TH-42PA60 czy LG 42PC1R ???

Status
Zamknięty.

Fotoshop

New member
Mam dylemat
Mogę wydać na plazmę ok 5 tyś
Pozostają do wyboru dwa modele
Panasonic 42PA60 (niecałe 5,000)
i LG 42PC1R (ok.5,400)
W jednym sklepie chwalą tylko panasonica i pocieszają,ze na tej rozdzielczosci 800X480 będe miał HDTV,twierdząc jednoczesnie,ze LG to zbyt duża przepaść by porównywać go do LG(na korzysć Panasa)
W drugim proponują LG,który ma już wszystko pod HDTV i odradzają PA60 kwitując to niską rozdzielczoscią.
Już mam mętlik w głowie i naprawdę nie wiem jak to jest z tym HDTV(czy to prawda,ze min rozdzielczośc to 1024X760)
Proszę o poradę bo już nic nie wiem.

Ostatnia edycja:

tgorka

New member
Witaj.

Ja mam podobny problem.
Wchodzisz na forum panasonica . Wow panasonic jest super bije na głowe LG.
Wchodzisz na forum LG - Czytasz panasnonic.. phii to sie nie umywa do LG

Wchodzisz na forum SAMSUNGA czy Philipsa - Panas i LG to leszcze

Ehh.. Jeżdze już od jakiegos czasu i oglądam te tv i powiem szczerze że jedyne co zauważam różniiącego te modele to wygląd - a tutaj to juz kwestia gustu.

Piszesz ze LG to przepaśc ?? Ciekawe w czym... Co do wiedzy większości sprzedawców głównie w większych sklepach to wszyscy wiemy. Wiec słuchanie akurat ich twierdzeń mija sie troszkze celem. A to jest właśnie typowe stwierdzenie.

Swojego czasu jak zadałem pytanie sprzedawcy w MM czy sie róznią 2 kasetki MiniDV ta za 9 od tej za 30 to powiedział ze na tej droższej bedą lepsze kolory i wyraźniejszy obraz.. hmmm Na cyfrowym nośniku... :))) Chyba łądniejsze zera sie zapiszą .. takie bardziej okrągłe

Co do szczesliwych uzytkowników to :) prawie każdy chwali to co ma.
Z Twoim budżetem zastanowiłbym sie jescze na LG 42PX4R (praktycznie to samo co R1 a 2 tunery ma - a moze sie przyda ;) )
Co do rozdzielczości zadałem na samym początku to pytanie tutaj na forum. Czy w 100 % uzyskałem odpowiedz... hm.. nie wiem ,ale jednak stwierdzilem ze nie ma co sie cofać technika idzie do przodu a zakup tv jednak na kilka lat każdy z nas przewiduje. N HDTV juz zaczyna cos nadawąc moze bedzie więcej.

Wiec myśle ze płenta jest taka.
1. Albo zamów pokaz w domu
2. Albo idz do sklepu wybierz 2 tv - każ sobie puścic - kablówke, DVD , HD
i wybierz lepszy. Pamietaj że to Ty bedziesz go oglądał a nie sprzedawcy ani ludzie z forum.

Ps. Jestem ciekaw Twojego wyboru

Pozdrawiam Tomek

Smartek

New member
tgorka napisał:
Ehh.. Jeżdze już od jakiegos czasu i oglądam te tv i powiem szczerze że jedyne co zauważam różniiącego te modele to wygląd - a tutaj to juz kwestia gustu.
I.. nic dziwnego!
Kazdy TV jest roznie ustawiony - najlepiej jakbys mial mozliwosc pobawienia sie interesujacymi Cie modelami i poustawiac kazdy identycznie - i zobaczyc, ktory lepiej gra.

Nie rozumiem po co tak jezdzisz i sie ciagle zastanawiasz.
Jest wiele glosow za tym, ze Panasonici sa bezkonkurencyjne (w tym moj).. nie lepiej kupic, cieszyc sie obrazem i nie kombinowac?

A - i radze sie troche pospieszyc, bo przewiduje wzrost cen sprzetu.. (na allegro np. piloty logitecha i podzespoly komputerowe ida w gore).

Oczywiscie mowie tu o porownywaniu modeli tej samej klasy (px5r vs pv60) itp.
W tym przypadku bralbym LG ze wzgledu na wyzsza rozdzielczosc i 2 wejsca HDMI jak to napisal kolega ziomek ponizej.

