Witam.
Stanąłem przed zadaniem kupna nowego telewizora dla dziadków. Nieprzekraczalna kwota do wydania 2000 zł. Miałem zamiar kupić Toshibę 40RL838 za 1799 jednak jego cena wzrosła o 100 zł, więc teraz mam dylemat, czy nie lepiej wybrać ciut większego LG (chyyba że doradzicie coś jeszcze innego pod warunkiem, że będzie to LCD LED)
Zatem do rzeczy:
1. Odległość od ekranu: 4m (P.S.wiem, że 40 cali to mało, ale budżet ograniczony, a przesiadka z crt 28 cali więc dziadkom wystarczy. P.S.2 Na początku chcieli 32 cale, ale im przetłumaczyłem, że to zdecydowanie za mało)
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój raczej ciemny, słońce tylko rano, jeśli już to świeci w oczy oglądającym
3. Jak duży jest pokój: około 5x6
4. Preferowana technologia: LCD LED;
5. Jaki masz obecnie telewizor: 28'' CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale, dokumentalne, informacyjne
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie i wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: światło z kuchni świeci za siedzącymi osobami
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: brak danych
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez znaczenia
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej ostrości, smużenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder Polsatu
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 95% telewizja,
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: kąt 30% i na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: nie
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: bez znaczenia
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi,
26. Jaki masz sygnał: Polsat cyfrowy
27. Ile programów HD: kilka będzie
28. Ma stać czy wisieć: na początku stać, a w przyszłości być może będzie wisiał
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5-8 godzin;
33. Budżet: 2000 (dobrze gdyby jeszcze odciąć coś od tej kwoty do załóżmy 1800 lub żeby chociaż znalazła się w tej kwocie kasa na jakiś tani, ale porządny kabel hdmi)
Tak jak napisałem wyżej na początku miała być Toshiba, jednak teraz kiedy różnica w cenie wynosi 70zł skłaniam się bardziej ku LG.
Telewizor powinien być w miarę łatwy w obsłudze. Nie wiem jak wygląda w tej kwestii LG, ale jeśli chodzi o Toshibę to posiadam 40bv700g i menu nie jest zbyt przyjazne dla starszych osób (w porównaniu z sonym 40ex402) i bardzo denerwuje mnie długi czas reakcji po naciśnięciu przycisku pilota.
Stanąłem przed zadaniem kupna nowego telewizora dla dziadków. Nieprzekraczalna kwota do wydania 2000 zł. Miałem zamiar kupić Toshibę 40RL838 za 1799 jednak jego cena wzrosła o 100 zł, więc teraz mam dylemat, czy nie lepiej wybrać ciut większego LG (chyyba że doradzicie coś jeszcze innego pod warunkiem, że będzie to LCD LED)
Zatem do rzeczy:
1. Odległość od ekranu: 4m (P.S.wiem, że 40 cali to mało, ale budżet ograniczony, a przesiadka z crt 28 cali więc dziadkom wystarczy. P.S.2 Na początku chcieli 32 cale, ale im przetłumaczyłem, że to zdecydowanie za mało)
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój raczej ciemny, słońce tylko rano, jeśli już to świeci w oczy oglądającym
3. Jak duży jest pokój: około 5x6
4. Preferowana technologia: LCD LED;
5. Jaki masz obecnie telewizor: 28'' CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale, dokumentalne, informacyjne
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie i wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: światło z kuchni świeci za siedzącymi osobami
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: brak danych
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez znaczenia
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej ostrości, smużenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder Polsatu
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 95% telewizja,
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: kąt 30% i na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: nie
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: bez znaczenia
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi,
26. Jaki masz sygnał: Polsat cyfrowy
27. Ile programów HD: kilka będzie
28. Ma stać czy wisieć: na początku stać, a w przyszłości być może będzie wisiał
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5-8 godzin;
33. Budżet: 2000 (dobrze gdyby jeszcze odciąć coś od tej kwoty do załóżmy 1800 lub żeby chociaż znalazła się w tej kwocie kasa na jakiś tani, ale porządny kabel hdmi)
Tak jak napisałem wyżej na początku miała być Toshiba, jednak teraz kiedy różnica w cenie wynosi 70zł skłaniam się bardziej ku LG.
Telewizor powinien być w miarę łatwy w obsłudze. Nie wiem jak wygląda w tej kwestii LG, ale jeśli chodzi o Toshibę to posiadam 40bv700g i menu nie jest zbyt przyjazne dla starszych osób (w porównaniu z sonym 40ex402) i bardzo denerwuje mnie długi czas reakcji po naciśnięciu przycisku pilota.
Ostatnia edycja: