Toshiba Regza 37xv500pg

lukblo

New member
Witam! Telewizor mam od maja br., więc już troszkę czasu minęło (a w tym czasie staniał o prawie 900zł :() i mogę podzielić się kilkoma uwagami na jego temat. Nadmienię jeszcze, że źródłem sygnału jest cyfrowa kablówka UPC (z kanałami HD) oraz czasami komputer (podłączony przez s-video).
1. Obraz SD: oczywiście nie odkryję Ameryki, jeśli napiszę, że kluczem jest jakość sygnału: na kanałach SD ma to spuer istotne znaczenie, np. TVP 1,2 - średnia jakość, obraz w szybszych scenach nieco rozmyty, obrazy statyczne dość dobre; TVP Info i kilka innych programów - dramat!!! - np. przesuwający się pasem z wiadomościami mało czytelny, sportu w zasadzie nie da się oglądać; TVN, Polsat, Polsat News, BBC Knowledege - obraz bardzo dobry, ostry, niewiele odbiega od jakości DVD; kanał dla dzieci JimJam - idealny, prawie jak HD.
2. Obraz HD: generalnie bajka (choć też troszkę się różni w zależności od kanału, najlepszy na NG HD, Polsat Sport HD, History Channel HD) - piękne (brakuje słów) kolory, płynne przejścia, ostrość i generalnie nie chce się oderwaćwzroku. Sceny dynamczne (np. piłka nożna) minimalnie gorsze, ale oczywiście 100% lepsze niż na kanałach SD.
3. Dźwięk: jest nieźle, choć brakuje troszeczkę basów, natomiast dość fajnie oddaje przestrzenność; jest czysty i wyraźny.
4. Obsługa: jest prosta, menu ekranowe po polsku, bez udziwnień, ale też bez fajerwerków, jak np. w Philipsach, gdzie można podzielić ekran na pół i sprawdzić, jak zmienia się obraz po włączeniu odpowiednich funkcji.
5. Systemy poprawy obrazu: są 2 systemy, efekt widać, ale niestety nieco rozmywają obraz w dynamicznych scenach.
6. System automatycznego dopasowywania rozmiaru obrazu: działa słabo, raczej trzeba zmianiać proporcje ręcznie, ale jest z czego wybrać (ok. 6 trybów, w tym Kino 1,2, Superlive 1,2, 14:9, napisy, PC itd.).
7. Pilot: duży, solidny, przemyślany.
Reasumując: Za tą kasę (obecnie ok. 2300zł w sklepach internetowych) dobry wybór. Natomiast jeśli miałbym polecać coś innego, to obejrzyjcie sobie w sklepach Sony W 4500 40 cali - ja nie mogłem od niego odejść (jednak kosztuje ok. 4500zł :rolleyes:).
Pozdrowienia!

Maxx72

New member
Właśnie zastanawiam się nad zakupem tego TV. Obawiam się jedynie jakości obrazu na SD, mam kablówkę analogową. Zapytam dostawcę kablówki o możliwość odbioru kanałów w formacie cyfrowym. Wtedy powinno być ok.

Do góry