Jeszcze nie wiem. Zależy to od tego, którą ścianę wybiorę. Jak TV będzie na krótkiej ścianie to odleglość wynosi ok. 3,5 - 3,7 m. Jak na długiej (w innym pokoju) to 2,5 m. Szczerze mówiąc lubię oglądać tv z dosyć bliskiej odległości. Np. w kinie nigdy nie siadam w ostatnim rzędzie, zawsze staram się siedzieć w "złotym środku" czyli środkowy rząd - środkowa kolumna

(moim zdaniem najlepsze miejsce pod względem obrazu i dźwięku. Obecnie mam 27" poczciwy Tv-Crt firmy ITT Nokia

(pewnie większość nawet nie wie, że taki Tv istnieje). Na nim telewizje oglądam zazwyczaj z odleglosci ok. 1,8 m. Czasem 3,5 m, a zależy to od miejsca, w którym się siedzi.
Byłem ostatnio (znowu

) w media. Ponownie zobaczyłem Toshibe 42". Leciał materiał HDTV i spokojnie mógłbym siedziec w odległości 1 - 1,5 m od takiego TV. Super się ogląda bo jesteś blisko akcji

. Stała tam też Plazma 60" z wyświetlonym jakimś koncertem tak samo bez problemu można (jak dla mnie) ogladac z odleglosci 1,5-2m.
Wiem, że niemożliwością jest oglądanie sygnału SD z takiej odległości, ale na tym mi nie zależy. Czekam, aż UPC wprowadzi sygnał cyfrowy + HDTV (odpowiedzieli mi, że zamierzają to zrobić "już" w 2008r).
Gdybym miał wystarczającą ilość pieniędzy to bez wahania brałbym 52". Tylko właśnie chciałbym też coś zostawić na KD

. I tak prawdopodobnie zaoszczędze rezygnując z dvd onkyo, a filmy będę puszczał z PS3. (Zawsze to 800zł do przodu)