Temat stary jak świat - jaki Tv :)

Liter1979

Member
Bez reklam
Witam serdecznie. Pytanie jak w temacie - przymierzam się do zakupu tv i potrzebuję porady :) Zakupu mam zamiar dokonać dopiero za ok. 2-3 mce, ale chcę się już mniej więcej zorientować w temacie. Z góry dzięki za pomoc :)
1.Jak duże jest pomieszczenie, w którym ma być telewizor ? ok. 3,5 / 5 metrów (salon połączony z kuchnią)
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3,5 metra
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? praktycznie przez cały dzień, od lewej strony ekranu, ogólnie bardzo jasny pokój, bez zasłoniętych żaluzji w słoneczny dzień ciężko oglądać :(
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung Le 40 a656a
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? smart tv, 3d
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? tv cyfrowa,
10.Jakie urządzenia ? amplituner + blu ray, xbox 360, dekoder nc+
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6-7h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? szczerze mówiąc nie wiem czy się różnią, więc zdam się na tych co się znają ;)
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? ja filmy, żona programy o gotowaniu :)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry ? jestem raczej "niedzielnym" graczem, jedynie córka od czasu do czasu poskacze przy kinekcie, więc raczej nie ma to znaczenia...
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? minimum 55 cali, 60 cali nie wiem czy nie będzie za duże (choć nie sądzę)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba czerń !!!
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczor 70% / 30% dzień
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 zł +/- 500 zł (wiadomo - im taniej tym lepiej)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jak najbardziej, ale znowu nie mam pojęcia czy aktywne czy pasywne - więc znowu zdaję się na tych co się znają ;)
Pozdrawiam !!!

Karpaj

New member
Bez reklam
Napisz za 2-3msc, bo wejdzie więcej serii 2014, a 2013 znikną ze sklepów.
Jeśli chcesz informacje do rozglądania sie to dwie sprawy
Budżet myślę że trochę wyższy by się przydał, bo w tej wielkości o dobry telewizor za 4000zł aż tak łatwo nie jest.
Na pewno możesz śledzić informacje o dwóch tv - Panasonic 55AS650 oraz Toshiba 55L7453.

prezy

New member
Bez reklam
Rzeczywiście może warto trochę poczekać. Ten Panas z pewnością godny uwagi.
Zerknij jeszcze z W8xxB, też ładnie świeci.
Masz trochę czasu to przyjrzyj mu się na żywo i oceń sam.

Liter1979

Member
Bez reklam
Ok, rozumiem że muszę "troszkę" więcej odłożyć, żeby kupić coś w miarę dobrego... Tylko ile to jest to "troszkę" ;) ???

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Faktycznie w tej klasie dostaniesz extra modele nawet na dziś.
Toshiba 55L7453 - z tylnym podświetleniem strefowym LED.
Panasonic 55wt50
Sharp 60LE752
Philips 55PFS7109

Liter1979

Member
Bez reklam
Faktycznie w tej klasie dostaniesz extra modele nawet na dziś.
Toshiba 55L7453 - z tylnym podświetleniem strefowym LED.
Panasonic 55wt50
Sharp 60LE752
Philips 55PFS7109
Sharp fajny bo największy, ale czy najlepszy ? ;) Toshiba też niezła, co do philipsa nie mam zdania, a jeśli chodzi o Panasonica, to po prostu Panasonic - nic dodawać chyba nie trzeba ;)

Liter1979

Member
Bez reklam
Wczoraj byłem wstępnie rozejrzeć się po sklepach, "nacieszyć oko" itd. i doszedłem do wniosku że 60 cali będzie "chyba" jednak za duże na mój pokój. Nie powiem, efekt super, fajny duży ekran bajka, ale nie chcę przedobrzyć i chyba postawię nacisk na 55 cali... No, chyba że koledzy stwierdzą inaczej, choć chyba nie zawsze "większy, znaczy lepszy" ;) :) Więc panowie, proszę o radę - jaki tv. 55 calowy w cenie do 5000 zł ? Coraz bardziej myślę nad tym philipsem...

