to moj 1 post tak wiec...dzien dobry

do wczoraj mialem 5 letniego phila seri 9 32''.najlepszy tv w tamtych czasach i sadze ze obecnie bije na leb niektore nowe wynalazki...
teraz czekam na nowego phila 9705,potrzebowalem"na gwalt"na te kilka mc jakis wiekszy tv i wybor padl na toske ze wzgledu na cene 2190.nie interesuja mnie gadzety typu filmy z usb/internet itp...dla mnie tv ma miec piekny obraz wejscie hdmi,full hd i cieszyc oko.nie znam sie na szczegolach specyfikacyjnych i niuansach tak wiec wybaczcie za idiotyczne byc moze pytania:
-jak to jest z tymi 100hz...czy to automatycznie tv tak nadajeczy trzeba cos przelaczyc?na sygnale z kablowki obraz jest ok ale nie mam mozliwosci sprawdzenia jakosci odswierzania przyciskiem "info",natomiast po podlaczeniu bluraya panasonica i odpaleniu filmu dvd po wcisnieciu "info"na pilocie wyswietlaja sie jakies dane w tym odswierzanie 50hz...to o co kaman z tymi 100hz?
-przeskakujac kanaly,kilka np tvn jest nadawanych w formacie 4/3 i zeby rozciagnac na caly ekran trzeba dodatkowo kilkakrotnie wciskac przycisk formatu obrazu-wkurzajace to jest..w philipsie automatycznie obraz sie ustawial.czy jest na to jakas metoda?
bardzo prosze o odp dla totalnego laika...

co do samego tv...:
przegladajac to forum zauwazylem jak wielkie znaczenie ma "czern""buczenie""powidoki"itp...
otoz ten tv dla mnie osobiscie w porownaniu z bajecznym dla mnie philem z ambilightem i pixel plusem jest...dobry.sygnal z kablowki jak mowilem jest srednio dobry.z dvd swietny.plyty bluray jeszcze nie odpalalem.ogladam 40'' z odleglosci 3m.katy bardzo dobre wrecz rewelacyjne.super matowa matryca.przy wyszukiwaniu programow ekran jest czarny wiec sprawdzilem jak sie sprawuje w roznym oswietleniu.przy zgaszonych wszystkich swiatlach ekran jest szary z malymi przebarwieniami jasniejszymi(hmm...jakas wada?)a przy zapalonym delikatnie swietle ekran jak smola.buczenia nie zauwazylem.
ogolnie ok ale mam nerwa na ten obraz zmniejszony i niewiedze co do tych 100hz skoro z dvd pokazuje 50hz.