Tonsil Maestro II 180 czy warto?

zoltar23

Member
Czytałem kilka pozytywnych opinii na temat tych kolumn. Mam amplituner Technics SA-DA8. Czy wybór tych Maestro będzie dobrym wyborem?? Myślałem też o używanych technicsach SB-M 500 (ale czy jest sens? które lepsze??) Czy w Maestro można podłączyć Bi-wire?? Wszelkie opinie mile widziane.

Amra Lew

New member
Bez reklam
Tonsil robi świetne kolumny(oczywiście nie wszystkie) niestety nigdzie się nie reklamuje i nie ma go w świadomości zwykłego śmiertelnika tak jak np: marka Jamo czy Koda.

LUPO78

Banned
Cyborg65 fajnie że się w czymś zgadzamy :eek:k:

Amra Lew chee no akurat koda to się w ogóle nie umywa do tonsili i tak przelotem bywa na forum jak taga i prism i ktoś kto jest przed kupnem ampli w komplecie z tymi kolumnami,a zainteresowany jest dobrymi dźwiękiem szybko sobie wybija je z głowy po zadaniu pytania na forum np.czy to jest dobry zestaw?

pkomp

New member
tonsil raczej robił:) - znaczy ma świetne okresy i okresy chłamu(bo był tez podproducentem jakiegos badziewia sprzedawanego w niemczech)

ale akurat maestro super sprawa i biwiring mozna olać bo to nie ma najmniejszego sensu

zoltar23

Member
DA8 fajny amplituner, trzeba do niego zapodać lepsze kolumny, a nie maestro.

Z jakimi grała dotychczas?
wiesz, mam jakieś no name z niemiec (kupione pod koniec lat '90) z tyłu na naklejce pisze Universum 300watt muzyczna 8om z bass reflex. Nie grają źle, ale pewnie dlatego że nie miałem porównania do czegoś innego. Z sa-da8 jestem zadowolony, nie zmieniłbym go :) (kolor szampański). Wracając do kolumn to cena max do 1500zl za komplet. Co sądzisz o technicsach sb-m 500? Warto kupować takie używane boxy za 1100zł??

Ostatnia edycja:

Amra Lew

New member
Bez reklam
Cyborg65 fajnie że się w czymś zgadzamy :eek:k:

Amra Lew chee no akurat koda to się w ogóle nie umywa do tonsili i tak przelotem bywa na forum jak taga i prism i ktoś kto jest przed kupnem ampli w komplecie z tymi kolumnami,a zainteresowany jest dobrymi dźwiękiem szybko sobie wybija je z głowy po zadaniu pytania na forum np.czy to jest dobry zestaw?
No i co do Kody bym się z Tobą zgodził gdybym nie miał przyjemności odsłuchiwać kolumn tej firmy z serii 5000,5200 i 5300.Są to naprawdę dobrze grające zestawy z bardzo dobrym subem.Oczywiście Koda ma jakieś tanie głośniczki za 800 zł zestaw 5.0 czy 1200zł 5.1 ale z drugiej strony nie rozumiem dlaczego np Quadral Quintas 5000 są polecane(1200 - 1300 za 5.0) a już koda to tania chińszczyzna.Zastanawiające i to bardzo.Wątpię by te Quadrale deklasowały kody z tego samego przedziału cenowego.

zoltar23

Member
CD mam podłączone kablem optycznym do amplitunera..
czy jak podłącze DSP SH-GE90 (equalizer) to będzie działał?
Tak samo przy dzwięku DTS.
Equalizer ma wyjścia analogowe więc chyba nie będzie działał po wyborze digital na amplitunerze?

Molo15

New member
witam,
jestem tu nowy a interesują mnie jakieś nie najgorsze kolumny na przód. Wzmacniacz który zdobyłem kilka dni temu to ONKYO TX SR701E... (Lepszego raczej już nie będę miał ;).
Kolumny jakie mi wpadły w oko to kilkumiesięczne maestro II 180 za 800 zł para.

Znalazłem też za 500 zł Koda AV706F - ale to chyba lipa w zestawieniu z maestro co ?

Proszę o potwierdzenie że idąc w maestro nie popełniam błedu ;)
pomieszczenie ok 25 m kw, z naciskiem na gramofon który będę wymieniał niedługo na jakiś lepszej klasy (teraz mam wysłużony UNITRA fonica GS464. Muzyka mnie interesująca to: jazz blues, klasyka (żadnego dudnienia nie chcę). Jedyne wymaganie to jak najwierniejsze odwzorowanie dźwięku bez "tuningowania" rzeczywistości ;)

z góry dzięki za podpowiedzi co do maestro

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

A porównywałeś parametry bo te Kody to nawet nie powinny stać blisko Tonsila, aby metodą kropelkową nie zaraziły Tonsila jakąś chorobą weneryczną.
A tak poważnie to ja woziłbym na 100% Tonsila akurat w tym wyborze.
Po mojemu trafny strzał
Pozdrawiam :lol:

Molo15

New member
To co da się porównać na papierze to pasmo przenoszenia - na korzyść Tonsila.
Jednak parametry nijak nie przekładają się na wrażenia słuchowe. Solidność wykonania, żywotność sprzętu, jakość materiałów, wykonania, akustyka pudła... Tych rzeczy nie wyczyta się w parametrach a jak dla mnie to właśnie one decydują o tym które lepsze...
Tego czy pasmo zaczyna się od 30 czy od 35Hz ludzkie ucho i tak nie nie usłyszy.

Jeśli mówisz że trypra roznoszą Kody to się do nich nie zbliżam :)

pkomp

New member
no pod tym względem co wypisałeś to zdecydowanie tonsil - tam na pałę obudów nikt nie projektował.....nie korzystano też z gotowców więc masz 1000% pewniaka że obudowa jest idealnie zestrojona z głośnikami

też brałbym tonsila

zoltar ależ taki eq wpinasz pod wyjście preout amplitunera a potem podajesz sygnał na jego końcówkę - cd wchodzi jeszcze przed przedzmacniaczem więc nie korzystając z jakiegoś direct droga sygnału będzie taka sama jak dla każdego inego źródła czyli do przedwzmacniacza->preout->eq->koncowka mocy

tylko czy ma sens korzystanie z eq?odkąd mam porzadnie dobrane stereo na odsłuchu studyjnym to zapomniałem co to equalizer

Cyborg65

New member
Witam

Ja bym spojrzał mimo wszystko na sprawność tu przepaść ( naprawdę warto zgłębić temat)
I nie trzeba wielkiej wyobraźni żeby wyczytać jak będzie z dołem w obu przypadkach ( mogę się w ciemno założyć ) że basy Tonsila będą dużo bardziej
szybkie precyzyjne i "lekkie"
To też wyczytasz w opisie.
Ogólnie bez obrazy poczytaj o akustyce naprawdę ciekawy temat i zawsze wyczytasz z suchych danych " na papieże "więcej
Tak jak nadmienił kolega co do jakości wykonania tak obudowy jak reszty w Tonsilu raczej się nie martw.
Pozdrawiam :lol:

Do góry