Telewizor z najlepszym skalowaniem SD

csraven

New member
Witam.

Szukam telewizora 40-42" z możliwie najlepszym skalowaniem sygnału SD. Nowoczesne TV ładnie wyświetlają obraz HD, ale jakość SD pozostawia wiele do życzenia. Mam telewizję satelitarną N, gdzie większość kanałów jest w niskiej jakości i chciałbym je oglądać bez bólu. Obecnie mam 30" CRT (20-letni Thomson) na którym wszystko wygląda nieźle.

Budżet: 3500-4000 zł
Odległość od ekranu: 2 m
3D: nie interesuje mnie ta technologia
Sygnał: w większości satelitarne SD, DVD-Video, DivX
Funkcje internetowe: mogą być, ale nie muszą. Telewizor to nie komputer
Typ matrycy: błyszcząca lub pół-matowa
Inne: duże kąty widzenia, dobry kontrast i czerń.

Wytypowałem kilka ciekawych modeli:

Sony HX850
Wady: tragiczna podstawka, stałe odchylenie 6 stopni, drogi
Zalety: wszystko pozostałe, szczególnie procesor X-Reality PRO

Toshiba YL/WL 863
Wady: 42" na matrycy LG (niewiadoma jakość świecenia), średni design
Zalety: świetny procesor skalujący

Co powiecie o tych TV, a może znacie jakieś inne modele z b.dobrym skalowaniem?

Karpaj

New member
Bez reklam
Te dwa w/w są chyba telewizorami o najlepszym skalowaniu na rynku - droższe modele np. panasonica, philipsa czy samsunga nie są w stanie osiągnąć takich wyników.

W miarę dobre skalowanie jak na obecną cenę ma też Sharp le830 - choć niestety nie tak dobre jak w/w modele.

Co do 42YL863 - świeci naprawdę fajnie, więc nie musisz się o to martwić. WL powinna mieć tą samą matrycę.

csraven

New member
Jakie jeszcze telewizory mają świetne skalowanie (do 4500 zł)? Może Philips seria 7000, Samsung seria 7000-8000, Panasonic TX-L42DT50 ??

Ostatnia edycja:

Mixmich

New member
Jak byście porównali Panasonic L42DT50 (LG S-IPS) z ww. modelami?

W panasoniku czerń się mocno spłyca pod kątem i robi się szara. Bierz śmiało 42wl863/ 42yl863. Moja siostra ma ten model. Bardzo dobre kąty widzenia, naturalne kolory, nie takie plastikowe jak w lg lub samsungu, matryca błyszcząca ale nie odbija się tyle światła jak na GorillaGlass, choć to wciąż nie jest philipsowy motheye. 32 strefy wygaszania podświetlenia dają naprawdę dobrą czerń. Obróbka sygnału SD bajka, porównywać można tylko 40hx850, 42wt50, 50vt50. 46" z tych modeli toshiby ma troszeczkę lepszą czerń, ale bardzo słabe kąty. Nie wymagasz bajerów internetowych i wąskoramkowego designu więc nie musisz za nie dopłacać. Na pewno Ciebie ten telewizor zadowoli.

csraven

New member
Ciekawi mnie czy 40hx850 i 46WL863 mają podobne kąty widzenia. W końcu oba są na matrycach A-MVA / S-PVA. Wiadomo, że kąty na S-IPS (Toshiba 42WL863, Panasonic L42DT50) są ogólnie lepsze, nie traci się tak szybko kontrastu.
TV będzie oglądany z kąta ok 30-40 stopni, więc to ważne.

Mixmich

New member
Ciekawi mnie czy 40hx850 i 46WL863 mają podobne kąty widzenia. W końcu oba są na matrycach A-MVA / S-PVA. Wiadomo, że kąty na S-IPS (Toshiba 42WL863, Panasonic L42DT50) są ogólnie lepsze, nie traci się tak szybko kontrastu.
TV będzie oglądany z kąta ok 30-40 stopni, więc to ważne.

46wl863 jest bardzo wrażliwe na kąty widzenia, 30 stopni jest jeszcze ok, ale powyżej jest bardzo słabo. Sony wypada trochę lepiej w tej konkurencji. Ale jeśli chodzi o kąty widzenia to 42wl863 to najlepsza propozycja na rynku.

SLAV7

New member
Bez reklam
Niestety SONY na podstawie musi być odchylony. Aby ustawić go pionowo musiałbyś zawiesić go na ścianie.

Na Twoim miejscu skupiłbym się na 42YL863 lub 42WL863. Są super.

Pozdrawiam

csraven

New member
ja bym coś podłożył pod podstawkę z jednej strony (np małą deskę), by telewizor się "wypoziomował". To stałe 6 stopni to porażka, nie każdy stawia TV na wysokości 50 cm od ziemi.

Karpaj

New member
Bez reklam
O ile w WL jak jest czarna nie jest jeszcze tak źle - ramka jest niewiele grubsza niż np. Panasonic lub Sony, to w przypadku modelu YL863 srebrno - plastikowa ramka trochę aż odrzuca :p

Czy telewizor ma służyć jako mebel, czy wyświetlacz filmów - tutaj zdania są jednak podzielone :p

csraven

New member
Dobry telewizor kosztuje tyle co zestaw mebli, wiec powinien wyglądać co najmniej przyzwoicie :)
42WL wygląda rzeczywiście lepiej niż YL, do tego jest 600 zł tańszy. Jeszcze w 2011 roku nie wyróżniałby się na tle innych TV. W 2012 nastąpiła moda na bezramkowe i wyraźnie widać który telewizor jest nowszy.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Rzeczywiście seria WL i YL 863 to super udane serie.
Szkoda że Toshiba nie koncentruje się już tak na jakości.

csraven

New member
Zapewne nie opłacało się im już montować CEVO Engine (zmodyfikowany procesor od PS3). VL963, WL986 mają już słabsze układy i skalują SD nieporównywanie gorzej. CEVO ma dopiero seria ZL, która kosztuje tyle co używany samochód (10-20k).

42"863 to chyba najtańsze telewizory z prawdziwej klasy premium :)

Boguszch

New member
Powiem szczerze że od dłuższego czasu czaiłem się na ten model....(42WL863), i chyba się na niego zdecyduję.
Mocno zastanawiałem się już nad Philipsem 42PFL6007, jednak opinie są różne....
Chciałbym się tylko upewnić:
Moje priorytety:
1.Naturalność barw
2.Płynność ruchu
3.Skalowanie SD
4.Design nie jest najważniejszy. TV ma być niezawodny i dawać dużo przyjemności z oglądania.
Czy przy tych założeniach będzie dla mnie odpowiedni ?
Proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie.
Myślałem jeszcze nad 42VL963 albo Panasem 42ET50 ale to już chyba nie to...

Do góry