Tonsil Maestro II 180 czy warto?

pkomp

New member
ten cordial to profesionalny...będzie ok jeśli pasuje ci taki w podwójnej izolacji
ważne by czysta miedź beztlenowa i będzie ok - przekrój 2x2.5 wystarczy w zupełności
ten procab co polecał don też jest ok

cyborg zobaczymy - chciałbym powrotu do czasów świetności ale teraz pajace od księgowosci i masa nierobów dyrektorków decyduje co ma być dobre....

Cyborg65

New member
Witam

To niestety smutna prawda jakiś wysyp debili na kierowniczych stanowiskach.
Na niektórych warszawskich "uczelniach" egzaminy zdaje się w KFC gdzie wykładowcy przy kurczasiu wpisują oceny do indeksów.
Co tu wymagać od tak "wykształconych" ludzi.
Granica debilizmu to IQ 60 tam wystarczy 62 trzeba przecież opanować gdzie staje ( przystanek) i jaki to autobus (linia )na "uczelnię"( co prawda taki wysiłek umysłowy to ze trzy razy na semestr żeby nie przegrzać obwodów ) no i to samo do "domu"
Ale to jak się okazuje wystarcza.
A jak się potem taki kretyn puszy bo studja skończył przecie
P:lol:zdrawiam

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
:)

znam to z autopsji - magistrzy z informatyki pytający się jak uruchomić wifi w laptopie....
porady można znaleźć niezłe ale tak naprawdę ludzi mających pojecie jest niewielu - albo się mądrzą pisząc bzdury albo kończy się na handlu byle czym albo wciskaniu kitu że kabel za 1000 jest super albo biwiring w ampli działa cuda....a akustyka nikogo nie obchodzi potem pytania dlaczego basu nie mam w pokoju przy subie 400 wat i 30 cm głośniku....

a akustyka jak nieraz tu pisałem to 50% sukcesu....i tym podobne kwiatki

Molo15

New member
była dyskusja na tema różnicy w paśmie przenoszenia między 30Hz a 35Hz.
Znalazłem taki programik którym można wygenerować dźwięk dowolnej częstotliwości. U mnie (Maestro II 180) przy 30 Hz z otworu subwoofera tylko wiatr wieje....
Powiem więcej, wieje już od 16 Hz. Trzeba kartkę papieru przyłożyć aby to zobaczyć bo usłyszeć oczywiście się nie da.
Jak rozkręcić mocniej wzmacniacz to czuć na klacie ciśnienie akustyczne.
Oczywiście z umiarem żeby głośników nie wypruło.

http://www.mfbfreaks.nl/tools/VB_Generator_standalone.exe

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

To zdobądź film
Transformers.Revenge.of.the.Fallen.1080p.BluRay.x264.mkv
Mam z DTS może być z AC3
Obejrzyj sobie głośno czołówkę.
Jeśli masz prawidłowo ustawione głośniki usiądź naprzeciwko ekranu, normalnie tak jak oglądasz. Odpal i opowiedz jak było.

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

schwarz
Jak możesz to postaraj się śledzić ten temat.
Ja dokładnie wiem co napisze kolega.
Ma te Tonsile których tak nie lubisz.

schwarz

New member
Cyborg65 to w twojej głowie zrodził się pomysł, że ja nienawidzę Tonsili. Powiedziałem kiedyś, że maestro wygląda jak kupa i tyle. Nie każdy ma jak ty.

Cyborg65

New member
Witam

Powiem tak dla jasność.
Każdy ma inny system priorytetów.
Jednemu musi głośnik pasować do firanek i mu lata jak to gra i wygląda - jego prawo.
Drugi musi mieć głośnik ładny a jak gra i czy pasuje do firanek to mu kalafiorem - jego prawo
Trzeciemu latają firanki i piękno głośnika słucha jak gra - ma do tego prawo.

Wcześniej miałem Maestro nie pasowały do firanek i były brzydkie kupowałem je doskonale zdając sobie z tego sprawę.
Teraz mam CV jeszcze brzydsze znowu nie kupowałem ich dla urody.
Rozumiem wszystkie w/w postawy
Warto żeby więcej osób to pojęło.
I tyle

moscow

New member
A ja wlasnie odebralem z dwie godziny temu zestaw Maestro II 180 + 100C + 60-tki (na suba 200A jeszcze czekam).
Ledwie co odpalilem, konfiguracja jeszcze prowizoryczna, a tak osobiscie i subiektywnie to jestem totalnie zachwycony. Brzmi w pokoju lepiej nawet, niz kiedy odsluchiwalem przed zakupem.

Pozdrawiam,
-k-

Cyborg65

New member
Witam

Mam tylko jedną wątpliwość.
Słyszysz jak potrafią zagrać maestro.
W związku z tym to sub po dobrym namyśle i po sprawdzeniu czy da radę coś wnieść, albo inaczej czy wniesie tyle co zakładamy.
A200 to bym się nie zakładał.

pkomp

New member
wniesie ale trzeba by mu dać od 35 w dół i na kolumny dać od 35 w górę - ale tu bez studyjnego crossowera nie da rady :)
a nie wiem jak nisko da się obciąć na subie choc podejrzewam że da dość niewiele tylko tego najniższego basu...raczej bym inwestował cos z 10 czy 12 calowym basem

moscow

New member
Co do suba, to chyba na ten temat juz bylo. Do muzyki wiele nie wnosi, do efektow dzwiekowych w filmach moze. System jest 5.1 (docelowo 7.1). Wsparcie ze strony suba satelitarnym 60-tkom sie przyda, poza tym w DD kanal LFE (specjalnie dla suba) jest kodowany osobno.
Za tym przemawialy argumenty, zeby sie w niego wyposazyc.
Jak chce sluchac stereo, to w apli jest stosowna opcja. Wtedy graja tylko 180-tki i nic poza nimi.
Oczywiscie to kwestia indywidualna... ja podjalem decyzje na podstawie subiektywnych wymagan.

