Chyba wybaczycie, że w temacie Tośki SV rozpisuję się o Philipie, ale zostałem wywołany

, a że w trakcie poszukiwań właściwego dla mnie ekranu SV była brana bardzo poważnie pod uwagę, to jestem raczej rozgrzeszony.
cez007:
A czy nie przeszkadza Ci w 9704 efekt halo tak często wspominany na różnych forach.
Efekty jakie można zauważyć i o których powiemy, że są nieporządane pojawiają się w zależności od emitowanego materiału oraz ustawień TV. Wszelkiego rodzaju smużenia, mrowienia, poświata wokół konturów liter, rwanie tychże przy szybkim ruchu kamery i inne tego typu zjawiska, wnikliwy obserwator i owszem jak chce to może i zauważy, jednak ich eliminacja poprzez korekcję ustawień nie nastręcza wielu kłopotów. I nie jest to winą tego modelu, że obnaża niedostatki realizacyjne, czy produkcyjne prezentowanych materiałów w TV. Mam wrażenie, po 1,5 mcu użytkowania 9704, że jest on wyczulony na różnorodność nadawanego materiału /szczególnie HD/ przez nadawców TV i jeżeli myślałby kto o ustawieniu kontretnych parametrów obrazu raz na zawsze, to raczej nie z tym modelem. JEDNAK TO CO PREZENTUJE ON NA MATERIALE TYPOWYM HD np. kanały DEMO z Astry, Sky Italia z Hot Birda lub nadawców skandynawskich z satelity Thor 0,8W, nie wspominając odtwarzacza BD, a nawet DVD przez HDMI, dopiero to, pozwala w pełni czerpać radość z obcowania z tym ekranem. Czerń i jej odcienie, rzeczywiście jest wspaniała.
darmane:
Szczególnie to dobrze widac było przy podkręcownym kontraście. Kolega chcac zaprezentowac idealna czern (na philu troche to wyglada przy podkrecaniu kontrastu jak idealnie czarna plama atramentu - chyba wiesz o czym mowie) podkrecil delikatnie paramety (ale bez przesady) wtedy przy przejsciach kolorystycznym widac cos w rodzaju - kurcze nie wiem jak to fachowo nazwac- mikro mrowek na obrazie. Cos jakkby obraz pływał a w tym obrazie pływalo jeszcze cos mikroskopijnego. Nie mowie tu o trzymaniu nosa przy ekranie ale o czyms widocznym coprawda z bliska ale nie z 50 cm. Ten efekt powoduje, ze wydawało by sie idealny obraz jest nieznacznie niestabilny. Uff opisalem to najlepiej jak potrafilem.
Aha zrodlo blu ray i N-ka ale testowałem głównie na blu ray. Rozne płyty
Oczywiście! Wielokrotnie zauważałem podobne efekty, właśnie na odtwarzaczu BD, nawet kabel HDMI zmieniłem na dość drogi, ale dopiero
kalibracja ekranu! doprowadziła do diametralnej odmiany i w tej chwili problem z głowy. Pozostaje tylko niewielka korekcja dostosowująca parametry ekranu do danej płyty i subiektywnych preferencji.
Ja również Philipa wykorzystuję głównie jako monitor i z wielu jego funkcji niestety nie korzystam, załatwia mi to dream.
Wspomniałeś coś o swoim teście, czy możesz dać namiar na niego?