Telewizory FHD firmy Sony serii W805C -- ich pierwszy ogląd .

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Proszę dzisiaj spróbować zaktualizować oprogramowanie w swoim telewizorze . Powinno pójść przez "net" . Byłem dzisiaj trzy godziny w Media Markt i chyba obsługa stoiska , choć bardzo grzeczna , takich
klientów "wybrzydzających" chciałaby mieć jak najmniej . No , ale było mało kupujących , więc
mogłem co nieco sobie "podokazywać" i mam już swój pogląd na temat dwóch modeli , tj. telewizorów firmy Sony , Sony KDL-50W805C i Sony KD-55X8505C . Inne nie mieli , będzie w lipcu dostawa.
Dziś kończą się tzw. ceny ,"stary na nowy" , dlatego obsługujący mnie namawiali mnie do zakupu jednego z tych
modeli .(6699.00 zł za KD-55X8505C i 3499.00 zł za KDL-50W805C)

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

Aerofan

Member
IMO 4499 za serię 80C długo się nie powtórzy, dlatego brałem w ciemno :) Teraz mogę śmiało stwierdzić, że to był dobry wybór i czekam na aktualizacje kolejne. Wczorajsza nadal nie wchodzi.

FireBird

New member
Aerofan, super, że wrzuciłeś zdjęcia porównawcze, dzięki! Sam ostatnio zwróciłem W829 i mam obecnie na testach LG 870v. Na razie jestem zadowolony, ale muszę go jeszcze sprawdzić w całkowitej ciemności - wtedy wszystko wychodzi.
Powiedz jak clouding? Na zdjęciach w oczy się nie rzuca - występuje to zjawisko w ogóle u Ciebie? U mnie w 55W829 był masakryczny - połowa matrycy zawalona białą plamą na środku.

bluray

Banned
" .... jedyny poprawnie działający player filmowy "
Jaki to player ?
A MXPlayer ?
Mi ten MXP wszystko odtwarza a KODI się tnie.
"MX Player jest pierwszym odtwarzaczem filmów, który potrafi korzystać z wielu rdzeni procesora. Zastosowanie tego rozwiązania na dwurdzeniowych procesorach pozwala na 70% szybsze dekodowanie filmów niż w przypadku procesorów jednordzeniowych."

@accu:
Na jakich prockach KODI czyta HEVEC ?

Ostatnia edycja:

Aerofan

Member
U mnie MX Player nie czyta AC3, wiec nie ma dźwięku prawie w każdym filmie (ale na początku jak zainstalowałem, to dźwięk był, a potem znikł). Kodi odtwarza wszystko, ale wczoraj na jednym aviku lekko gubił klatki :/

bluray

Banned
Nie znalazłem na jakich prockach KODI obsługuje HEVEC.
Jak wiesz to po prostu napisz.

To ciekawy problem. Wygląda, że HEVEC można odtworzyć na urządzeniach ( np. tabletach czy telewizorach ANDROID bez HEVECa) bez wsparcia sprzętowego.

How to fix AC3 Not Supported in MX player
https://www.youtube.com/watch?v=iF9VWofnaCo

Omówienie problemu:
http://forum.xda-developers.com/apps/mx-player/mx-player-custom-codec-dts-support-t2156254
U mnie AC3 gra bo mam starszą wersję.

KODI mi tnie się na video 4K a MXPlayer płynnie. VLC też płynnie.
Może mam starą wersję KODI. Do sprawdzenia.

Ostatnia edycja:

Aerofan

Member
Nie znalazłem na jakich prockach KODI obsługuje HEVEC.
Jak wiesz to po prostu napisz.

To ciekawy problem. Wygląda, że HEVEC można odtworzyć na urządzeniach ( np. tabletach czy telewizorach ANDROID bez HEVECa) bez wsparcia sprzętowego.

How to fix AC3 Not Supported in MX player
https://www.youtube.com/watch?v=iF9VWofnaCo

Omówienie problemu:
MX Player Custom Codec with DTS & AC3 Support - XDA Forums
U mnie AC3 gra bo mam starszą wersję.

KODI mi tnie się na video 4K a MXPlayer płynnie. VLC też płynnie.
Może mam starą wersję KODI. Do sprawdzenia.

U mnie jest odwrotnie, MX tnie na dużych plikach 1080p, działa tylko dekoder SW, HW nie wchodzi. Kodi z kolei nie tnie na większości, ale np. wczoraj na jednym aviku przycinał podczas, gdy na MX chodzi płynnie (AC3 oczywiście już mam, dzięki).

Aerofan

Member
Jeszcze raz domowym sposobem porównałem kontrast. Zrobiłem po 2 pary zdjęć prostej szachownicy biel-czerń, jedna para zdjęć na tych samych ustawieniach aparatu, żeby porównać intensywność świecenia paneli, druga para zdjęć na dłuższym czasie naświetlania, żeby porównać czerń. Zdjęcia przy max. kontraście i podświetleniu.

