Telewizory LCD w formacie obrazu 4:3

lukaszzz

New member
Zamierzam kupić LCD w formacie obrazu 4:3 (21" - 25") w cenie 1500 - 2000 zł.
Widziałem u kilku znajomych obraz w formacie 16:9. Nie podobają mi się porozciągane postacie, oczywiście można włączyć tryb 4:3, ale obraz zostaje trochę ucięty u góry, a w niektórych przypadkach jest jeszcze czarny pasek po bokach. Fajnie jedynie się oglądało filmy 16:9.
Przyzwyczaiłem się do formatu 4:3 w moim starym CRT, dodam jeszcze że korzystam ze zwykłej anteny siatkowej (1, 2, 3, Polsat, TVN) i czasem obejrzę jakiś film na DVD.
Dlaczego na rynku jest tak mało telewizorów 4:3, w czym jest lepszy 16:9 ?

gilek1975

Member
Bez reklam
Póki co jest jeszcze więcej programów nadawanych w 4:3, ale to się zmienia na 16:9, dlatego eż proponuje kupić Ci taki TV. Bradzo dobre skalowanie obrazu 4:3 na 16:9 na JVC 32P80BU, nie ma "szerokich twarzy", obraz nie jest ocinany i poza tym na świetne skalowanie w SD.
To jest po prostu przyszłość.
Pozdrawiam

lukaszzz

New member
Faktycznie, macie racje, jeśli kupować LCD to tylko 16:9.
Ze strony wyczytałem, że: "System HDTV występuje tylko w formacie 16:9. System tzw. „panoramiczny” jest w przybliżeniu 1/3 większy od systemu 4:3", więc nie ma sensu kupować LCD 4:3.

Trochę poprzeglądałem ofert LCD i jak na razie ładnie prezentuje się telewizor 26 calowy Sharp LC-26D44E.

- Przekątna ekranu: 26 cale
- Jasność: 450 cd/m2
- Kontrast: 1500:1
- Rozdzielczość ekranu: 1366x768
- Czas reakcji matrycy: 6 ms
- Kąt widzenia w poziomie/pionie: 176 Stopni/176 Stopni
- Wymiary z podstawką: 64.2 x 49.8 x 23 cm
- Cena: od 1550 zł

Jeśli nie znajdę nic lepszego w tej cenie raczej się zdecyduje na niego.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
płynność jest extra:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=30016

Również nie ma zastrzeżeń co do czytelnosci i pierwszego i drugiego planu.
031_P1080423.JPG

Ale najlepsze formatowanie w klasie, w SD ma JVC 32 P80
Ma system przesuwania obrazu po ekranie.

lukaszzz

New member
Evillus faktycznie 26" może okazać się na mały, zdecyduje się jednak na 32".
I znowu pojawiły się dylematy co do telewizora, mam 2 propozycję.
-----------------------------------------
LG 32LG3000 (czarny)
- Przekątna ekranu: 32 cale
- Jasność: 500 cd/m2
- Kontrast: 2000:1
- Rozdzielczość ekranu: 1366 x 768 pikseli
- Czas reakcji matrycy: 8 ms
- Wymiary z podstawką (szer. x wys. x gł.): 80,2 x 59,9 x 22,7 cm
- Cena: od 1360 zł
Sharp LC32D44E-BK (czarny)
- Przekątna ekranu: 32 cale
- Jasność: 450 cd/m2
- Kontrast: 1500:1
- Rozdzielczość ekranu: 1366 x 768 pikseli
- Czas reakcji matrycy: 6 ms
- Wymiary z podstawką (szer. x wys. x gł.): 77,6 x 57,5 x 23 cm
- Cena: od 1664 zł

Ten LG jest tańszy o prawie 300 zł i też nieźle sobie radzi z odbiorem kanałów z anteny naziemnej. Zastanawiam czy warto dopłacić 300 zł do tego Sharp`a jeśli będę korzystał jedynie ze zwykłej anteny siatkowej umieszczonej pod dachem oraz oglądanie DVD.

kiki napisał:
płynność jest extra:
kiki niestety nie mogę wejść na powyższą stronę, widzę tylko: "lukaszzz, nie masz dostępu do tej strony..."

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
wystarczy się zalogować w strefie testów - będziesz miał dostęp.

