Telewizor z HD pod PS3 i PC: Cena 2000-2500zł, 37, 40, 42 cale, nowy.

adiq1033

New member
Witam. Szukam telewizora w przedziale 2000-2500zł, standardowe wymagania: FULL HD (filmy Blue-Ray), wyjście HDMI, możliwość podłączenia pod PC (chociażby przejściówką z DVI na HDMI), technologia 100Hz (niezbędna pod gry PS3), przekątna ekranu od 37 do 42 cali. Może być po niższej cenie, aczkolwiek wątpię by coś się znalazło. Jeśli się trafi, to będę szczęśliwy. Telewizor musi być nowy z gwarancją minimum 24 miesięczną, ew. używany ale z kompletem dokumentów i wypełnioną a przy tym aktualną kartą gwarancyjną. Poniżej moje wychwycone propozycje.

Toshiba 37XV733 - 1990zł
Samsung LE40C630 - 2490zł
Sony KDL32W5710 - 2390zł (polecany przez sprzedawcę ze sklepu, tylko dlatego znalazł się na liście).

Na kineskopie 42 ciężko będzie pracować, gdy podłącze go do komputera. Nie jest to priorytetem, mam monitor, lecz mała dodatkowa opcja nie zaszkodzi. Kto wie, może wykorzystam ją w przyszłości. Znajomy działa na 37' ekranie i nie narzeka, a wygląda to w miarę przyzwoicie. Do telewizora ma być podłączona konsola PlayStation3, chcę ją wykorzystywać jako centrum multimedialne. Liczy się dla mnie jakość obrazu w grach i filmach. Kolory niech będą nasycone, a obraz nieskazitelny i ostry.

Osobiście decydowałbym się na Toshibę, lecz zaczekam na wasze sugestie i wskazówki. W sklepie za 20% ceny telewizora można przedłużyć gwarancję z 2 lat do 5. Wszystkie wymienione powyżej są na okresie gwarancyjnym 24 miesięcy. Mamy Cyfrę+ podłączoną, ale nie będzie ona zamontowana na tym telewizorze. Jednak nie wykluczam podłączenia w przyszłości np. dekodera "N". Pozdrawiam.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To zdecydowanie za wysoka cena za przedłużenie gwarancji.
Ale to Twoja kasa.
Za te pieniądze należy Ci się model 4O XV 733 . I zdecydowanie bym tak pozostał.

adiq1033

New member
40 calowej Tośki nie ma w sklepach. Jest tylko ta 37 z przeceny 2390 na 1990zł.

Znalazłem kilka innych ofert, np.:

Philips 42pfl3403/12: 1300zł z możliwością negocjacji, cały komplet, używany z roczną gwarancją.
Philips 42pfl3605: 1999zł + 50 wysyłka, nowy 2 lata gwarancji.
LG 37LH4000: 2122zł, nowy 2 letnia gwarancja z odbiorem osobistym.
Sharp LC42SH7EBK: 2199 + 20 wysyłka, nowy, ale w aukcji nie ma wzmianki o długości gwarancji, musiałbym przedzwonić i zapytać, strzelam że standardowo 2 lata.
SONY KDL 40D3500: 1899zł, odbiór osobisty, gwarancja producenta, również nie ma o niej wzmianki. Zapewne 24 miesiące. To jest faworyt z wszystkich wyżej wymienionych.

Jest wielka różnica między LCD, a LED?

Czy to prawda, że Plazmy lepiej sprawują się do gier? Psują się częściej niż LCD? 50 calową plazmę można dostać za około 3000zł, gdybym się zmobilizował i pogłówkował, załatwiłbym to 500zł, jeśli tylko warto do niej dokładać? Mam tu na oku: SAMSUNG PS50C530: 2779zł + 79 wysyłka, 2 lata gwarancji, nowy. Wiadomo, że takiego olbrzyma nie podłączę go komputera stacjonarnego, ale pod filmy i gry na konsoli sprawowałby się chyba wyśmienicie. Jak uważacie?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Czy to prawda, że Plazmy lepiej sprawują się do gier?
nie prawda

