Temat: Problem z artefaktami i falowaniem obrazu na OLED LG C4 77" przy dekoderze Ultra 4K – proszę o pomoc

michal44l

New member

Cześć,
Mam problem z jakością obrazu na nowym telewizorze OLED LG C4 77 cali podłączonym do dekodera Ultra 4K (UPC). Objawy są następujące:

• Podczas ruchu pojawiają się artefakty i falowanie obrazu, szczególnie widoczne na włosach, twarzach, postaciach, samochodach, budynkach itp.
  • Problem występuje tylko przy ruchu, obraz statyczny wygląda dobrze.
  • Dzieje się to na różnych kanałach, także w rozdzielczości 4K.
  • Kable HDMI wysokiej jakości – sprawdzane różne, bez poprawy.
  • Zmiana portu HDMI na telewizorze nie pomaga.
  • Zmieniałem różne ustawienia w dekoderze i TV – bez skutku.
  • Siła i jakość sygnału pokazują 100%, więc to raczej nie problem z odbiorem.
  • Funkcje upłynniacza i tryby obrazu testowane – nic nie daje zadowalającego efektu.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem na OLEDzie z dekoderem 4K? Czy to może być problem z kompresją sygnału z dekodera, czy może TV źle sobie radzi z przetwarzaniem obrazu z tego źródła?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę – naprawdę zależy mi na jakości obrazu, a w tej chwili wygląda to bardzo nienaturalnie i przeszkadza w oglądaniu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście można zmienić ustawienia pod siebie w swoim TV. artefakty - zobacz w menu w Obraz - zaawansowane ustawienia - wyrazistość - TruMotion.
Co do samej kalibracji - polega to na tym, że jest dokonana u Ciebie w domu na Twoim konkretnym telewizorze przez profesjonalną firmę. Wykonywane są pomiary przy pomocy odpowiedniego sprzętu i programu komputerowego.

michal44l

New member
trumotion czy włczone czy wyłczone nic nie zmina artefkty sa dalej rozne opcje kombinacje byly robione nic nie daje podpity dekder caanal plu sutra box

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
A jak to wygląda z innych źródeł. Odtwarzacz Blu-Ray, film z dysku - plik w dobrej jakości. Serwisy VOD?

michal44l

New member
Serwisy 4 k ok na yt Netflix różnie chyba zależy od jakości filmów najgorzje wypada dekoder od canal plus utra box 4 k

Do góry