Co do Skalowania to ostrzej i wyraźniej robi to Sharp D 44.

skylla1

Member
Bez reklam
skalowanie?

kiki napisał:
Co do Skalowania to ostrzej i wyraźniej robi to Sharp D 44.
Nie przesadzajmy z tym skalowaniem, bo nadaje się ono tylko do oglądania wiadomości. Sport czy film i tak trzeba oglądac w 4:3, jesli tak nadają, inaczej przyzwyczajamy się do zniekształceń.
Swoją drogą, kiedy wreszcie telewizje zaczną nadawać 16:9?????
Przeciez to prawdziwa paranoja, że żaden wspólczesny telewizor nie odtwarza poprawnie większości nadawanych kanałów!!
S.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
skorzystaj z instrukcji - tam są opisane jak formatować obraz .
Co raz więcej programów nadawane jest w systemie 16:9.
Nowe transmisje z koncertów - również.
Ale Kino np. leci wyłącznie w 16:9.

Najlepsze formatowanie mają :
Loewe , JVC, Sony - wysokie modele.

kucka18

New member
Ja też kiedyś wybierałem pomiędzy tymi tv, poszedłem do media markt i akurat stały koło siebie, więc sprawdziłem obraz na tych samych kanałach, przy zwykłych programach 1,2,tvn,polsat lepiej wypadł mi LG, hd nie [atrzyłem bo niemam zadnego dekodera

skylla1

Member
Bez reklam
a gdzie tam... 16:9

kiki napisał:
Co raz więcej programów nadawane jest w systemie 16:9.
Nowe transmisje z koncertów - również.
Ale Kino np. leci wyłącznie w 16:9.
Tia, coraz więcej, ale ani tvp1 ani 2 ani 3 ani Polsat ani TVN ani TV7 ani .... itd. Co najwyżej nadają 16:9 w 4:3LB i trzeba zoomować, ale już reklamy między nie i się robi...
Ale Kino zaczęło niedawno nadawać niektóre filmy, na razie nieliczne.
I tyle o tej powszechności 16:9.
Zresztą, gdyby było 16:9 Twoje ulubione formatowanie byłoby psu na budę ;-).

Evillus

Member
Mi porównanie Sharpów w sklepie wypadło na korzyść RD8. Nie bez znaczenia był wygląd obudowy, bardziej podoba mi się RD8. Jak to mówią : mam ,to chwalę. Co do LG, to wolę "made in Japan" . Takie moje prywatne uprzedzenia :D

lukaszzz

New member
Myślę jeszcze nad jednym modelem LG 32LG5000.
Miał ktoś z nim do czynienia, jak radzi sobie z odbiorem programów ze zwykłej anteny siatkowej ? Czy warto dopłacać te 300 zł w porównaniu do modelu LG 32LG3000 ?

Chociaż jestem coraz bardziej za telewizorem Sharp LC32D44E-BK, ma tyle pozytywnych opinii na swój temat, więc chyba warto. W dodatku świetnie radzi sobie ze zwykłą anteną siatkowa, więc zacznę już chyba teraz szukać jakiegoś sklepu gdzie można go dostać za rozsądne pieniądze.

Ostatnia edycja:

lukaszzz

New member
I tak też zrobiłem, wybrałem Sharp LC32D44E-BK (czarny).
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze, jestem bardzo zadowolony.
Sygnał SD bardzo ładny, bez smużenia, ładna ostrość i kolory. To samo przy oglądaniu DVD.

lukaszzz

New member
Mam jeszcze takie pytanie: otóż telewizor ten ma tuner Analogowy oraz DVB-T (Cyfrowy naziemny). Zamierzam kupić do niego antenę DIGIT Activia DVB-T, tylko niestety potrzebuje ona do odbioru programów w cyfrowej jakości tuner DVB-T z możliwością dekodowania MPEG4, a telewizor ten ma niestety tylko MPEG2, więc opcja w nim jest raczej mało przydatna. Czy w takim razie muszę kupić tuner DVB-T z MPEG4, trochę to bez sensu ? Mieszkam w Trzebini, tj. około 40 km od Katowic i Krakowa, a przecież jest jeszcze szansa że programy mogą być słabo odbierane.

Może już lepiej kupić Polsat Cyfrowy w ofercie 0 zł za mini max przez okres 12 miesięcy, będe tylko musiał zapłacić za antenę i tuner.

Co o tym myślicie ?

Do góry