Toshiba 32R3500 + antena

grisza1010

New member
Witam serdecznie,

Mam takie pytanie a raczej problem:

W domu są dwa telewizory. Jeden zwykły kineskopczak i jeden dzisiaj zakupiony Toshiba 32R3500 LCD. Wcześniej miałem kineskopowy. Obydwa były podłączone anteną. I mniej więcej wszystko było wporządku. Czasami, raz cześciej a raz rzadziej na moim tv były szumy.

Teraz jak podłączyłem LCD to szumy niestety ponowiły się. Niestety nie ma super jakości obrazu. Nie chodzi mi o jakość igłe bo to nie full HD, lecz chodzi mi o to zeby nie bylo jakichś zakłóceń , pasków, trzasków z głośników i tym podobnych.

Antena jest na rozdzielniku, czyli na raz podłaczone sa dwa tv.
I teraz najważniejsze:

jeżeli odłącze źródło od kineskopowego, nagle dużo lepsza jakość jest na LCD. Jeżeli ponownie podłącze tv kineskopowy, jakość spada gwałtownie...

Nie wiem w czym problem, ale obstawiam dwie opcje:

albo rozdzielnik jest walnięty i należy kupić inny ( widzialem nawet z wzmacniaczem do zakupu)

albo cos jest z anteną, moze coś przerywa, może jakieś zakłucenia...

ps. mam podłączoną kablówkę i programy zagraniczne działają naprawde porządnie- np niemiecki RTL działa naprawde genialnie.

Nie wiem jak naprawić te szumy... żeby obraz był poprostu CZYSTY.

fenix2

New member
Witam,

Jeżeli masz zwykły rozdzielacz pasywny to taki spadek jakości sygnału jest normalną rzeczą. LCD jest na dodatek znacznie czulszy na jakość sygnału i dlatego tak się dzieje! Masz 2 rozwiązania albo kup rozdzielacz aktywny czyli ze wzmacniaczem albo kup osobna antenę jaką dobrą osobno do LCD. O dużym wzmocnieniu.

Np.: ANTENA SZEROKOPASMOWA ASR-860/P

(http)://sklep.delta.poznan.pl/?anteny,telewizyjne,szerokopasmowe,i-v,pasmo&page=shop/browse&category_id=dbcd611fdfe79b77310be7835f8fe016&ps_session=8a9047aaccbc052e6b41d707e2a52445

Do góry