Telewizory zakrzywione - jestem na nie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam

Telewizory zakrzywione - jestem na nie.

Wiele firm wprowadza na na rynek telewizory zakrzywione.
Moda, trend, potrzeba...
Na targach Ifa w Berlinie będzie pewnie ich zatrzęsienie.

Jeśli jesteś na nie - napisz proszę swoje uwagi.
Napisz dlaczego nie jesteś za zakrzywionym telewizorem.

Jeśli chcesz opisać zalety tego telewizora - nie pisz tu tylko w drugim bliźniaczym wątku.

Telewizory zakrzywione - jestem na tak.
Czekamy na Wasze uwagi.

karbeti

New member
Płaski prosty tv zamocowany cienkim uchwytem do ściany prezentuje się ślicznie, jak piękny wartościowy obraz a zakrzywiony? Może i kontrast lepszy ale osobiście jak dla mnie wygląda nijak a powieszony na ścianie to już całkiem wstrętnie. Nie chcę urazić zwolenników tego trendu ale każdy ma swoje zdanie a ja mam nadzieje że zakrzywione telewizory to jakaś głupia przejściowa moda.

kosa666

Member
Po to by odpowiednio oddać efekt zakrzywionego ekranu, punkt z którego obraz jest naprawdę dobry jest bardzo ograniczony. Oglądanie w 4 osoby jest praktycznie niemożliwe z zachowaniem odpowiedniego widoku

brodacz

Active member
Bez reklam
JW Mam rodzinę i często oglądamy w 3, 4 osoby. Gdy w oledach uzyskamy możliwość regulacji od płaskiego do zakrzywionego to bedzie ok.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Już tyle razy pisałem dlaczego do mnie nie przemawia zakrzywiony ekran, że sobie daruje i podpiszę się chociażby pod powyższymi wypowiedziami.
Dodam tylko, że nie przemawia do mnie jakiekolwiek załamanie linii prostej, a to niestety się zdarza jeżeli zmienimy minimalnie kąt oglądania.

Swoją drogą, fajne wątki. Brakuje jeszcze ankiety do kompletu.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Już tyle razy pisałem dlaczego do mnie nie przemawia zakrzywiony ekran, że sobie daruje i podpiszę się chociażby pod powyższymi wypowiedziami.
Dodam tylko, że nie przemawia do mnie jakiekolwiek załamanie linii prostej, a to niestety się zdarza jeżeli zmienimy minimalnie kąt oglądania.

Swoją drogą, fajne wątki. Brakuje jeszcze ankiety do kompletu.

Dokładnie ja jeszcze dopowiem że jakiś sens zakrzywionego tv to od jakiś 80 cali w górę , a minimum takie przez duże M to 65 cali..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
nawiązując do zakrzywionych "prostych linii" do powyższych wypowiedzi dodam jeszcze, że przy szybkim ruchu obrazu lub głowy w pionie mnie po prostu bolą oczy

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie ja jeszcze dopowiem że jakiś sens zakrzywionego tv to od jakiś 80 cali w górę , a minimum takie przez duże M to 65 cali..

Powiem Ci Lolek, że nawet na 80" sobie tej krzywizny specjalnie nie wyobrażam.
Pisze tu o 4m odległości i domowych warunkach, dla mnie byłby to kompletny, niepotrzebny bezsens.
Zakrzywiać coś, co jest idealnie równe, płaskie i nie powoduje żadnych zniekształceń - głupota.
Zakrzywiać można coś, co nas faktycznie otacza, czyli pewnie (jeżeli już) jakieś 120" z 3m.

bluray

Banned
Panorama Racławicka jest wygięta.
Bitwa pod Grunwaldem nie. I pokazana w wąskiej sali.
I co się lepiej Wam ogląda ?