Psują się częściej niż LCD?
nie prawda

don111

Banned
na plazmach obraz z gier jest płynniejszy, tylko trzeba uważać na powidoki po statycznych obrazach z niektórych gier (jasne paski, wskaźniki itd) które są ciągle w tym samym miejscu na ekranie... dlatego po 2-3h grania w taką grę wartałoby pograć w innym trybie obrazu np na jakimś lekkim zoomie (żeby w miejsce tych statycznych elementów jakiś ruchomy obraz pochodził jakiś czas)

destructor

New member
Bez reklam
Poszukaj tej 40 toshiby, kupisz ją prawie za tyle samo co 37. Zajrzyj do rtv euro agd, jest za 2290,- na stronie www.
Pod gry nie będziesz używał 100Hz, gdyż dla niskiego input laga takie bajery w trybie GRA się wyłącza.

adiq1033

New member
Nigdzie ich nie ma, szukam po Krakowie całym. Na Allegro dostępny jest egzemplarz 40 calowy za 1650 + 100zł za pobraniem, kupiony w czerwcu 2010, ale od sprzedawcy z 1 komentarzem i to chyba wystawionym po znajomości, więc jest ryzyko, że mnie wycycka. Pozostaje model 37 calowy za ~2000zł

W Saturnie proponowano mi telewizor LCD Samsung LE37C650 za 2500zł. Do złapania na aukcji za 2125zł, oczywiście nowy objęty dwuletnią gwarancją.

Ostateczne starcie z LCD:

Toshiba 37XV733 - 1990zł
Samsung LE37C650 2125zł

Założyłem drugi wątek w kategorii z plazmami, by dowiedzieć się czy takowa byłaby odpowiednia dla mojego pomieszczenia. Bardziej skłonny jestem ku LCD, obawiam się tych "powidoków" - czy one szkodzą matrycy? Powstają zazwyczaj po 2-3 godzinnym korzystaniu z plazmy (gry, filmy)?

destructor

New member
Bez reklam
A w Krakowie nie ma EURO RTV AGD? Z tego co widzę to jest. Jeśli nie mają tam to niech sprowadzą. Jeśli będą kręcić nosem to powiedz że zamówisz przez net z odbiorem osobistym w punkcie w Krakowie i na jedno im wyjdziea i jeszcze wpiszesz się pamiątkowo do książki skrag :)
Bardzo niemiła obsługa jest w EURO w mojej miejscowości. Nie ma możliwości przetestowania TV, nawet przełączenia na inny kanał czy odpalenia czegoś innego niż leci 24h/ dobę wkółko to samo. Rozmowa z panem jest typu: przecież gra to jest dobry.
Mówię ci bierz większy.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
Założyłem drugi wątek w kategorii z plazmami, by dowiedzieć się czy takowa byłaby odpowiednia dla mojego pomieszczenia. Bardziej skłonny jestem ku LCD, obawiam się tych "powidoków" - czy one szkodzą matrycy? Powstają zazwyczaj po 2-3 godzinnym korzystaniu z plazmy (gry, filmy)?
te 2-3h to podałem tak orientacyjnie w najgorszym wypadku...
same powidoki niebezpieczne nie są, jeśli się pojawią to znikają dosyć szybko przy oglądaniu czegoś innego
trwałe wypalenia jednak już tak a powidoki to taki pierwszy sygnał ostrzegawczy aby zacząć zwracać uwagę, choć trudno powiedzieć ile czasu musiałbyś na okrągło oglądać tv z takim statycznym elementem aby takowe wypalenie spowodować (podejrzewam że minimum kilkanaście godzin z rzędu)

wszystko zależy od ustawienia jaskrawości ekranu (im większe tym większe prawdopodobieństwo powidoku) i od jaskrawości samego statycznego elementu, przykładowo mocno białe czy świecące elementy (takie jak logo tvn24) mogą przy sporej jaskrawości panelu spowodować mocno widoczny powidok dosyć szybko (piszę orientacyjnie - np po 2h) a inne słabiej widoczne możesz oglądać kilka godzin i nic nie zauważysz, dopiero jak podejdziesz do tv na odległość 20cm to ewentualnie na jasnym/ciemnym jednolitym tle coś tam można dostrzec

nie ma co demonizować tego problemu ale jednak się on zdarza, choć ja sam nie miałem z powidokami absolutnie żadnego problemu (preferuję dość niskie nastawy jaskrawości)
przykładowo leciał na Eurosporcie (jasne białe logo) Roland Garros i tv chodził w te dni długimi sesjami nawet i 7h z rzędu i żadnego widocznego powidoku nie miałem (dopiero na czarnej planszy z nosem w ekranie, od razu po takiej sesji widziałem delikatne zarysy tego loga), podejrzewam że po 1h czy 2h oglądania czegoś innego już całkowicie nie było po nim śladu

kamel000

New member
Witam. Szukam telewizora w przedziale 2000-2500zł, standardowe wymagania: FULL HD (filmy Blue-Ray), wyjście HDMI, możliwość podłączenia pod PC (chociażby przejściówką z DVI na HDMI), technologia 100Hz (niezbędna pod gry PS3), przekątna ekranu od 37 do 42 cali.

