Telewizory LED

wikanna

New member
Zaczęły się pojawiać w sprzedaży telewizory LED.
Czy jakość obrazu w tych telewizorach przewyższa LCD. Tak podobno jest.
Piszę "podobno", bo nie miałam jeszcze okazji zobaczyć takiego LEDa "na żywo".
Może ktoś miał okazję dokładniej się takim TV przyjrzeć.

z3

Member
Nie zaczęły się pojawiać, a są na rynku od kilku lat, tyle że samsung uczynił z tego kampanię. Jak na razie nic się nie zmieniło w zależności od technologii LED, produkt jest lepszy albo gorszy podobnie jak z normalnymi LCD.

Maxavelli

New member
Widzialem "Dark Knight" na LEDowym telewizorze Sony w salonie tejze firmy - kolory bajeczne, cienki ekran imponuje niesamowcie (coraz lepsze perspektywy do wieszania i adaptacji we wnetrzu) ale najbardziej mnie zaciekawilo, ze gdy przylozylem reke na okolo 1 cm nie poczulem "grzania" jak w wypadku LCD i plazmy.

cavell

New member
z3 napisał:
Nie zaczęły się pojawiać, a są na rynku od kilku lat, tyle że samsung uczynił z tego kampanię. Jak na razie nic się nie zmieniło w zależności od technologii LED, produkt jest lepszy albo gorszy podobnie jak z normalnymi LCD.

Z tego co wiem, to w nowych LED TV firmy Samsung, zamiast podświetlenia LED typu RGB zostały użyte LEDy biale - lepsze światło, mniejsze zużycie prądu. A dodatkowo jest to podświetlenie zainstalowane na krawędziach telewizora a nie bezpośrednio za matrycą. Pozdrawiam.

wikanna

New member
Gdzieś w necie doczytałam teraz, że te LEDy szybciej się "wypalają".
Była nawet czyjaś opinia, że po roku (?!) obraz blaknie , traci kolory.
Chodziło właśne o te kolory. To tak jak z farbą kiepskiej jakości.;)
Nie powtórzę tego fachowo, bo nie potrafię:roll:

z3

Member
Czy TV LCD używający podświetlenia LED automatycznie jest lepszy od używającego jarzeniówek? NIE. Na pewno spada zużycie prądu, ponieważ ledy biorą go mniej.

Jeśli chodzi o jakość obrazu to tak jak to miało wcześnij zależy od modelu, nie wmawiajcie ludziom, że jak TV ma led to jest dużo lepszy od starszych modeli. Przykładem tego jest samsung, modele 6000 czy 7000 maję ledowe podświetlenie dookoła w ramce, co tworzy problem z jego równomiernym rozprowadzaniem. Po drugiej stonie barykady są LCD, które mają cały panel z ledów a niektórym producentom jak np w najwyższej serii Sharpa udało się stworzyć matrycę, stworzoną z ledów RGB dzięki czemu każdy pixel jest budowany z kolorów bazowych, co wpływa na jakość. Dodatkowo ma wyłączane strefy dzięki czemu uzyskuje bardzo dobrą czerń. np Samsung ma model 956 tyle, że jest trochę grubszy i chyba nie ma ledów rgb tylko zwykłe białe.

Na temat wypalania się czegoś, w TV to bzdury na patyku!

Ostatnia edycja:

z3

Member
Oczywiście chodzi mi o podświetlenie. Sharp SX1, Philips 9803, Samsung 956 i jeszcze kilka sie znajdzie

bogdan_kr

Member
Bez reklam
wikanna, może chodziło o oled gdzie w przypadku jedynego chyba obecnie produkowanego seryjnie modelu pojawiły się jakieś problemy z jakością obrazu i większym niż deklarowany spadkiem jasności. Tak coś kojarzę...

Pozdrowienia!

amadeo

New member
Z3,

Rozumiem, chodziło Ci o LED-y umieszczone za matrycą a nie z boku.

Ze "zwykłymi białymi" LED-ami jest taki problem, że nie istnieją. W podświetleniach LCD używane są, jako białe, albo niebieskie z żółtym fosforem albo ultrafioletowe z białym fosforem (mieszanka RGB) i jest to, jak napisałeś, gorsze rozwiązanie niż pojedyńcze RGB.

Do góry