prezy

New member
Bez reklam
Więc sprawa wygląda następująco, z roku na rok użytkownicy wybierają co raz większe tv. Jeszcze 4 lata temu standardem było 40 cali, później 46 cali, dziś przy Twoich odległościach wielu decyduje się na 50 -55 cali.
Główny powód takiego wyboru to cena - tv są tańsze. Np. w 2008 roku aby kupić super LED TV w rozmiarze 32 cale trzeba było mieć ponad 4000 PLN.
Drugim powodem jest lepsza jakość materiałów video. Niestet to co nam serwują operatorzy pozostawia wiele do życzenia.
I jak kupisz 55 cali to na BD lub na kanale Hd z dobrym biterate będziesz mega zadowolony, nawet pomyślisz wtedy o 60 calach. Natomiast jak dostaniesz materiał niskiej jakości, kanał SD lub "pseudo" HD będzie wyglądał marnie, a jak podejdziesz bliżej jakieś 2 m to będzie dramat :-(

Liter1979

Member
Bez reklam
Panowie, czy w takim przypadku "ambilght" ma rację bytu ? Jak widzicie mam dużo szafek nad i pod tv, i zastanawia mnie czy "rozproszenie" światła z tyłu tv będzie miało u mnie efekt ? Wstępnie jestem właśnie zdecydowany na tego właśnie Philipsa...

Attachments

• P1010820.JPG
    P1010820.JPG
    130,5 KB · Wyś: 214

Liter1979

Member
Bez reklam
Zostały mi 4 tygodnie do podjęcia ostatecznej decyzji i dokonaniu zakupu. Wciąż szukam i szukam, na pewno nie kupię "promowanej na maxa" Toshiby L7453 - zbyt dużo wpisów m.in. na tym forum o awaryjności tego modelu. Nie twierdzę że jest to zły tv, ale nie mogę sobie pozwolić na loterię w stylu "będę odsyłać czy nie"... Poważnie rozważam w/w Philipsa, ale kusi mnie coraz bardziej 4k i rozmyślam nad Thompson 55 UW9786. Toshiba 58 L7365 kusi mnie rozmiarem, choć parametry ma chyba raczej cienkie ? Wszystkie modele samsungów które mieszczą się w moim budżecie (max. 5000 zł) również są ciekawe... I co mam wybrać ? Ciężka sprawa :) Panasonic TX-55AS650E w electro pl. jest aktualnie za 4999 zł - co powiecie o tym modelu ? Warto ?

Ostatnia edycja:

prezy

New member
Bez reklam
Lepszy, gorszy. Zależy co masz na myśli.
Idealnego tv z pewnością nie znajdziesz - mam nadzieję że to już wiesz?

Liter1979

Member
Bez reklam
Lepszy, gorszy. Zależy co masz na myśli.
Idealnego tv z pewnością nie znajdziesz - mam nadzieję że to już wiesz?
No raczej... Zastanawiam się po prostu nad wyborem, jak każdy w tym wątku i oczekuję zwykłej rady od ludzi którzy się znają i lepiej orientują w temacie niż ja !!!
Coraz bardziej skłaniam się ku
Thomson 55UW9786:)

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
nie tylko nie to
fakt bardzo ładnie skaluje nieruchome zdjęcia,ale już płynność nawet w bardzo mało wymagających materiałach jest na poziomie Tv z przed 6 lat
Dodatkowo załadowanie pliku jpeg o rozmiarach 4664x3099 trwa dokładnie 9 sek.Mój stary C650 robi to dokładnie o polowe krócej
Dodatkowo podjedź do jakiegokolwiek sklepu i popatrz na rogi tego TV szczególnie na jasnych materiałach..............gwarantuje więcej sie nim juz nie będziesz interesował

Liter1979

Member
Bez reklam
nie tylko nie to
fakt bardzo ładnie skaluje nieruchome zdjęcia,ale już płynność nawet w bardzo mało wymagających materiałach jest na poziomie Tv z przed 6 lat
Dodatkowo załadowanie pliku jpeg o rozmiarach 4664x3099 trwa dokładnie 9 sek.Mój stary C650 robi to dokładnie o polowe krócej
Dodatkowo podjedź do jakiegokolwiek sklepu i popatrz na rogi tego TV szczególnie na jasnych materiałach..............gwarantuje więcej sie nim juz nie będziesz interesował
Ok, skoro odradzasz, to wierzę że wiesz co mówisz - ten model odpada !!!

Do góry