Oto co mi wyszło:

http://www.negatyw.org/test/tvsony/kontrast.jpg

(górna para zdjęć to całe panele, a dolna to wycinek czarnej szachownicy przy dłuższym czasie naświetlania)

Wniosek:

- 805C co już zauważyłem "wzrokowo" ma odrobinę głębszą czerń panelu - jest to różnica minimalna, ale zauważalna (jak już wspomniałem zauważyłem to na czarnych paskach oglądając film)

- 805C świeci zauważalnie mocniej (w sensie różnica większa niż przy czerni) , czyli panel ma większą luminancję.

Nie bawiąc się w pomiary więc mogę zupełnie stanowczo stwierdzić, że nowy telewizor ma z pewnością większy współczynnik kontrastu od starego. Co nie zmienia faktu, że stary był bardzo dobry pod tym względem, w końcu 829 wybierałem dość długo porównując różne modele.

accu

New member
Bez reklam
Accu to zdradz Nam Swoje Zdanie :)

Witam uprzejmie,

Na razie , to wiem już praktycznie , jak poruszać się po całym menu tych telewizorów .
Również ustawienie poszczególnych parametrów obrazu w poszczególnych trybach obrazu ,
czy ustawienia zaawansowane nie sprawiają już mnie żadnych problemów . Nie mając kolorymetru
nie mogłem jedynie ustawić optymalnego balansu bieli . (niektórzy mają dar prawidłowego postrzegania
gamy kolorów , lub pracują na co dzień jako drukarze , czy graficy itp. zawodach).
KD-55X8505C jest na dzień dzisiejszy stanowczo za drogi . Bardzo dobrze działa komunikacja głosowa
z telewizorem za pomocą "pilocika" One Flick;-) . Super . Pierwszą rzeczą , aby wykorzystać jasność świecenia matrycy w tych telewizorach w pomieszczeniach
mocno oświetlonych , to należy wyłączyć czujnik światła i oszczędzanie energii . Nieprawdą jest co piszą niektórzy , że obraz jest ciemny . Należy zwrócić uwagę na dobrą jakość wykonania tych modeli . Nie było dołączonych okularów 3D . Do KDL-50W805C można dokupić za 289 zł "pilocik" One
Flick" model : RMF-TX100 z gładzikiem i mikrofonem .(warto)

Przy okazji sobie" przetestowałem" telewizor firmy LG 55UF950V . Zrobił na mnie duże wrażenie ,
szczególnie płynne działanie systemu operacyjnego WebOS 2.0 . Obraz bardzo dobrej jakości . Telewizor ten ma fajną
funkcję Menu Launcher (przełączanie usług )tj. można dowolną aplikację lub zewnętrzne urządzenie
włączyć bez nawigowania po menu telewizora . Jakość wykonania telewizora jest bardzo dobra .
Super pilot zdalnego sterowania telewizorem .(Magic)Również moim zdaniem ma dobry dźwięk jak na smukły telewizor .Jak dla mnie trochę za długa specjalna podstawa telewizora odbijająca dźwięk , chociaż bardzo solidna .

accu

Ostatnia edycja:

sawa_a

New member
Pytanie do aerofana
jak instalowales kodi ?
pytam poniewaz dzis mi przywoza TV i po montazu bede chcial sobie zainstalowac odtwarzacz

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie ,

Musisz mieć utworzone połączenie z Internetem , bezprzewodowe(Wi-Fi) lub przewodowe , aby móc
utworzyć swoje konto w Google.
Możesz to zrobić podczas pierwszej konfiguracji telewizora , wówczas ukazuje się ekran logowania
do konta Google(Zaloguj się w Google) w trakcie tworzenia połączenia z Internetem . Wybierz opcję(Użyj telefonu lub laptopa)
Konto możesz utworzyć na komputerze lub smartfonie wchodząc na stronę : http://accounts.google.com/signup
Wyświetlą się instrukcje , które wykonujesz aby założyć konto .
Aby zalogować się na telewizorze do konta Google wybierasz opcję : Google Play Store , w pozycji : Aplikacje w menu Głównym . Wyświetli się ekran logowania i wykonujesz instrukcje wyświetlane
na ekranie .
Po zalogowaniu się i gdy przyciśniesz przycisk Home na pilocie zdalnego sterowania telewizorem w
menu Głównym pojawią się propozycje od Google .

Wylogować się możesz wchodząc w menu Główne , dalej : Ustawienia , dalej wybierasz opcję : Osobiste , a następnie usuń konto z telewizora .

BTW , zapomniałem napisać wcześniej , a może już masz konto w Google założone , np. w YouTube , czy poczcie Gmail .

accu

Ostatnia edycja:

sawa_a

New member
b dziekuje mam konto na gmail po weekendzie dam znac czy wszystko poszlo
po wczorajszym podlaczeniu musze dzis zakupic nowe kable bo przy otwarzaniu z blurey filmow byly klopoty z dzwiekiem a na dodatek nie dawal dzwieku do ampli z tv przy odtwarzaniu z youtoba

Aerofan

Member
Oby to były faktycznie kable a nie soft.

Ja zauważyłem, że po wyłączeniu TV nie wchodzi w stan "głębokiego" uśpienia jak seria 829b po dłuższym czasie, tylko cały czas jest na "płytkim" co skutkuje m.in. tym, że podłączony dysk kręci się całą noc po wyłączeniu TV.

Do góry