Telewizory OLED C1 i G1 2021 firmy LG: czego się spodziewać?

Status
Zamknięty.

filcek

Member
Proszę nie sugerować się testem w sklepie na domyślnych ustawieniach , i do tego jeszcze nawiązanie do B9 ze starym procesorem A7 . W C1 procesor to A9 4 gen i wielu recenzentów bardzo dobrze ocenia ten model pod kątem płynności obrazu nawet największy hejter tv marki Lg o niku quantum tv wybrał c1 vs a90j ze względu na płynność ruchu . SDMAN wybacz ale nie masz zielonego pojęcia o tym jak testować tv oled ...W sklepie na domyślnych ustawieniach to może i lepiej tv sd wyglądać na Philips 705 ,ale co z tego jak w domu w warunkach kinowych B9 nie ma problemów tzn artefaktów w ciemnych odcieniach szarości a Philips to najgorszy oled pod tym względem na rynku i do tego brak vrr gsync oraz brak hdmi 2.1 .Sdman tu proszę zobacz specyfikację i nie udzielaj porad , jeśli nie odrobiłeś pracy domowej a oleda nigdy nie testowałeś w domu , bo to forum o technologii a nie filozofia Schopenhauera
https://www.flatpanelshd.com/philips_oled705_2021.php

Ostatnia edycja:

filcek

Member
No to bardzo proszę o dokładny opis twojego testu z podsumowaniem zalet oraz wad obu , oraz podania głównego powodu wygranej 705 mimo dużo skromniejszej specyfikacji względem B9

Masta_J

Active member
Bez reklam
A potem tylko wielokrotnie o tym napisze tutaj na forum, następnie powie, że wielokrotnie o tym pisał i już mamy jedyną PRAWDĘ.

SDman

Banned
Ci co chcieli zadać sobie trud zrobili to, nie zawsze też jest okazja, ja w 2020 r miałem takie dwie, obok siebie w tym samym rozmiarze + "przyjazny sprzedawca"
Osoby, które nie mają porównania 1:1 zawsze napiszą, że u nich jest świetnie.
Warto zobaczyć jaka jest różnica: Sony vs LG na procku Alpha 7
https://www.youtube.com/watch?v=0dzxJgM7YLk&t=351s

Pisałem to daawnoo temu -gość pokazał to pół roku później, zapewniam, że się nie znamy

filcek

Member
Kompromitacji ciąg dalszy na co mi porównanie Sony 55XH9505 VS LG 55NANO916 ?? Ja prosiłem o podsumowanie testu oled B9 vs Philips 705 . 55NANO916 to jeden z najgorszych Lcd na rynku tu by nawet zmiana procesora z a7 na procesor przyszłości by nic nie dała .... „Z pustego i Salomon nie naleje”

Masta_J

Active member
Bez reklam
Ale tu chodziło o to, że on to napisał...
Porównywanie w sklepie nawet z przyjaznym sprzedawcą a porównywanie w warunkach domowych to dwa zupełnie różne światy - pisałem o tym już daaaawno :-D

SDman

Banned
Kompromitacji ciąg dalszy na co mi porównanie Sony 55XH9505 VS LG 55NANO916 ?? Ja prosiłem o podsumowanie testu oled B9 vs Philips 705 . 55NANO916 to jeden z najgorszych Lcd na rynku tu by nawet zmiana procesora z a7 na procesor przyszłości by nic nie dała .... „Z pustego i Salomon nie naleje”
No co Ty, wg. tego forum i jego guru to bardzo dobry LCD, nawet lepszy od Samsunga :shock:

Ostatnia edycja:

kola01

Well-known member
Bez reklam
... W C1 procesor to A9 4 gen i wielu recenzentów bardzo dobrze ocenia ten model pod kątem płynności obrazu nawet największy hejter tv marki Lg o niku quantum tv wybrał c1 vs a90j ze względu na płynność ruchu . ...

No ale jak można mówić dobrze o płynności w C1, skoro jej właściwie nie ma? Albo stutter albo judder + opera mydlana. Jakbym się nie bawił ustawieniami, to nie da się dobrze ustawić akceptowalnej płynności. Nawet na telewizji z dekodera Ultrabox 4K z NC+ widać drgania (wcześniej pisałem, że jest OK ale przyjrzałem się i jednak też nie jest najlepiej).

No chyba, że recenzentom chodziło możliwie najlepszą płynność jak na OLED, że wszystkie są pod tym względem fatalne ale C1 z nich możliwie najlepszy.

Oczywiście cały czas piszę o materiale z typową - niższą ilością klatek/s bo wiele filmów, nawet na YT działa faktycznie idealnie płynnie (głównie dema 4K/8K, kanały typu MoreleTV itp.)

