszczaka zamieniłbym na krzywusa:D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kiedyś czytałem naukowe wypociny i podobno przy powiedzmy 80 i więcej calach zakrzywiony ekran troszkę niby jest lepszy , ale Ci którzy pisali o tym i w jakiś sposób sprawdzali co jest lepsze dla widza jasno stwierdzili, że dla powiedzmy 55-65 cali nie ma żadnego znaczenia krzywizna ekranu... a również na tym forum były artykuły np od Samsunga ile to niby krzywizny dają ludziom w jakości odbioru ... a to jest bzdura.. i każdy o tym wie.. ale wiadomo trzeba takie artykuły podawać żeby namieszać ludziom w głowach.. a nóż więcej ludzi kupi..

Wg mnie najlepszym dla 3d byłoby jakby taka technologia była bez okularów ale to marne szanse :)

Caparzo

New member
Bez reklam
Lepsze w czym ???
Tu już w jednym temacie są mądrości pisane, że siedząc na wprost już kąty uciekają a co dopiero na krzywiznie. To nie ma kompetnie żadnego zastosowania, obraz jak wszędzie a podejrzenie z boku to dopiero klapa. Więc nawet z kuchni obierając kartofle nie zobczysz ost cyfry w losowaniu lotto.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Podejrzenie z boku to klapa? Caparzo oglądałeś Ty kiedyś TV zakrzywiony?
Ja nie zauważam żadnych plusów ani minusów pomiędzy płaskim tv, a zakrzywionym. Cieszę się, że firmy dają klientowi możliwość wyboru pomiędzy tymi dwoma rodzajami. Nie podoba Ci się zakrzywiony to kupujesz płaski i tyle. Zrozumiałbym hejty gdyby nagle z rynku całkowicie zniknęły płaskie tv.

Caparzo

New member
Bez reklam
Prawie 3 lata pracowałem w tv kablowej, prawie codziennie po 5 tv ustawiałem każdy inny, nawet teraz zdarza się pomagać ludziom. Widziałem więcej zakrzywionych tv niż ty w sklepie. Nie robie żadnego hejtu, nie wiem co to znaczy, nie byłem w gimnazjum. Mówie co myśle i to co wiem w tym temacie.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Prawie 3 lata pracowałem w tv kablowej, prawie codziennie po 5 tv ustawiałem każdy inny, nawet teraz zdarza się pomagać ludziom. Widziałem więcej zakrzywionych tv niż ty w sklepie. Nie robie żadnego hejtu, nie wiem co to znaczy, nie byłem w gimnazjum. Mówie co myśle i to co wiem w tym temacie.

Co do zakrzywionych tv w sklepie to się zgodzę bo nie mam czasu ani ochoty chodzić po marketach i je oglądać, nie mówiąc że w większości z nich pracują ludzie, którzy nie potrafią podać rozdzielczości full hd czy 4k, ale posługując się tymi dwoma znaczkami nawijają Januszy jak leci:D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
HQ 150 wiem że na konkurencyjnym forum również były pisane cuda na temat krzywizn :) a teraz nawet słowem się nie odzywają kiedy im pisze o 3d o którym źle się nie wypowiadali - patrz na Sony która to firma ma wytwórnię filmową i na 100% będą nowe filmy ich w 3d w tym roku.. choćby Resident evil czy Underworld..

Caparzo oni pisali bardzo fachowo (widać że to ludzie którzy się takimi rzeczami zajmują) - wydaje mi się, że wiedzieli co piszą ale tak się zastanowić zobacz co innego jest 65 cali, a co innego np 85 -100 cali i weź "siadnij sobie" :) przed takim tv 3 m i zobacz jakie są wrażenia i to samo zrób na 65 calach.. jak dla mnie jest różnica..a co dopiero na 100 calach ..

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Zakrzywione ekrany (odpowiedni stosunek wielkości do odległości) mogą sprawiać wrażenie,że obraz trochę nas otacza,z tym,że mogą one lekko deformować to co widzimy (np. zakrzywiona prosta) ;)

D

Deleted member 121090

Guest
Zakrzywiony ekran ma sens tylko w jednym, jedynym wypadku.
Jeśli siedzimy centralnie w jego ,, ogniskowej''.
Czyli musi być odpowiednio duży i ogląda go jedna osoba siedząca centralnie i bardzo blisko.
I tylko wtedy możemy pisać o tym, że obraz nas otacza i mamy taką samą odległość od każdego punktu ekranu i nie widzimy degradacji obrazu spowodowanego różnymi kątami oglądania dwóch przeciwległych boków ekranu.
Przy normalnej eksploatacji u nas w domach warunki praktycznie nie do spełnienia.
W każdym innym wypadku z krzywizną ekranu wiążą się głównie jej wady.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
lolek
Pisałem kiedyś o moim mini teście 3D w tv. Widziałem Avatar, rybki z Imaxu i Titanica na Samsungu 65JS9000, na Soniaku, nie pamiętam dokładnie modelu, ale również topowy 65', na moim 48H6400 i na śmiechowym LG 55' brata.

Wnioski:
Samsung zabił pozostałe telewizory. Nie wiem czy seria JS ma jakieś lepsze bebechy odpowiadające za 3D czy krzywizna robi taką robotę. Avatar i rybki pomijam bo te filmy w 3d miażdżą. Titanic oglądany na moim H6400, LG brata i Soniaku wyglądał jakbym używał trybu 2D>3D. Na Samsungu efekt 3D w Titanicu powalił mnie na kolana. Dla mnie Titanic to film, który widziałem raz i zaklinałem się, że na pewno nie poświęcę tyle czasu ponownie, ale Samsung JS9000 wyciągnął z niego fajną głębię+ to co każdy oczekuje od 3D czyli obraz wychodzący z TV i to przekonało mnie by jeszcze raz zobaczyć jak DiCaprio zamarza w wodzie, a na desce było dla niego miejsce.

Do 3D potrzeba ekranu minimum 65' oglądanych najlepiej z 2-2,5m
i dobrego tv. Chciałbym zobaczyć jeszcze jakiś topowy model Philipsa czy LG 65' z 3D dla porównania.

W ostatnim czasie z ojcem oglądałem m.in Point Break 3D, Hobbity 3D, Lichtmond - miazga.

Myślę, że Samsung wprowadzając na rynek serię JS zaliczył ogromną klapę marketingową bo odpowiednia prezentacja z właściwymi materiałami 3D mogłaby im zagwarantować niezłą sprzedaż serii.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Najlepsze jest to że Lg poświeci się teraz dla HDR bo niby to dla ludzi teraz jest mega.. faktyczne patrząc ile ludzi kupuje filmy na BR w tym kraju to filmy 4k będzie jeszcze większa ilość osób którzy będą się cieszyć HDR -em.. śmiech na sali i tyle.. zobaczymy czym za dwa-trzy lata będą nas karmić i co to niby będzie ważne dla ludzi..

Do góry