Byliście tam może ze szkołą ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Chyba każdy wypowiadający się w tym temacie, widział taki tv na oczy, nie?
Jak ktoś się wypowiada w tym temacie i na oczy nie widział takiego tv, to życzę powodzenia. Nie trzeba też być wielkim znawcą i testować całe 2tyg. taki tv, żeby zauważyć ew.plusy i minusy.
No chyba że ktoś jest ślepy i nie widzi gdzie krzywizny się wykładają, a gdzie faktycznie są atutem.

pantomima

Banned
Wiadomo jaka jest tendencja w wyrażaniu opini wiec proste że nie . Na podstw kilku minutowej oględziny jeszcze w salonie sklepowym jestes w stanie już dobitnie ukierunkować swój pogląd ? Jak tak to nieźle armanig . Ile to razy było już tak że dopiero po upływie pewnego czasu sypały się achy echy na temat zakupionego produktu . Głupie 3d niektórych odrzucało na samym starcie ,ale wraz z kolejnym obejrzanym filmem entuzjazm wzrastał lub w przeciwnym kierunku malał . Podobnie może być i w tej materii .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Po to jest rozległy temat żeby nie prowadzić ankiety.
Tu można wpisać komu co na duszy leży.

karbeti

New member
Może nie będziemy się upijać z powodu krzywizn natomiast każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii. Najbardziej śmieszy mnie wypowiedź Pantomima który twierdzi że 3/4 tu wypowiadających się nigdy nie widziało takiego tv. A mi się wydaje że jeżeli ktoś kto rejestruje się na tego typu forach to należy do grupy osób które interesują się tą tematyką i jakoś fakt wprowadzenia tych tv na rynek ich nie ominął i wiedzą o czym piszą. A już jeżeli ktoś ocenia nie jakość obrazu (oczywiście jest to najbardziej istotne) tylko wygląd takiego telewizora to chyba nie musi go pod tym kątem testować u siebie w domu bo w takim razie moglibyśmy tylko wyrażać opinie na temat własnych odbiorników których jesteśmy posiadaczami. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

sebol81

Member
A ja myślę, że przy telewizorze większym niż 120 cali i proporcjach 22:9 gdzie oglądalibyśmy z około 3-4 metrów mogłoby być naprawdę ciekawie. Bo przy kurduplach rzędu 70 - 90 cali to faktycznie bez sensu.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A ja myślę, że przy telewizorze większym niż 120 cali i proporcjach 22:9 gdzie oglądalibyśmy z około 3-4 metrów mogłoby być naprawdę ciekawie. Bo przy kurduplach rzędu 70 - 90 cali to faktycznie bez sensu.

Nie 22:9, a 21:9 i oczywiście masz racje, mam podobne podejście.
Mi sama w sobie krzywizna nie wadzi, po prostu zwyczajnie trudno mi zaakceptować krzywą/wygiętą linię , która z natury powinna być prosta jak linijka, a to tylko dlatego że nie zawsze siedzę idealnie na wprost i przy 1-2m odległości.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie o to chodzi. Nawet jak usiądziesz idealnie na srodku do skraje dolne i górne linie nie będą też już proste. Kojarzy mi się to z oglądaniem filmu z projektora na pofalowanym ekranie :)

przemo73

New member
Bez reklam
Odbiornikom 55"-65" z zakrzywionym ekranem mówię stanowcze NIE!
Pewnie miałoby to sens jak pisali przedmówcy kiedy sprzęt byłby 100"-120" w formacie 21:9. Jednak zanim bym wygłosił opinię musiałbym zobaczyć taki tiwi na własne oczy. Te które są obecnie to przerost formy nad treścią.
Dla mnie także najlepiej wygląda płaski telewizor zawieszony na slimowym wieszaku.

WuMike

New member
Bez reklam
Najlepiej jest dać ludziom wybór, aczkolwiek nie widzę sensu zakrzywiania ekranów w momencie, gdy przez telewizorem siedzi się w kilka osób oraz dalszej odległości.

Czy w kinie też są takie rzeczy? Nie.

Do góry