Ostatnia edycja:

filcek

Member
Zdecydowanie nie polecam żadnego oleda do oglądania nc plus go albo viaplay .Kola01 testowałeś wbudowany odtwarzacz tv bądź appkę plex ? Według mnie filmy 23.976 wyglądają płynnej przez natywną appkę plex niż z zewnętrznych urządzeń podłączonych za pomocą Hdmi

kola01

Well-known member
Bez reklam
Telewizję mam z zewnętrzego dekodera Ultrabox 4K, podpiętego obecnie pod HDMI 4. Oglądam też Netflixa (konto 4k) z Nvidii Shield TV 2019 Pro (HDMI 1) lub wbudowanej apki w TV.
Zarówno z wbudowanego Netflixa jak z Nvidii Shield TV, ruch obrazu wygląda chyba podobnie. Jeszcze testuję.

SDman

Banned
Zdecydowanie nie polecam żadnego oleda do oglądania nc plus go albo viaplay .Kola01 testowałeś wbudowany odtwarzacz tv bądź appkę plex ? Według mnie filmy 23.976 wyglądają płynnej przez natywną appkę plex niż z zewnętrznych urządzeń podłączonych za pomocą Hdmi

Nie kompromituj się ! Co ma panel wspólnego z przetwarzaniem obrazu !
To LG słabo tutaj wypada, a nie wspomnę już o najtańszych modelach.
@kola01 może kupić np. OLED Panasonica i z kablówki będzie miał pozamiatane -bajka.
Z tych serwisów, które obsługuje Panas -również.

To że ktoś, gdzieś, coś porównał i wykazał jaki to LG C1 jest wspaniały nie oznacza, że do wszystkiego.
Może jedynie na demach stworzonych dla LG jest super reszta... cóż jak opisuje świadomy użytkownik.

tracer10

Member
LG jest taki wspaniały, że B7V to ostatni mój tv tej marki.
I choć mogłem mieć G1 od razu kiedy wyszedł to nawet na niego nie patrzę.
Kasa czeka na Panasa, od LG jedynie pilot magic mi się podoba w sensie wygody i działania.
Koniec z LG i Samsungami.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Kola01 stutter i judder jest widoczny bardzo wyraźne na każdym oled i nic z tym nie zrobisz jedyną opcja jest włączenie BFI oled motion pro na high , niestety ta opcja przyciemnia znacząco obraz ale nie tak drastycznie jak modele z roku 2020 cx , bx .

Włączenie BFI w MotionPro na maxa powoduje duże migotanie obrazu. Nawet statycznego np. w menu. Taki obraz nie nadaje się do oglądania.

Twierdzisz, że stutter jest wyraźnie widoczny na wszystkich OLEDach. Jak rozumiem, masz na myśli natywne cechy matrycy OLED, bo stutter, podobnie jak na LCD, można wyeliminować upłynniaczem ruchu. I tu nie rozumiem jednego: dlaczego upłynniacz w tak nowoczesnym i drogim TV, jakim jest C1, kompletnie sobie z tym nie radzi? Jest albo stutter albo judder. Nie znalazłem żadnego pośredniego ustawienia upłynniania, które (podobnie jak na moich LCD) pozwoliłoby uzyskać akceptowalne ustawienie, gdzie nie występuje ani jedno ani drugie.

Czy są w ogóle OLEDY, które swoim upłynniaczem potrafią okiełznać poprawnie ruchome obrazy we wszystkich filmach, żebym mógł podobnie jak na moich LCD, ustawić raz i zapomnieć???

Ostatnia edycja:

kola01

Well-known member
Bez reklam
Masz Sony i dziwię się, że nie OLED tej marki na test nie trafił do Ciebie

Bardzo mi się podoba Android TV ale SONY ma za drogie OLEDy jak dla mnie. Nowy LG 55C11 kupiłem za 4500 zł i gdyby nie problem z płynnością, którego kompletnie nie zakładałem, to z tego LG byłbym bardzo zadowolony. Kolorki, kontrast, czerń, kąty... rewelacja. Nawet matryca ma dobrą powłokę tłumiącą odbicia.
Mogę ewentualnie poczekać aż coś potanieje, bo wolałbym nie wywalać np. 6 tys. zł na coś, co się wcześniej czy później i tak się wypali.... tylko, czy taki SONY, Philips czy Panas zagwarantują mi oczekiwaną płynność? Ktoś wie?

Ostatnia edycja:

filcek

Member
Nie kompromituj się ! Co ma panel wspólnego z przetwarzaniem obrazu !
To LG słabo tutaj wypada, a nie wspomnę już o najtańszych modelach.
@kola01 może kupić np. OLED Panasonica i z kablówki będzie miał pozamiatane -bajka.
Z tych serwisów, które obsługuje Panas -również.