Pozdrawiam,
-krzysiek-

Cyborg65

New member
Witam

Piszę wbrew pozorom dokładnie o tym samym co kol pkomp
Głośniki schodzą w/g specyfikacji do 30Hz a sub do 40.
Przyjmijmy że odciążysz przody zamykając je nawet na 40Hz
Sub musi zacząć wykorzystywać przewagę mocy żeby go poniżej 40 było słychać. i do ilu pociągnie tak żeby go było słychać bez zniekształceń do 30
To masz na głośnikach bez bólu i przesterowania.
Polecam Tonsila nie dlatego że miałem, tylko dlatego że to naprawdę mocny zawodnik.Widzę przy nich minimum 12' głośnik o sprawności realnej 90 dbi ze 150W RMS.
Dla rozwiania ew wątpliwości praktycznie każdy 12" zejdzie nisko.
Tyle teorji w praktyce sprawdź sam.

moscow

New member
Co do wykorzystania suba w tym zestawie do muzyki stereo to macie calkowita racje.
Kierujac sie ta sama logika, glosnik centralny i satelity rowniez nie sa potrzebne, bo ich zakres czestotliwosci wchodzi w zakres czestotliwosci 180-tek.

Tyle tylko, ze ja nie mam zamiaru uzupelniac tego co wychodzi ze 180-tek subwooferem.
W kodowaniu przestrzennego dzwieku dla DVD/BR jest niezalezny kanal niskiej czestotliwosci (LFE), w ktorym czasem pojawiaja sie dzwieki nie majace nic wspolnego z tym co dzieje sie w pozostalych kanalach. Jesli system jest skonfigurowany bez suba, to dzwiek ten zostanie wyslany przez pozostale kolumny.
W niskim przedziale czestotliwosci w teorii nie ma znaczenia, z ktorego kierunku dochodzi dzwiek, jednak mimo tego chce miec mozliwosc ustawienia polozenia kanalu LFE zgodnie ze swoimi preferencjami.
Patrzac na to z jeszcze innej strony. Z tylu sa satelity MII-60. Te maja pasmo przenoszenia od 65Hz. Jesli dzwiek poniezej tej czestotliwosci mialby sie pojawic wylacznie z tylu, to kombinacja bez suba, moglaby byc dosc karkolomna.
Takim zalozeniami sie kierowalem. Dla mnie osobiscie jest roznica, czy kanal LFE jest na osobnym glosniku... nawet jesli w opozycji stoi caly rachunek teorii obwodow ;-)

Pozdrawiam i dzieki za informacje... sa naprawde cenne :)

-k-

Cyborg65

New member
Kierujac sie ta sama logika, glosnik centralny i satelity rowniez nie sa potrzebne, bo ich zakres czestotliwosci wchodzi w zakres czestotliwosci 180-tek.

Nie do końca głośniki otoczenia to głośniki kierunkowe odróżniasz dźwięk za sobą z prawej z lewej.

. Jesli system jest skonfigurowany bez suba, to dzwiek ten zostanie wyslany przez pozostale kolumny.

Chodzi dokładnie o ten przypadek.
Czy lepiej na konfiguracji bez suba czy na konfiguracji z subem
Mówię wyłącznie w kategorii jakość basów

Patrzac na to z jeszcze innej strony. Z tylu sa satelity MII-60. Te maja pasmo przenoszenia od 65Hz. Jesli dzwiek poniezej tej czestotliwosci mialby sie pojawic wylacznie z tylu, to kombinacja bez suba, moglaby byc dosc karkolomna.

Tu nie ma związku czy 35Hz wypluje sub czy głośnik, jak zauważyłeś, niskie tony nie są kierunkowe i raczej żaden twórca materiału audio nie wrzuci na tył takich częstotliwości A nawet jeśli, to i tak konfigurujesz w ampku wielkość głośników. Przednie są duże wiec wszystko co niskie i tak powędruje na przód.
Osobny kanał owszem tylko czy w tym zestawieniu Kolumny sub.
Po prostu wypróbuj oba warianty i zwróć uwagę, nie buczenie tylko bas.
Jak wcześniej zaznaczyłem, to czysto teoretyczne wywody, i oby w praktyce okazało się że jestem w błędzie.
Tego ci życzę :eek:k:

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
moscow nie wiesz o czym piszesz a piszesz....w stereo może i miałbys rację..w KD kazdy kanał ma swoje źródło

nie wziąłeś też pod uwagę miksu jaki robi ampli i czy robi to dobrze w razie braku suba....a większość to syf więc dobrze tego nie zrobi - podział pasma nie jest taką prosta rzeczą z racji filtrów i ich właściwości

dwa - pamiętaj że niektóre częstotliwości potrafia zaburzyc te wyższe na tym samym głosniku - dlatego bas dla takich tonsili odciąłbym na 45-50 Hz a resztę zostawiłbym na sub...zyskamy na klarowności i to bardzo

Do góry