Ostatnia edycja:

ziomek

New member
Kupuj LG tylko i wylacznie! Ma 2 wejscia HDMI oraz wyzsza rozdzielczosc.

852*480 w panasonicu 42pa60 (tzw. plazma aptekarska), to nizsza rozdzielczosc niz PAL stosowany w tradycyjnych tv!!

Mozesz sie jeszcze zastanowic nad tylkoprojekcyjnymi sony bravia.

Fotoshop

New member
Dzięki Tomku za wyczerpującą i dowcipną wypowiedz.
Najsmieszniejsze jest to,że dzisiaj rozmawiałem z dwoma sprzedawcami sprzetu RTV,żadne tam MM czy jakieś inne Media-Experty,Avanse itd
W pierwszym facet zachwala LG w drugim ten sam gość który pół roku temu przekonywał mnie do plazmy LG dzisiaj mówi,że tylko Panasonic(bo takie akurat mają na składzie),opowiada przy tym o gosciu,który kupił LG puscił DVD ale sobie poszedł i na kilka godzin zostawił właczoną plazmę z plansza końcową.Następnego dnia miał straszne odbicia,których ani w sklepie ani w serwisie mu nie uznano.Więc ma plzamę zniszczoną do dziś>Panasonic(ma zabezpieczenie przed wypalaniem)i takie coś by mu się nie zdarzyło.
Bajka mocno naciągana,i chyba wymyslił ją na poczekaniu.
Wiecie co ?
Przed chwilą byłem na stronie EISY i co?
42PC1RR(czyli to samo co 42PC1R tyle,że z HDD zdobył nagrodę roku 2006/2007 i mam wrazenie ,że raczej nie dostali tej nagrody za piękne oczy;)
Dla zaineresowanych http://www.eisa-awards.org/awards.html
Chyba już dokonałem wyboru:)
Pozdrawiam

tgorka

New member
Smartek napisał:
I.. nic dziwnego!
Kazdy TV jest roznie ustawiony - najlepiej jakbys mial mozliwosc pobawienia sie interesujacymi Cie modelami i poustawiac kazdy identycznie - i zobaczyc, ktory lepiej gra.

Chodziło mi zdecydowanie o wygląd zewnętrzny

Smartek napisał:
Nie rozumiem po co tak jezdzisz i sie ciagle zastanawiasz.
Jest wiele glosow za tym, ze Panasonici sa bezkonkurencyjne (w tym moj).. nie lepiej kupic, cieszyc sie obrazem i nie kombinowac?

Gdybym chciał tylko i wyłącznie sluchać ludzi - chodziłbym bez ręki i nogi :)
Jestem na forum, bo wypowiedzi forumowiczów pozwalają mi sie ukierunkować w którymś ze sprzętów ale nigdy nie kupie czegoś (zwłaszcza za parę tyś zł) tylko na podstawie opini innych.

BTW wg moich obserwacji Panasonic pv60 wcele nie wypadł lepiej i to na żadnym polu - ale to moja opinia

Dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam Tomasz

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
wybór pomiędzy LG PC1 r a Panasonic 42 Pa 60 - wskazuje co do jakosci obrazu 42 LG. Ale..........
Jesli masz określoną nieprzekraczalna kwotę i odległość np. 4 metry od ekranu - śmiało możesz sięgać po Panasonica , gdyz oko przestaje widzieć przy większych odległościach różnicę rozdzielczości.
Takim eskperyment pzeprowadziliśmy ze skutkiem pozytywnym wiele razy.
Ostatnio w Wielkopolsce. Klient miał odległośc 4,5 metra.
Nie był w stanie w żaden sposób odgadnac który telewizor jest który.
Jeśli masz wątpliwości poproś o prezentacje.
Masz jeszcze jeden wybór , juz wjeżdżają najnowsze modele LG 42 PC3- cena bedzie super.

http://www.evendi.de/jsp/eVendi2004/product_info.jsp?productID=121929

pozdrawiam

puz

New member
witam
Miałem wcześniej ten sam problem i zdecydowałem się na LG. Przeważył stosunek jakosci do ceny. Co do odległości z jakiej się ogląda, to co napisał kiki to oczywiscie jest prawda, ale przecież nikt nie ogląda cały czas tylko z tego samego miejsca, rodzina itd..
Zamów prezentacje i się przekonasz.

tgorka

New member
Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Do góry