Toshiba 40WL768 pytanie o 3D

woodroow

New member
Witam
Mam takie pytanie otóż zakupiłem ten model TV z myślą o tym ze będzie on przerabiał obraz z 2D na 3D i robi to tylko że zakładając okulary nie widzę efektu 3D tylko tak jak bym oglądał bez okularów. Czy może mi ktoś powiedzieć o co chodzi i dlaczego tak? Jeśli na tym tv nie da się oglądać obrazu przerobionego na 3D to po co jest w ogóle taka opcja?

Każda konwersja z 2D do 3D jest mizerna !

Czy to kanały telewizyjne, czy gry na konsoli, kompie czy tez odtwarzacz dvd/blurey efekt jest mizerny

taka konwersja to tylko chwyt marketingowy, bo jak zwykły użytkownik usłyszy, że taka opcja jest w TV to zaraz myśli sobie że jest to coś fajnego, ale tak naprawdę jest to mizerne i wątpię czy wytrzymałbyś półtorej godzinny albo dłużej na oglądaniu filmu z tą opcją, oczy męczysz a efektu praktycznie brak po za lekką głębia i nic po za tym, po jakimś czasie w ogóle tego nie będziesz używał i sam stwierdzisz że praktycznie jest to Ci nie potrzebne

Sam mam TV z ta opcją i chyba z 3 razy ja użyłem

Kupujesz TV 3D oglądaj filmy kręcone techniką 3D czy to na blurey czy tez na kompie

Nie oczekuj że po tej opcji zaraz będa ci wyskakiwaly rzeczy z ekranu czy tez będziesz mial niesamowitą glebie, krotko i na temat konwersja z 2D do 3D to mizerny efekt :)

Ostatnia edycja:

woodroow

New member
Skoro jest taka opcja to mnie ciekawi jak to uruchomić problem jest tego typu że filmy z kompa 3D czy to z pendriva (mkv) sbs tez nie trybią.

Podstawowe pytanie czy TV jest głównym monitorem komputera?

Odpalasz film sbs, klikasz na pilocie TV opcje 3D , wybierasz opcje SBS (obraz obok obrazu) tv ci go połączy w jeden obraz wtedy odpalasz okulary i oglądasz to wszystko :)

To samo tyczy się konwersji z 2d do 3d odpalasz film potem na pilocie wybierasz konwersje z 2D do 3D , odpalasz okulary i oglądasz

jeśli ci coś nie trybi zanieś TV do reklamacji :)

woodroow

New member
Dzięki za chęć pomocy ale nie napisałem tego postu żeby uzyskać informacje jak odpalić 3D bo przyciski są dość dobrze opisane na pilocie i ciężko w niego nie trafić chcąc wybrać interesującą użytkownika opcję. Poczekam na wypowiedź kogoś kto miał do czynienia z tym modelem TV i wie coś więcej na temat akurat tego przypadku i udzieli odpowiedzi konkretnej. W moim pierwszym poście nie ma pytania jak odpalić 3D tylko po odpaleniu 3D i założeniu okularów dlaczego ten efekt nie jest widoczny.
Tak więc jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę o odpowiedź :)

Jak odpalasz film sbs i wybierasz opcje 3d sbs na pilocie to w tv robi sie jeden obraz czy dalej są dwa obrazy obok siebie?

Jeśli tak to myślę, że problem leży po stronie okularów, no chyba że masz dwie pary i próbowałeś na dwóch różnych okularach :)

Inaczej tego nie widzę skoro TV ci przerabia obraz normalnie to znaczy że wina leży po stronie okularów :) Leć do sklepu i składaj reklamację :)

el_matadore

New member
Równiez "walczyłem" z uruchomieniem 3D na tym TV. Odtworzenie filmu w 3D z dysku poprzez port USB (a co za tym idzie we wbudowanym mediaplejerze) jest niemożliwe. Do uzyskania efektu 3D potrzebny jest między innymi przewód HDMI obsługujący 3D (patrz instrukcja obsługi, str.28). Podłączyłem więc kompa przez HDMI do TV i dopiero wtedy "poszedł" film z dysku (mkv).

cikens

New member
Witam Ten TV nie przerabia z 2d na 3d!!!!!!!!!!! Wiec pozostaje ogladanie przez hdmi !! Film musi zawierac podwójny obraz i w tym momencie wciskamy na pilocie 3D i wszystko smiga , lecz nie ma opcji wcisniecia 3d jesli film jest puszczony przez otwarzacz multimedialny wbudowany w TV ,czyli filmy 3d z pendriva odpadaja . Ja uzywam kina domowego samsung do niego podpinam pendriva z skopiowanym filmem 3d mkv wlanczam na tv pokazuje mi sie podwujny obraz wciskam przycisk na tv 3D i jest ok .

ernet

Active member
Bez reklam
Czyli aby się upewnić...

Witam Ten TV nie przerabia z 2d na 3d!!!!!!!!!!! Wiec pozostaje ogladanie przez hdmi !! Film musi zawierac podwójny obraz i w tym momencie wciskamy na pilocie 3D i wszystko smiga , lecz nie ma opcji wcisniecia 3d jesli film jest puszczony przez otwarzacz multimedialny wbudowany w TV ,czyli filmy 3d z pendriva odpadaja . Ja uzywam kina domowego samsung do niego podpinam pendriva z skopiowanym filmem 3d mkv wlanczam na tv pokazuje mi sie podwujny obraz wciskam przycisk na tv 3D i jest ok .

Jesli mam film 3D w mkv. na twardym dysku podłaczonym po USB do TV, to nie uzyskam efektu 3D na ekranie TV ?
Natomiast jeśli podepnę to , co wyżej i też po USB do BR Player'a, który bedzie podłaczony do TV ( niezależnie od modelu TV ) przez HDMI, to efekt 3D uzyskam, tak ? Dobrze zrozumiałem ?

Do góry