Udało mi się wczoraj podpiąc kompa pod tą plazmę i niestety z miejsca kilka problemów. Nie znam się na tyle by stwierdzić, czy problemy te leżą po winie kompa czy TV. No ale od początku....
Mam Pundita-R350 firmy Asus. Taki mały komputer typu Barebone, ale dość dobrze fabrycznie wyposażony. Karta grafiki zintegrowana na płycie, model ATI 9100 z wyjściem DVI. W ustawieniach karty mam zaznaczone, żeby automatycznie ukrywane były rozdzielczości, których nie obsługuje podpięty monitor. Mój 19" Hyundai chodzi w rozdzielczości 1280x1024, a w ustawieniach karty mógłbym jeszcze wybrać wyższe rozdzielczości. Natomiast po podpięciu do plazmy rozdzielczości na karcie mam tylko dwie: 800x600 i 1024x720. Po odznaczeniu automatycznego dobierania rozdzielczości w ustawieniach karty i zmianie rozdzielczości na jakąś inną, obraz był niestety nie do zaakceptowania. Czyli muszę pozostać przy 1024x720.
Obraz z komputera pozostawia wiele do życzenia. Czcionki bardzo mało czytelne, krawędzie obrazu ucięte w takim zakresie, że dolny pasek jest ledwie widoczny, po odpaleniu przeglądarki czy Worda górny pasek też jest ucięty. Po bokach jest trochę lepiej, boczny suwak jest widoczny i można z niego korzystać
Jednym słowem, do neta i normalnej pracy taki komplecik raczej się nie nadaje. Co innego filmy i gry. Divxy chodzą świetnie, tak samo dvd. Na nowe gry komp jest za słaby, ale różne starocie i mniej wymagające gry chodzą płynnie i dają dużo frajdy. Obraz jest w nich naprawdę świetny (oczywiście pomijając fakt jakości obrazu w starych grach). Jak na razie testowałem grę Gothic II, a córka testowała Barbie i Jezioro Łabędzia. Niestety nie miałem dźwięku, bo w moim zakichanym miasteczku w żadnym sklepie nie można dostać kabla optycznego i nie miałem jak podpiąć amplitunera. Ale jak tylko podępnę, to dam znać o efektach. Nie miałem też jak na razie możliwości sprawdzenia filmów HD, ale też dam znać w ich temacie przy najbliższej okazji. Jeśli ktoś jest zainteresowany zdjęciami, to mogę jakieś zrobić i zamieścić w celach poglądowych.
P.S.
Czy plazmy ogólnie tak kiepsko wyświetlają czcionki, czy jest to wina kiepskiej karty graficznej?
P.S.2
Plazmę mam podpiętą poprzez przejściówkę DVI-HDMI. Czy takie rozwiązanie jest dobre? Czy lepszy byłby może kabel DVI-HDMI? Problem jedynie w podpinaniu kabla, bo TV jest na ścienie i nie mam dostępu do tylnego panlu. Pozostawałby w opcji jakis hub HDMI, ale to też chyba nienajlepsze wyjście.