a co z Philipsem 32/37 PFL 5405 ? Spełnia wszystkie Twoje wymagania i jest w niezłym przedziale cenowym. Ma niezły design i całkiem dobre głośniki (w porównaniu do pierdzących samsungów ;) ).

adiq1033

New member
Rozchodzi się o to, że 37 calowy telewizor postawię na półkę w meblościance (szerokość 95cm, wysokość 72cm), a do 40 i wyżej musiałbym szukać innego miejsca i zaopatrzyć się w stolik za dodatkowe opłaty. Dlatego jeśli brać powyżej 40 cali, to najmniejszy 42', a największy w cenie zmieszczę się do 50 calowej plazmy, pod którą musiałbym zrobił małe przemeblowanie, ale nie będzie to dużym wyzwaniem.

Toshiba 37XV733 - 1990zł vs. Samsung LE37C650 2125zł vs. Philips 37PFL5405H cena nieznana, lecz domyślam się że przedział 2000-2500zł.

Samsung ma najnowszą matrycę z 2010 roku. Przypatrując mu się, kolory naprawdę wyglądały ślicznie, ale na pokazowych materiałach zawsze tak jest.

adiq1033

New member
Chyba mogę zdyskwalifikować Samsung LE37C650. Bazując na opiniach w sieci, wnioskuję że będzie to zły wybór z powodu wadliwej serii: kiedy ściszy się odbiornik, a na ekranie przeważają czarne barwy, telewizor z tyłu wydaje brzęczące dźwięki, które za dnia są niesłyszalne, ale wieczorami przy słabszym natężeniu głośności bardzo uciążliwe. Wiele osób, które zakupiło ten model ma z tym problemy, a odesłanie telewizora w ramach gwarancji do serwisu w niczym nie pomaga, w najlepszym wypadku odsyłają nowy, lecz i w nim występuje ów wada.

Pozostaje zatem:

TOSHIBA 37XV733 vs. PHILIPS 37PFL5405H

Zaletą Philipsa jest mniejsze zużycie energii oraz lżejsza konstrukcja (niespełna 12kg, kiedy Toshiba waży blisko 18kg). Ponadto został tu pochwalony za dźwięk, więc i ku temu należy zwrócić uwagę - ma 3 głośniki wbudowane, Toshiba tylko 2. Który z nich będzie lepszy i dlaczego? Parametry techniczne dostępne są w portalu Ceneo.

Zagłębiam się teraz w ten wątek: http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/53113-najlepsze-37-do-podlaczenia-pod-konsole.html Zobaczymy, co mi wskaże. I oczekuje na wasze wiadomości. Dziękuję również wszystkich za dotychczasową pomoc. Wasze opinie są bardzo przydatne.

kamel000

New member
adiq1033 widze ze mamy podobna rozkminę :) tez sie aktualnie zastanawiam nad tymi 2 modelami ale chyba jednak skusze sie na Philipsa... Na dzwiek nie patrz bo z plastikowej obudowy i tak bedzie beznadziejnie ale reszte specyfikacji ma naprawde niezla ;)

adiq1033

New member
Zwracam uwagę na Imput Lag w grach. We wcześniejszej wiadomości jest obszerny temat o nich, wszystko ładnie wyłożone na tace. Niestety nie mogę znaleźć nic o Philips 37PFL5405H. Jakie ma opóźnienie ms, orientuje się ktoś z Was?

Pozostają mi:

TOSHIBA 37XV733 vs.Panasonic TX-P37G10 vs. PHILIPS 37PFL5405H.

