Telewizor z 4K

Ramlesa

New member
Cześć.
Przyszedł czas na nowy nabytek do salonu. Poprzednie 55' idzie do sypialni w miejsce wysłużonego 32'.
Zastanawia mnie czy z uwagi na to że nie kupuje tv do domu co rok ani trzy nie czas zainwestować w 4K? Pomimo wysokich cen a tak myślałem o czymś dużym min 70'.
Projektor nie wchodzi w grę. Co sądzicie?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego mysle ze ilu bedzie ludzi tyle opinii moze byc bo niestety sa to drogie tv.. sam musisz podjac decyzje i ile dla Ciebie oznacza wydac taka kwote na tv? A tak z ciekawosci ile czasu uzytkujesz juz hx 920 i czy miales jakies problemy z nim? Pozdrawiam.

robertuss

Active member
Bez reklam
Cześć.
Przyszedł czas na nowy nabytek do salonu. Poprzednie 55' idzie do sypialni w miejsce wysłużonego 32'.
Zastanawia mnie czy z uwagi na to że nie kupuje tv do domu co rok ani trzy nie czas zainwestować w 4K? Pomimo wysokich cen a tak myślałem o czymś dużym min 70'.
Projektor nie wchodzi w grę. Co sądzicie?

Dlaczego nie projektor??To fakt projektor wymaga by ciut przygotować pomieszczenie zaciemnienie kolor ścian.Wielkość 70 cali to już coś.Ale taka wielkość kosztuje.Projektor byłby tańszy.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dlaczego nie projektor??To fakt projektor wymaga by ciut przygotować pomieszczenie zaciemnienie kolor ścian.Wielkość 70 cali to już coś.Ale taka wielkość kosztuje.Projektor byłby tańszy.

Dobry projektor, dobry ekran tez kosztuje, przygotowanie pokoju rowniez, a jesli jest to salon a nie dedykowane pomieszczenie to jeszcze zapewne zgoda zony , gdzie np w moim wypadku nie ma takiej, bo tez by stal juz dawno projektor..A z tego co Kolega napisal to jest to salon uzytkowy..

Ramlesa

New member
A tak z ciekawosci ile czasu uzytkujesz juz hx 920 i czy miales jakies problemy z nim? Pozdrawiam.

Jestem z hx920 b. zadowolony. Mam go niecałe 2 lata. O problemach z tym tv więcej sie naczytałem niż doświadczyłem. Może efekt halo gdybym chciał szukać dziury w całym. Na plus dołączone wyposażenie i zakup z free ekstrasem tabletem S.

Ramlesa

New member
Projektor nie wchodzi w grę. Mam mocno nasłonecznionym salon (mogę go bez problemu zaciemnić) ale mam w planach tylko tv i nie dam się przekonać.

Alkor

New member
Bez reklam
Masz świetny Blu-ray Oppo 103EU, szkoda tylko, że chyba w wersji bez "poprawiacza" Darbee, który robi podobno cuda z DVD i gorszymi wydaniami BD. Naprawdę szkoda, że nie możesz go naprawdę wykorzystać - taki JVC X35 lub Sony HW30 z niezłym ekranem 100-120 cali zamknąłby się w kwocie około 12-13 tys. zł. Rozmiar w kinie domowym naprawdę ma znaczenie.

Jeżeli jednak rezygnujesz z projektora, rodzi to poważne konsekwencje - wszystkie normalnej wielkości telewizory 55-65 cali będą zwyczajnie za małe do oglądania z dystansu większego niż 2.5-3 m, a podejrzewam, że masz ponad 4 m do ekranu. W tym wypadku trzeba pomysleć o Sharpie 90LE757 za 40000 zł ;) - widziałem go w sklepie i jest rzeczywiście ogromny (2 m szerokości!), ale do oglądania filmów z Oppo z 4-4.5 m będzie w sam raz. Do kina domowego bez projektora nie ma dziś nic lepszego - można tylko narzekać, że to nie OLED.

Schodząc trochę na ziemię, nieco mniejszy Sharp 80LE657E również wydaje się interesujący, a kosztuje w granicach 15-16 tys. zł. Posiada na szczęście normalną matrycę RGB, a nie "piekielny" wynalazek marketingowców Quattron z żółtym dodatkowym pasażerem.

Musisz jednak pamiętać, że oba wielkie Sharpy, 80 i 90 calowy, nawet po dokładnej kalibracji nie dorównają znakomitemu Sony 55HX920 - ale przy tej wielkości nie można narzekać.

Modele 4K są na razie niezwykle drogie - bardzo udany Sony 65X9005 to wydatek aż 17000 zł - można sobie za to pograć w gry 4K siedząc... 1.5 m od tv po podłączeniu superkomputera z wypasioną kartą graficzną. Przy normalnym materiale 1080p, z odległości rzędu 2.7-3 m Sony 4K nie ma wyraźnej przewagi nad zwykłym Full HD, a kosztuje niemało.

