Toshiba 40RL838 czy LG 42LS570S (albo coś innego do 2tyś 40-42 cale)?

Kowal88

New member
Witam.
Stanąłem przed zadaniem kupna nowego telewizora dla dziadków. Nieprzekraczalna kwota do wydania 2000 zł. Miałem zamiar kupić Toshibę 40RL838 za 1799 jednak jego cena wzrosła o 100 zł, więc teraz mam dylemat, czy nie lepiej wybrać ciut większego LG (chyyba że doradzicie coś jeszcze innego pod warunkiem, że będzie to LCD LED)
Zatem do rzeczy:
1. Odległość od ekranu: 4m (P.S.wiem, że 40 cali to mało, ale budżet ograniczony, a przesiadka z crt 28 cali więc dziadkom wystarczy. P.S.2 Na początku chcieli 32 cale, ale im przetłumaczyłem, że to zdecydowanie za mało)
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój raczej ciemny, słońce tylko rano, jeśli już to świeci w oczy oglądającym
3. Jak duży jest pokój: około 5x6
4. Preferowana technologia: LCD LED;
5. Jaki masz obecnie telewizor: 28'' CRT
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale, dokumentalne, informacyjne
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie i wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: światło z kuchni świeci za siedzącymi osobami
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: brak danych
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez znaczenia
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej ostrości, smużenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder Polsatu
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 95% telewizja,
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: kąt 30% i na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: nie
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: bez znaczenia
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi,
26. Jaki masz sygnał: Polsat cyfrowy
27. Ile programów HD: kilka będzie
28. Ma stać czy wisieć: na początku stać, a w przyszłości być może będzie wisiał
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5-8 godzin;
33. Budżet: 2000 (dobrze gdyby jeszcze odciąć coś od tej kwoty do załóżmy 1800 lub żeby chociaż znalazła się w tej kwocie kasa na jakiś tani, ale porządny kabel hdmi)

Tak jak napisałem wyżej na początku miała być Toshiba, jednak teraz kiedy różnica w cenie wynosi 70zł skłaniam się bardziej ku LG.
Telewizor powinien być w miarę łatwy w obsłudze. Nie wiem jak wygląda w tej kwestii LG, ale jeśli chodzi o Toshibę to posiadam 40bv700g i menu nie jest zbyt przyjazne dla starszych osób (w porównaniu z sonym 40ex402) i bardzo denerwuje mnie długi czas reakcji po naciśnięciu przycisku pilota.

Ostatnia edycja:

Kowal88

New member
Nic większego nie wchodzi w grę także między innymi dlatego, że nie zmieści się we wnęce o szerokości 102-103 cm gdzie dziadkowie zamierzają postawić telewizor. Jedynie mogę ich namówić na zakup uchwytu co po wysunięciu da jakieś 50 cm.
Proszę zatem o propozycje 40, a najlepiej 42 calowych telewizorów.

Do góry