Telewizory LCD marki Grundig

warsawcop

New member
Zastanawiam sie dlaczego tak mało mówi się na forum na temat telewizorów lcd marki GRUNDIG? Czyżby nikt z tysięcy forumowiczów nie testował jakiegoś modelu tej firmy? Ja w dniu dzisiejszym ogladałem w EURO-AGD na Głebockiej w Warszawie model Cinemo 40 LXW 102-8735 REF - http://poland.grundig.com/index.php?id=1072&pid=1111 - w cenie 4.999zł (taniej jest w sklepie internetowym www.Megamedia.pl - 4.759 zł) i muszę przyznac, że jestem pod wrażeniem jakości dźwieku jaki generuje ten telewizor. Wyraznie przebijały sie niskie tony ( akurat leciała VIVA). Obraz też był niezły, calkiem nieźle radził się ze słabym sygnałem. Od kilku miesięcy szukam jakiegoś telewizora w przedziale 37-40 cali i muszę przyznac, że w/w staje sie jednym z moich faworytów w w przedziale do 5.500zł. Prosze o jakieś komentarze w tej kwestii.

Robert73

Member
Model 32 cale LXW82- 8735 u mnie w B-stoku w EuroAGD przeceniono na 2499 zł , co mnie mocno zaskoczyło czy oznacza to że to jest przeciętny LCD lub po prostu słabo się sprzedaję , jak z jakością obrazu bo wyposażenie jest całkiem dobre i cena nawet interesująca.

gratch

New member
Kupilem takiego grundiga 32' w Euro wlasnie za owe 2.5k pln. W sklepie obraz na tym telerze z kabla byl tak samo beznadziejny jak na wszystkich inych LCD ktore staly obok (w cenie od 2.8k do 4k rozne firmy lg, sams itepe).
Dodatkowo wizualnie ten grundig prezentowal sie calkiem niezle + duza ilosc podlaczen (niestety tylko 1 hdmi) + dobra cena -> zdecydowalem sie na zakup tego telewizora. Niestety teler od poczatku (w dodatku oba egzemplarze) mial wypalony 1 piksel.

Poniewaz nie znam sie na telerach i nie bardzo pomyslalem o tym w sklepie nie testowalem menu, i uwazam ze w tym G nie jest ono zbyt sprytne (ale nie wiem jak sie ma do innych marek - moze ktos wie). Pilot jest naprawde niewygodny i ma beznadziejne klawisze ale powoli sie przyzywyczajam.

Rowniez nie wiem jak jest z ustawianiem obrazu w innych modelach - tutaj mozna sterowac jasnoscia, kontrastem, ostroscia i kolorem (chyba nie mozna sterowac podswietleniem - chyba ze za to odpowiada wlasnie jasnosc). Sa chyba 3 nastawy predefiniowane i 1 uzytkownika - niestety kanaly nie zapamietuja ustawien da siebie, wiec trzeba jakis usredniony znalezc nastaw coby sie nie bawic ciagle w przestawianie.

Bardzo fajnie dziala dopasowywanie obrazu do formatu mamy do wyboru
16:9, 14:9, 4:3, panorama (nie do konca kumam jak to dziala) i Zoom (swietnie jesli np leci film na zwyklym kanale 4:3 i ma paski u gory i na dole - robimy zoom i paski znikaja obraz idealnie wpasowuje sie i mamy 16:9 - z 3m naprawde prawie nie widac pogorszenia obrazu).

Obraz na tym telewizorze jest bardzo przyzwoity ze zwyklej kablowki (multimedia), na wiekszosci kanalow (wlasciwie tylko na 3 jest slaby pozostale kilkadziesiat jest ok). Jesli CRT dostal by 5, to tutaj bym dal od 3+ do 4+, zaleznie od stacji (czekam na cyfre w MM - moze bedzie jeszcze lepiej).

Komputer - bezproblemowo przez wejscie VGA-PC 1360x768 (nie mam w kompie 1366x768 - a komputer wykrywa telewizor jako default monitor i nie mam do niego sterownikow) - naprawde super obraz - Divx super (wreszcie napisy do filmow mozna czytac bez glejsow).

Na koniec wlaczylem DVD (tez przez komputer - nie wiem jak jest przez inne zrodlo) - najpierw serial 24hours - uruchomilem i szczeka mi spadla na podloge - R E W E L A C J A - nie moglem potem ogladac TV (wydawalo mi sie koszmarne). Nastepnie Blade Runner - ale to stary film i juz nie wygladal tak powalajaco - ale i tak niezle.
Natomiast nie polecam zlacza SVideo - obraz z kompa bardzo ciemny (ewentualnie moze to wina mojej karty graficznej ale na CRT sony mialem obraz taki sam jak na monitorze).

Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego telewizora - ma przyzwoity obraz TV i b. dobry DVD, bezproblemowo dziala z PC, tani i ladny.

ps: tak czern jest szara - ale ja zawsze ogladam telewizje przy wlaczonym jakims dodatkowym oswietleniu (inaczej bola mnie oczy) - a efekt szarej czerni widac dopiero jak telewizor jest jedynym zrodlem swiatla w pomieszczeniu

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
też mieliśmy jeden model Grundiga - i to był na szczęście nasz ostatni model. Jeśli ktoś chce kupować cenę nie towar to jego wybór.
Teraz wiesz dlaczego nikt nie proponuje modeli tej firmy. Poczytaj też o historii firmy Grundig.
Ale jest demokracja - więc wybór należy do kupującego.
pozdrawiam

gratch

New member
:) no tak - jakby ktos nie wiedzial to grundig dawno temu zbankrutowal - i nawet nie wiem kto kupil ta marke.

ps: no coz na duzo wiecej nie bylo mnie stac wiec jakos do tych oledow mam nadzieje dotrwam z tym telewizorkiem :)

Ostatnia edycja:

Xander

New member
Witam!
Ja także stałem się posiadaczem tego modelu i jestem z niego bardzo zadowolony. Obrak z kablówki jest w dobrej jakości, z sat w bardzo dobrej a HD poprostu rewelacja. Porównywałem go z telewizorem samsung 32 cale ( nie wiem jaki model ) u kumpla i obraz na Grundilgu z satki był o niebo lepszy ( na samsungu - jakaś poxeloza była i poszarpane krawędzie ).
Póki co jest ok. Jak Zadomowi sie za kilka lat Full HD w polsce to pomysle o inny TV, tymczasem zostaje przy Grundigu.

PS. Odnośnie czerni to na samsungu było to samo , czyli blada czerń.
Aha była firma Grundig to teraźniejsza Turecka - BEKO.

pozdro

Ostatnia edycja:

LordKszyh

New member
kiki napisał:
witam
też mieliśmy jeden model Grundiga - i to był na szczęście nasz ostatni model. Jeśli ktoś chce kupować cenę nie towar to jego wybór.
Teraz wiesz dlaczego nikt nie proponuje modeli tej firmy. Poczytaj też o historii firmy Grundig.
Ale jest demokracja - więc wybór należy do kupującego.
pozdrawiam
Przestań siać propagande tylko dlatego że musisz upychać ludziom Samsungi. Najpierw zapoznaj się z ofertą Grundiga, porównaj stosunek ceny do jakości i dopiero wyrażaj merytoryczne opinie...

Do góry