TNK HD jaki tuner?

tyskiebeer

New member
Planuje zmiane analogowego TNK na wersje HD.
Czy kupować fabryczny komplet ( karta + tuner ) czy też z jakichś względów warto kupić jakiś inny dekoder?
Nie ukrywam , że ma dla mnie znaczenie cena.
Ten standartowy zestaw z HD2850ST to koszt około 360zł i chciałbym mniej więcej w podobnej kwocie się zamknąć.
Pozdrawiam.

bluray

Banned
Kup białego n-boxa. Ja kupiłem za 249 zł w Legionowie.
Bonus: 3 m-ce full free.
Ten sam, na poczcie kosztuje 399 zł, ale daja 5 m-cy full free.
Uwaga:
nie ma możliwości nagrywania po USB.

artur_ka

New member
Planuje zmiane analogowego TNK na wersje HD.
Czy kupować fabryczny komplet ( karta + tuner ) czy też z jakichś względów warto kupić jakiś inny dekoder?
Nie ukrywam , że ma dla mnie znaczenie cena.
Ten standartowy zestaw z HD2850ST to koszt około 360zł i chciałbym mniej więcej w podobnej kwocie się zamknąć.
Pozdrawiam.

czesc

TNK HD karta jest parowana z tunerem także nie odpalisz TNK HD na innym tunerze

Artur

memekt

New member
Witam,

no właśnie ja też się zastanawiam nad wyborem, myślę nad nboxem (ADB 2850), Fergusonem Ariva 100E lub 200, biorę jeszcze pod uwagę Opticum HD 402p.

Jak myślicie, który będzie najlepszy i mniej zawodny

pozdrawiam,
memekt

pawelbrz

New member
Nie koniecznie. Można kupić katę z modułem i do tego dowolny odbiornik nie związany z TVN.

A gdzie jest taka możliwość, na stronce TNK nie widzę, sam był bym chętny tylko właśnie konieczność zakupu zestawu mnie zniechęca ?

Co do tunera - mam arivę 100 (pełną wersję bez "E") i działa doskonale, nie grzeje się jak moje wcześniejsze chińskie wynalazki, obraz bardzo dobry jednak używałem tylko w SD, skaluje max. do 1080i. Miałem wcześniej opticuma do TNK (nie HD) i był równie dobry pod względem jakości obrazu o ile nie lepszy, dla mnie minus Arivy to USB z przodu pod klapką i dla tego jak bym dziś miał się decydować to bym wybrał opticuma ale x403p - ma dodatkowo sieciówkę...tylko skąd wziąć tą kartę tnk HD ?

Ostatnia edycja:

pawelbrz

New member
I jeżeli nie ma możliwości odpalenia tnk HD bez modułu to Ariva 100 na nic się zda - nie ma portu na moduł, tylko czytnik kart.

pawelbrz

New member
Dzięki, na allegro też znalazłem, również w zestawach z tunerami z TV "N" - ciekawe, że na stronce TNK o tym nie wspominają.
Szkoda, że na standardowych tunerach conax nie działają bo moja niedawno kupiona ariva 100 nie posiada niestety slotu pod moduł, poza tym nie wszystkie tunery jak się okazuje z nim poprawnie współpracują (np ww. opticum).

plewan

New member
Odświeżę temat

Jestem totalnym laikiem jesli chodzi o tunery.. czytam i czytam... do rzeczy:
Chciałbym kupić tunerr sat. z wbudowanym dekoderem DVB-T.
Tuner będzie często zmieniał swoje położenie, raz satelita (podłaczenie na dole) DVB-T (na górze) a jak zapragnę Sat. to założę "talerz" a ju z nie wspomnę że do teściów tez bym zabrał tuner.
Szukam czegoś uniwersalnego na przyszłość i wydaje mi się rozsadnym model TNK: ADB 2850ST
Reasumując: Potrzebuje dekoder: na kartę, HD, z DVB-T, z ewentualnie możliwoścą podpięcia dysku zewnetrzego. (2850 ma możliwość podpięcia USB, ale nie wiem do czego jest te USB)

Ostatnia edycja:

Sat-Bartek

New member
To USB służy właśnie do podpięcia zewnętrznego dysku, podobno pracują tylko dyski powyżej 80GB. Ja sprawdzałem na 320GB bez zewnętrznego zasilania i poszło bez problemu.

Pozdrawiam.
Bartek

Do góry