Toshiba 3D modele na okulary pasywne.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Toshiba poszerza ofertę o pierwszy telewizor 3D wykorzystujący technologię polaryzacyjną
Technologia polaryzacyjna zastosowana w modelach serii VL863 pozwala na oglądanie filmów 3D przy użyciu lekkich i niedrogich okularów
VL863_front_Rollercoaster.jpg

Neuss, Niemcy, 5 kwietnia 2011 –Toshiba Europe GmbH prezentuje nową serię telewizorów 3D wykorzystujących filtr polaryzacyjny. Dzięki technologii polaryzacyjnej, aktualnie szeroko wykorzystywanej w kinach, posiadacze telewizorów serii VL863 mogą oglądać filmy 3D korzystając z lekkich okularów nie wymagających zasilania i zintegrowanej elektroniki. Modele serii VL863 sprzedawane będą z czterema parami okularów polaryzacyjnych, a opcjonalne dodatkowe okulary będą dostępne w atrakcyjnych cenach1. Telewizory serii VL863 są idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą oglądać filmy 3D w większym gronie, a nie zamierzają inwestować w droższe okulary aktywne. W skład serii VL863 wchodzą modele z ekranami o przekątnych 107cm (42’’) i 119cm (47’’). Telewizory pojawią się na rynku europejskim w drugim kwartale 2011 roku.
Technologia polaryzacyjna jest wygodna
Nowe wyświetlacze 3D Toshiby wyposażono w filtr nałożony na ekran LCD, który przepuszcza tylko fale świetlne o odpowiedniej polaryzacji. Widz korzystając z okularów z filtrem odpowiadającym polaryzacji ekranu LCD może oglądać obraz 3D przez długi czas nie odczuwając zmęczenia wzroku. Dodatkową zaletą jest fakt, że okulary polaryzacyjne nie wymagają zasilania bateryjnego. Dołączane w zestawie z telewizorem okulary pochodzą z firmy RealD, lidera w segmencie technologii 3D stosowanej w kinach, elektronice użytkowej i profesjonalnych instalacjach wideo.

Jasny obraz 3D pozbawiony migotania
Technologia polaryzacyjna pozwala na wyświetlanie obrazów dla lewego i prawego oka jednocześnie, co przekłada się na minimalną obecność tzw. przesłuchu 3D (ang. cross-talk), który występuje przy obrazie 3D generowanym przy wykorzystaniu innych technologii. Dodatkową zaletą jest wysoka jasność obrazu 3D, który oglądany jest przez widza z pełną jasnością. Technologia polaryzacyjna pozwala także na oglądanie obrazu 3D bez migotania w mocno nasłonecznionych pomieszczeniach.
Przyjemność oglądania obrazu wysokiej jakości
Telewizory serii VL863 wyposażone są w procesor wideo Active Vision M400 zapewniający doskonałą płynność ruchu oraz układ Resolution+ zwiększający ostrość i szczegółowość obrazu.
Szeroka oferta telewizorów 3D
“Seria telewizorów VL863 wykorzystujących technologię polaryzacyjną to naturalne poszerzenie dotychczasowej oferty 3D Toshiba złożonej z odbiorników wymagających okularów z aktywną przesłoną”, mówi Sascha Lange, kierownik marketingu produktów wideo Toshiba Europe. “Nasza oferta prezentuje się bardzo atrakcyjnie i pozwala konsumentom dobrać telewizor 3D stosowanie do ich potrzeb. Przystępne cenowo telewizory VL863, korzystające z technologii polaryzacyjnej kierujemy do osób, które obraz 3D chcą oglądać w większym gronie. Serie telewizorów WL i ZL wykorzystujące aktywne okulary są z kolei kierowane do widzów o najwyższych wymaganiach jakościowych dotyczących obrazu 3D”.
Toshiba

bluray

Banned
Czyli pasywne to takie Light 3D zaś aktywne to dla więcej wymagających.
Jestem bardzo ciekawy czy to wyłącznie zabieg marketingowy ratujący aktywne 3D przed zapaścią.
Dopiero jak zobaczę na własne gały to będę wiedział.
Mam nadzieje, że najpóźniej w maju w sklepach LG i Tośki będą stały.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Bo ja wiem - myślę że jestem dosyć wymagający a oglądanie 3d w okularach aktywnych to dla mnie porażka. Miganie, malutka jasność, crosstalk - bardzo duża cena jak dla mnie za 3d. Poczekamy co to te okulary pasywne przyniosą.

Dr Młot

New member
Przez ostatnie tygodnie oglądam TV 3D i różne prezentacje w różnych sklepach i różnych miastach.
Powiem jedno LG z 3D zamiata konkurencję.

Sony totalna porażka, mydło nie obraz - choć okulary wygodne.
Samsung z aktywnymi ładnie, dużo lepiej niż Sony, ale jednak migotanie jest wkurzające i nie na dłuższą metę.

Biorę pod uwagę LG i Samsunga - resztę wykluczam.
LG seria W5500 (smart TV, wi-fi z dodatkowym modemem pod USB), Samsung seria D6500 (Smart TV z wbudowanym Wi-fi).

Gdybym miał do wyboru tylko Sony, jestem pewien, że technologia 3D w ogóle by mnie nie zachęciła.

Natomiast realnie zastanawiam się czy w ogóle jest sens wyboru TV 3D. Kupowanie TV z 3D na zapas... hmmm ...wybór jest ciężki, ale to może w innym wątku.

Na korzyść LG i pasywnych okular:
- brak rozmyć, ładny obraz bez zniekształceń, można oglądać z większej odległości i efekt 3D jest super, można oglądać pod każdym kątemm nie trzeba centralnie siedzieć przed TV, lekkość, wygoda, jest to tanie rozwiązanie przy okazji, płynność ruchu.

Żona również zdecydowanie skłoniła się ku technologii okular 3D pasywnych. Co do okular 3D Sony była mniej pobłażliwa ode mnie :)

Nie wypowiadam się o Toshibie, Philipsie i Sharpie, choć wiem że te dwie pierwsze firmy również korzystają z rozwiązań pasywnego 3D.

Pozdrawiam

P.S.
Właśnie doczytałem test i potwierdzam: Lg mają gorszą czerń niż Samsung.
LG korzysta z matryc IPS (gorsza czerń) choć ma swoje plusy kolory bardziej stonowane, matryca MAT, a Samung generalnie z MVA (piękna czerń) choć matryca szklana i odbija to i owo.

Uważam że jak ktoś nie widział jakiegoś rozwiązania to niech nie krytykuje, tylko np. dlatego że jest to rozwiązanie LG. Mnie szczerze LG zaskoczyło na plus - czego się nie spodziewałem.

Ostatnia edycja:
Do góry