To że ktoś, gdzieś, coś porównał i wykazał jaki to LG C1 jest wspaniały nie oznacza, że do wszystkiego.
Może jedynie na demach stworzonych dla LG jest super reszta... cóż jak opisuje świadomy użytkownik.

Odwzorowanie ruchu na oled wygląda zupełnie inaczej niż na plazmie czy lcd , i to niezależnie od producenta tv oled
Wyłączając upłynniacze na oledach różnych marek odwzorowanie ruchu będzie wyglądać prawie identycznie na każdym modelu 120hz . Upłynniacze Lg są chwalone we wszystkich recenzjach , a ja osobiście czy to na B9 czy Cx u rodziców nie jestem w stanie oglądać filmów gdy upłynniacz jest włączony ponieważ zawsze występuje lekki efekt opery mydlanej , którego nie zaobserwowałem na starej plazmie 65st50e 60hz . Na znanym portalu technologicznym z ****************************** jest nawet artykuł o fantastycznym upłynniaczu , który to odmienił postrzeganie ruchu na panelach oled , mistycznym Cx BFI dwudziestego pierwszego wieku

SDman

Banned
...SDMAN wybacz ale nie masz zielonego pojęcia o tym jak testować tv oled ...W sklepie na domyślnych ustawieniach to może i lepiej tv sd wyglądać na Philips 705 ,ale co z tego jak w domu w warunkach kinowych B9 nie ma problemów tzn artefaktów w ciemnych odcieniach szarości a Philips to najgorszy oled pod tym względem na rynku i do tego brak vrr gsync oraz brak hdmi 2.1 .Sdman tu proszę zobacz specyfikację i nie udzielaj porad , jeśli nie odrobiłeś pracy domowej a oleda nigdy nie testowałeś w domu , bo to forum o technologii a nie filozofia Schopenhauera
https://www.flatpanelshd.com/philips_oled705_2021.php

Bzdury wypisujesz i to straszne, a i filozof Schopenhauer Ci nie pomoże, odniosłem się jedynie do obrazu z TV kablowej czy DVB-T, Philips w Twoim stylu: "jest o lata świetlne" lepszy w tym zakresie.

SDman

Banned
Bardzo mi się podoba Android TV ale SONY ma za drogie OLEDy jak dla mnie. Nowy LG 55C11 kupiłem za 4500 zł i gdyby nie problem z płynnością, którego kompletnie nie zakładałem, to z tego LG byłbym bardzo zadowolony. Kolorki, kontrast, czerń, kąty... rewelacja. Nawet matryca ma dobrą powłokę tłumiącą odbicia.
Mogę ewentualnie poczekać aż coś potanieje, bo wolałbym nie wywalać np. 6 tys. zł na coś, co się wcześniej czy później i tak się wypali.... tylko, czy taki SONY, Philips czy Panas zagwarantują mi oczekiwaną płynność? Ktoś wie?

Mam prośbę, bo obcujesz z technologią Premium LCD i OLED - chyba jednocześnie.
Pobierz i zgraj na USB i opisz swoje wrażenia w % na ile jest lepszy ten kawałek na OLED`zie.
To jest kawałek, który musi pokazać przewagę OLED.
https://www.dropbox.com/s/ig2d5c89dftiuyk/MyszkaNoca.m2ts?dl=0

Cały materiał ma tylko 1% takich scen, na reszcie materiału topowe LCD daje to samo lub więcej (lepsze skalowanie) niż taniuutki OLED.

filcek

Member
Bzdury wypisujesz i to straszne, a i filozof Schopenhauer Ci nie pomoże, odniosłem się jedynie do obrazu z TV kablowej czy DVB-T, Philips w Twoim stylu: "jest o lata świetlne" lepszy w tym zakresie.

Kolejny raz powtarzam, że obraz z TV kablowej może wyglądać minimalnie ostrzej przez agresywny algorytm Philipsa, który sztucznie wyostrza obraz przy czym w niektórych scenach, mogą pojawić się poszarpane linie na krawędziach obiektów np. podczas meczu piłkarskiego . OLED należy testować w warunkach kinowych na materiałach, w których występują ciemne odcienie szarości . Podam przykład:https://youtu.be/KjObx--Oq8g?t=665 LG rozwiązał ten problem w roku 2019 poprzez przyciemnianie obrazu w ciemnych szarościach , natomiast tv jak np. OLED 705 Philips wciąż boryka się z tym problemem . Zakładam , że migające zielone piksele szczególnie widoczne np. podczas oglądania filmów z dvbt nie są szczególnie atrakcyjne dla widza i ostatecznie B9 mimo mniejszej ostrości w tej konfrontacji wygrywa, ponieważ nie da się uniknąć takowych scen w filmach. Luminance, Chrominance Overshoot Issue to zmora wszystkich modeli Marki Philips i do dziś nie ma na to recepty.

Status
Zamknięty.
Do góry