Jeśli lepszy dźwięk w Philipsie to bujda, od razu spada na trzecie miejsce, a swój wybór ustawiam następująco:

1. Toshiba 37XV733 - około 25-30ms, 100Hz
2. Panasonic TX-P37G10 (modele TX L37S20E - 30ms, ale tylko 50Hz lub TX L37S10E - 15ms/50Hz) - niski ms (nie pamiętam ile dokładnie, pewnie na granicy 30) + 100Hz.
3. Philips 37PFL5405H - ms nieznane, 100Hz, małe zużycie energii, mała masa, więc bez ryzyka ustawię go na półce przy biurku komputerowym.

adiq1033

New member
@kamel000, przyjrzyj się modelowi 37XV635DG, dostępnym w Euro RTV AGD za 2290zł. Ma 120Hz (choć sprzedawca, z którym dziś rozmawiałem stwierdził, że to pic na wodę), ale przede wszystkim wyjście USB. Wszystko tu jest opisane: Toshiba 37XV635DG - Telewizor LCD Toshiba - Opis w RTV EURO AGD

Ja składam zamówienie na Toshiba 37XV733G i przedłużam gwarancję do 5 lat. Wady zazwyczaj nie są eliminowane, tylko sprzęt wymieniany na nowy, a jeśli nie ma tego samego modelu, dostaję nowszy bez dodatkowych opłat za równowartość cenową. Wydaje mi się to dobrym posunięciem, 40' to nie 50', szkoda komplikować sobie sprawę ze znalezieniem miejsca na telewizor. 37' zmieści mi się w meblościance i sądzę, że mnie zadowoli. Niepokoi mnie tylko ta literka "G" na końcu nazwy. Czym się różni model 37XV733 od 37XV733G?

kamel000

New member
Ta Toshiba ma czytnik kart SD wiec to bez watpienia plus ale z drugiej strony minusem jest czas reakcji matrycy 8 ms. Philips 5405 ma 2 ms. Ja nadal jestem niezdecydowany ;)

Poza tym mysle ze 100 hz vs 120 hz nie robi az tak ogromnej roznicy wiec poki co sklaniam sie ku Philipsowi...

adiq1033

New member
Mam złą wiadomość, modelu 37XV733/37XV733G nie ma w sklepie internetowy, nie mogę złożyć zamówienia. W Krakowie pozostały tylko egzemplarze powystawowe, a takie są włączone non-stop od dłuższego czasu, więc ich żywotność jest krótsza, niż fabrycznie zapakowany telewizor. Dowiedziałem się, że jest szansa na zalezienie nowego telewizora, ale szukać musiałbym po sklepach poza moim miastem, np. Rzeszów, Tarnów, a to są odległości zbyt dalekie. Nie ma możliwości przetransportowania telewizora ze sklepu w Tarnowie do Krakowa.

Czy zatem warto pokusić się na 37XV635DG?

EDIT: Uła, reakcja 8ms... Marnie. Czyli Philips 37PFL5405H, chyba był za 2300zł, tylko nie pamiętam w którym sklepie... Ponownie cały Kraków przeszukam, ech... @kamel000 wiesz ile Philips 37PFL5405H ma opóźnienia podczas gry na konsoli? Do 30ms?

adiq1033

New member
Jak się nie wiem ile ms ma Philips 37PFL5405H, to decyduję się na powystawowy egzemplarz 37XV733 za 1990zł + przedłużam gwarancję do 5 lat za 20% ceny, czyli wychodzi mi 2388zł. Jakby się coś złego działo z "Tośką" leci do serwisu. Gdyby zaszło cokolwiek niekorzystnie dla mnie i sprzętu - niemożliwość naprawy, wymienią telewizor na inny model.

W moim wypadku w grę wchodzi tylko odbiór osobisty. Znalazłem Philipsa w Wolbromie, to nie tak daleko: Nowy Telewizor 37" LCD Philips 37PFL5405H/12 (1143973776) - Aukcje internetowe Allegro

Pewniej czułbym się z przedłużoną gwarancją, LCD to nie telewizory CRT, które potrafiły żyć nawet 20 lat. W Euro RTV AGD Philips był dostępny za ~2300zł + 20% ceny = 2760zł... No way! Różnica bliska 400zł, a różnic kolosalnych nie ma.

Nie wiem, czy zdążę dzisiaj wrócić po Toshibę do Euro, z chęcią spędziłbym wieczór grając w FIFE na PS3. Może ktoś z was jeszcze zdąży udzielić mi porady czy wskazówki co do telewizora, tylko proszę konkretnie. Zależy mi, aby gry działały na nim płynnie, kupowany jest pod konsolę PS3, (ew. także PC), następnie filmy, a na samym końcu przekaz telewizyjny zwykła anteną szerokopasmową.

Do góry