Odp: Thomson FU6663
Witam , wcześniej pisałem na temat automatycznego ściemniania obrazu w przypadku ,gdy przeważa czarny kolor. Niestety ale telewizor ma z automatu włączoną funkcję "Dynamic back light " która to powoduje przyciemnianie matrycy po przekroczeniu pewnej ilości wyświetlanej czerni co powoduje , że w żaden sposób nie skalibrujemy telewizora. Po około pól roku od zakupu wygrzebałem z Francuskiego forum i na dodatek nie do tego modelu jakie kroki trzeba zrobić aby to ustrojstwo wyłączyć. Na prośbę użytkownika , który kontaktował się prywatnie zamieszczam instrukcję dla wszystkich.
!!! UWAGA !!! - Wymagana będzie ingerencja w Menu serwisowym co może grozić utratą gwarancji , każdy odpowiada za siebie.
Przed rozpoczęciem ustawić opcje w TV w następujący sposób :
Dynamiczne podświetlenie ECO - wyłączone
Czujnik światła - wyłącz
Zaawansowane - Kontrast dynamiczny Włącz , Uwydatnianie czerni Włącz.
1. Włączamy TV.
2. Wciskamy na pilocie"Menu"
3. Wchodzimy w "Obraz".
4. Podświetlamy opcję " Kontrast"
5. Na pilocie wybieramy numery 9 , 7, 3, 5.
6. Pokaże się Menu Serwisowe ( Białe tło z czarnym tekstem ).
7. Strzałką w dół wybieramy opcję 4 "White Balance" , wciskamy OK na pilocie.
8. Wybieramy opcję "Picture related".
9. Zmieniamy opcję "Light sensor" na "Off" ( zmienia się poprzez wciśniecie strzałki w prawo ).
10. Zmieniamy "Dynamic Back light" na "Off".
11. Ustawiamy opcję "Back light " na 20. ( Można się pobawić tą wartością , jak komu wygodniej ).
12. Po dokonanych zmianach wciskamy na pilocie guzik " MENU" kilka razy aż wyjdziemy z menu serwisowego i wyłączamy TV.
13. Włączamy TV i wszystko powinno być już dobrze

.
Uwaga , po tej zmianie w opcjach telewizora ustawienie Dynamiczne podświetlenie ECO będzie miało wartość Automatycznie , zmiana tej opcji na jakąkolwiek inna wartość spowoduje przywrócenie poprzednich wartości w Menu serwisowym i będzie wymagane ponowne jego ustawianie.
Nie radzę się bawić innymi ustawieniami w Menu Serwisowym.
Tak od siebie napiszę ze to DZIAŁA i w końcu granie na PS3 i oglądanie filmów sprawia całkowitą przyjemność

.
W razie pytań proszę pisać i jak znajdę chwilkę mam nadzieje pomóc.
Pozdrawiam Łukasz