TH-37PV8, xbox360, piłka nożna

camileq

New member
Witam! Planuję zakupić nowy telewizor i oczywiście jest dylemat co wybrać.
Telewizor będzie służył przede wszystkim do grania na konsoli xbox360. Zależy mi też na dobrej jakości obrazu przy oglądaniu meczów piłki nożnej, i czasami jakiś divx. Mam cyfre+, na razie mam relook'a 400s, czyli sygnał SD.
Oglądać będę z odległości ok 2,5 metra. Chciałbym przeznaczyć maksymalnie 2800 zł.
Praktycznie zdecydowany jestem już na plazmę Panasonic TH-37PV8.
Ale im więcej czytam, tym więcej wątpliwości.
Z LCD zwróciłem uwagę na:
Toshiba 32R3500PG
Samsung LE32R82
To co będzie lepsze do moich zastosowań?

pozdr

Ostatnia edycja:

orinoko11

New member
Witam
Kupowałem tv do podobnych celów jak Ty, tzn. Cyfra+, Xbox 360, divx-y. Wybór padł na 42PV80 i niestety nie był najlepszy. Najgorzej jest z xboxem, granie w gry FPS typu Turok, Halo 3, Frontlines i wszystkie inne, w których "kamera jest w ruchu" to porażka. Podczas ruchu kamery obraz skacze, zero płynności, zresztą jest to widoczne także podczas oglądania C+ czy divx-ów, w każdej scenie z ruchem kamery. Nie wiem czy jest to norma ogólnie w plazmach czy w tym modelu, przynajmniej dla mnie jest to na tyle denerwujące, że zastanawiam się nad pozbyciem się tego tv.

camileq

New member
@orinoko11: dzięki. Właśnie chodzi mi głównie o xboxa i piłkę nożną. Co tu wybrać? LCD czy plazma? Bo naprawdę opinie są tak podzielone i skrajnie różne, że się w tym wszystkim gubię. Mógłby mi ktoś doradzić?

kowal_and

New member
orinoko11 napisał:
Witam
Kupowałem tv do podobnych celów jak Ty, tzn. Cyfra+, Xbox 360, divx-y. Wybór padł na 42PV80 i niestety nie był najlepszy. Najgorzej jest z xboxem, granie w gry FPS typu Turok, Halo 3, Frontlines i wszystkie inne, w których "kamera jest w ruchu" to porażka. Podczas ruchu kamery obraz skacze, zero płynności, zresztą jest to widoczne także podczas oglądania C+ czy divx-ów, w każdej scenie z ruchem kamery. Nie wiem czy jest to norma ogólnie w plazmach czy w tym modelu, przynajmniej dla mnie jest to na tyle denerwujące, że zastanawiam się nad pozbyciem się tego tv.

A to bardzo dziwne co piszesz, bo odbyłem wielogodzinną partię grania na xboxie360 na panasonicu 42PV70 (wątpię, żeby PV80 był pod tym względem gorszy). Testowane były różne gry - w tym GOW, Fight Night Round 3, Bioshock, a więc szybkie gry i o żadnym skakaniu obrazu podczas ruchu nie było mowy. Wszystko idealnie płynne, obraz żyleta.

camileq

New member
Czyli w sobotę xbox pod pachę, i do MM. Zobaczymy jak to będzie wyglądać. Napiszę wam na forum efekty moich testów.

bobik007

New member
Bez reklam
ja miałem okazję potestować pv80 z Playstation 3 i obraz miazga, płynny i wyrazisty-żyleta, dodatkowo filmy na blurayu...myślę że sam się przekonasz że jest extra...pozdr

orinoko11

New member
Początkowo sądziłem, że być może w moim tv jest coś nie tak z matrycą, tak jakby czas reakcji matrycy był bardzo duży (wygląda to trochę podobnie jak na moim starym monitorze LCD z czasem reakcji matrycy 25ms) ale
te "efekty specjalne" raczej nie są odosobnionym przypadkiem, było o tym w wątku:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=24547
i nie jest to raczej wina jakości sygnału. Testowałem TV na kilku różnych tunerach podłączanych i przez scart i przez component, na starym xboxie, którego używam jako odtwarzacza dvd i divx, xboxa 360 też podłączałem i przez component i przez d-sub i we wszystkich przypadkach występuje klatkowanie obrazu w scenach z ruchomą kamerą. Jest to widoczne również w scenach, w których kamera jest nieruchoma ale jakiś obiekt lub postać szybko przemieszcza się po ekranie. Efekt jest taki, że za takim obiektem lub postacią w ruchu ciągnie się kilka jej cieni albo jakby był bardzo niski framerate wyświetlanego materiału. A już w scenach pokazywanych w zwolnionym tempie, np. powtórkach sportowych, to jest masakra - totalny slideshow, klatka po klatce i to już niezależnie od tego czy kamera jest w ruchu czy nie.
Proszę o wypowiedzi użytkowników PV80, którzy również zauważyli podobny problem a także tych, którzy zdecydowanie nie zauważyli żadnych problemów z płynnością obrazu. Być może jestem za bardzo upierdliwy i za dużo wymagam od tv za 3,5k pln :)

Ostatnia edycja:

camileq

New member
No to po testach. Sprawdzałem na 42pv7 i 37pv8. Co du dużo mówić. Gra się świetnie, GTA IV, PES2008 cz burnout paradise wyglądają wspaniale, obraz ostry, nic nie rozmazuje. Jedynie w Gears of War przy szybkich ruchach kamery MINIMALNIE (podkreślam to jest to trudno zauważalne przy skoncentrowaniu się na grze) rozmycia i takie "zielonkawe" smugi.
Zapuściłem też mecz z c+ sport i było naprawdę ok (tu obstawiałem że będzie gorzej).
Wniosek jest jeden, po weekendzie lece po 37pv8.

pozdr

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
masz najprostrzy sposób - zgłoś do serwisu Panasonic Polska - ba masz chyba uszkodzony egzemplarz.

sokar007

New member
orinoko11 to, ze masz walniety egzemlarz nie oznacza, ze masz innym mieszac w glowach piszac, ze PV80 nie nadaje sie do gier.

Do góry