Problemy z ostrością w XG9505
Witam serdecznie i pozdrawiam Wszystkich użytkowników forum.
Posiadam sony 55XG9505, przesiadka z 10 letniego sony 46W5470 FHD / już lcd, ale jeszcze nie led, kurcze miał genialną czerń i ostrość jak żyleta.Niestety padła płyta logiki t-con i nie mogę jej już dostać /.
Mam pytanie i serdeczną prośbę do sznownych Kolegów, może ktoś podać kalibrację- parametry i ustawienia do tego XG9505?
Opiszę problem , który występuje w moim modelu:
Tragicznie działa układ poprawiania ruchu w obrazie motionflow,na ustawionej pozycji 1 nadal smuży i obraz drży, a w pozycji 2-3 obraz traci ostrość, takie mydło powidło i wszystko na okrągło,a do tego układ szuka tej ostrości,ogólnie brak ostrości tzw żyletki, natomiast przy wyłączonym całkowicie motionflow w ogóle nie da się oglądać, ponieważ obraz już bardzo smuży, drży i matryca wchodzi w natywną rozdzielczość 60 hz.
Najgorzej jest przy szybkim ruchu poziomym kamery, bo wtedy obraz traci ostrość.W tym modelu bardzo brakuje opcji motionflow standard, w której obraz był bardzo ostry i wyraźny i delikatnie była poprawiona płynność obrazy, ale bez pogorszenia ostrości, a w tym XG9505 w ogóle nie ma motionflow standard, tylko automat, własny i wyłączony.W drugim pokoju mam sony 55XF8596 i tam jest wszystko w porządku na motionflow standard.
Przez ostatnie 20 lat miałem kilka soniaków ,również wysokie modele i zawsze obraz był ostry i wyrazisty jak żyletka, z tego słynął zawsze sony, właśnie z jakości obrazu, a w tym nowym modelu XG9505 jest totalna wtopa, katastrofa właśnie z ostrością obrazu.Dodam , że moja opinia nie jest odoosobniona, temat wypływa już w różnych opiniach użytkowników oraz poruszony był również w teście HDTV.Sygnał jakiego używam , to odtwarzacz br UHD, netfix z 4k, obraz z cyfry+, sygnał internetu bardzo dobry 100mb/s, wymieniłem również kable hdmi 2.0, ale to nic nie pomogło.Może ktoś zwrócił również na to uwagę, ma podobny problem i poradził sobie z nim, może coś doradzić? z gory serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.Jacek.