Pozdrawiam.

Ramlesa

New member
Nie chcę przesadzić z kasą z jednej strony, a z drugiej technologia tak się rozwija że myśląc perspektywicznie kupno obecnie dużego tv bez 4K może być błędem. Podobnie jak kiedyś zakup hd ready.
Z tymi 80' cenowo to przesada, ale nad 65' można się zastanawiać.

RAF1977

Banned
Jeśli jesteś pewien że będziesz miał co oglądać w 4k to bierz 4k.
Jeśli nie to oferta sharpa z zeszłego roku na pewno jest bardzo atrakcyjna.
Ja mam 60" i jestem zadowolony, może tylko troszkę żałuję że nie 70".

Wysłane z mojego GT-I9300

Ramlesa

New member
Posałem że patrzę perspektywicznie. Nie kupuję sprzętu co roku. Myśle że ilość materiałów w 4K będzie szybko rosnąć, przynajmiej tych na blurayu

buldoggg

Member
Bez reklam
Szczerze ? ja bym poczekał jeszcze trochę,bo na chwile obecną nie ma prawie żadnych materiałów video w 4k,a do tego czasu jak będą tak dostępne jak FULLHD to te telewizory będą o wiele tańsze.

spinacz66

New member
Bez reklam
Zadaj sobie jedno pytanie do czego teraz wykorzystasz 4K fakt sony wydał Spidermana 4K w orginalnej wersji jak na razie i to tyle.Zanim będą kręcić filmy na BD upłynie z 10 lat a w tedy co teraz kupisz za 15000zł 4K będzie przeżytkiem ja bym się wstrzymał i poczekał na OLEDY. czytałem że filmy skalowane do 4K te co są teraz nie wyglądają najlepiej Masz dobrego oppo szkoda że nie D z tej wersji wyrzucono Marvela a zastąpiono go Silicon Image VRS ClearView poprawia materiał SD i Słaby HD czyni cuda

Ramlesa

New member
Poczytałem, poczytałem i faktycznie będe czekał choćby do mundialu. I nie chodzi o cenę, znaczy o nią też, ale głównie o fakt marności materiałów. Pooglądałem sobie materiał z nc+ na sonym i powiem że szału nie było. Dał tych kilku filmów i koncertu Muse jeszcze nie warto. Tak więc dziękuję Panowie za opinie.

Do sypialni kupuję jakieś budżetowe 40' z pespektywą przeniesienia za jakiś czas do dzieciaków.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
No widzisz a jednak.
O tym właśnie mówiłem, żeby się zastanowić czy będzie co oglądać w tym 4k. Bo jeśli materiał będzie za 2-3 lata, to chyba trochę za wcześnie na taki telewizor.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
wg mnie dużo za wcześnie. z 2-3 lata takie tv będą raz ze sporo tansze i pozbawione wad wieku dziecęcego. Tak jak z każda nowością. Na chłodno kolego.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Za dwa trzy lata powiedzmy zaczna sie jakies materialy pojawiac w 4k, to wtedy zaczna kombinowac nad 8 k i tak beda nad nami sie znecac :)

Alkor

New member
Bez reklam
Już widać, że z 4K będą potężne problemy, póki co to zwykła marketingowa ściema - o wprowadzeniu 8K nawet nie ma co mówić, chyba że w zastosowaniach profesjonalnych.
Zresztą, kto chciałby oglądać obraz 100" z dystansu zaledwie... 1 m - tylko to zapewnia dostrzeżenie wszystkich 33 mln pikseli panelu 8K.

Przypomnę, że dla 4K zależność ta jest również trochę absurdalna - 100" z 2-2.5 m lub 65" z 1.3-1.5 m.
Dla zwykłego użytkownika dobrej jakości Full HD wystarczy z nawiązką.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
O modelach Full HD wszyscy bez wyjątku mówili jednakowo.
A kto to kupi, a kiedy będzie ten full hd, a w Polsce to za 100 lat.
I co dziś nikt sobie nie wyobraża że może być inaczej.

System 4K i tak wejdzie - bo wszystkie firmy mają już po kilka , a nawet kilkanaście modeli w ofercie. Nowe urządzenia do rejestracji też już są i pokazane są nowe następne.
Powiedziałem ze 3D padnie - nikt i tak nie chciał wierzyć.
Wkrótce wszyscy zapomną o 3D .
Ale 4K jest extra - bo obraz pokazuje więcej szczegółów.
Telewizory 4K są już nie wiele droższe od modeli FullHd.

Wkrótce spotkamy się na tej samej drodze.
Od momentu gdy widziałem natywne 4K - wiem i wierzę że wszyscy będą wspierać taką właśnie technologię.

RAF1977

Banned
Nie, no pewnie. Niech działają.
Może wtedy jakość 3d pasywne będzie wreszcie do przyjęcia.
Ja na pewno nie kupię dopóki choć jeden kanał filmowy nie będzie w 4k. Liczę że 5-7 lat.

Do góry