Telewizor z 4k, czy 3D ?

Mersiaty

New member
Witam. Zastanawiam się nad wyborem telewizora. Mam kilka typów, ale nurtuje mnie jeden problem. Wybrać telewizor z 4k, czy z systemem 3D ? Niestety na 4k z 3d nie stać mnie. Która technologia ? Jakie za i jakie przeciw ?

racuh

Banned
Kup sobie dobrego Full HD bo na materiał na 4K będziesz musiał trochę poczekać a i tak 90 % materiału z którego będziesz korzystać to będzie sygnał z satelity. Jak na dobre zagoszczą u nas treści 4k (mówię o dużej ilości filmów a nie o kilkunastu na VOD które można obejrzeć w tydzień) a z tego co wyczytałem jakiś czas temu to płyty z rasowym 4k mają pojawić się dopiero pod koniec 2015 roku, nie mówię tu o dodatkowym odtwarzaczu który to pociągnie ale to już inna bajka. Podobnie było kiedyś jest z 3D, ja osobiście wydałem dodatkowy tałzen aby mieć 3D a oglądałem ostatni raz 4 lata temu. Najpierw musisz wiedzieć co będziesz oglądał i czy warto wydawać tyle kasy na TV którego nie będziesz mógł wykorzystać przez najbliższy rok. Według mnie lepiej poczekać. No ale to jest moje zdane.

Mersiaty

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być
telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do
ekranu ? wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisiec
6.Jak słońce świeci w pokoju ? prawa strona od okna
7.Jaki masz obecnie telewizor ? jakis lg 22 cale.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? 3d, lub te 4k
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? cyfrowy polsat
10.Jakie urządzenia ? ps4
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6/8
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie znam sie na tym, ale chyba matowa.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? akcja, akcja i jeszcze raz akcja
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? jedynie przez konsole
Jezeli wypelnikem, to teraz mi doradzcie. Przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z telefonu.

racuh

Banned
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? cyfrowy polsat
10.Jakie urządzenia ? ps4
.

Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Mimo że PS4 jest konsolą nowej generacji to i tak wszystkie gry które na nią powstały są na 1080p. Na plus masz to że do 4K nie będziesz musiał dokupować dodatkowego odtwarzacza ale i tak nie do końca jestem tego pewien. A co do satelity to żaden dostawca nie nadaje nawet w Full HD.

Jako że teraz większość TV jest z funkcją 3D do ja polecam Ci odpuścić zabawę z 4K i kupić sobie jakiegoś 55 calowego LED ale jakiego to już zależy od tego jaki budżet na niego zamierzasz poświęcić.

Ostatnia edycja:

racuh

Banned
To są modele które miałem okazje widzieć z bliska i widziałem akurat ich jakość obrazu.
Nie wiem jak to jest z funkcjami dodatkowymi ale gość w sklepie powiedział że Sony ma lepszy Smart TV. Podaje też pod kątem awaryjności bo jeszcze nie zdarzyło mi się że coś tych firm mi się zepsuło.
Mam plazmę Panasonica VT20 już 4 lata i LCD Sony KDL-32W5500 któremu leci już 6 rok i nic się z tym nie dzieje. Z góry przepraszam miłośników marek Samsung i LG ale do dej pory nie było rzeczy którą miałem z tych firm, które w bezawaryjności przetrwały dłużej niż rok.

Sony KDL-50W829B
Panasonic TX-55AS640E
Panasonic TX-55AS650E

Do tego ostatniego trzeba będzie dołożyć ze dwie stówki ale za to za 50 cali zapłacisz poniżej 3 tysięcy.

Mersiaty

New member
Z racji tego, że będę brał telewizor ze sklepu, a nie zakupy przez allegro wybrałem sobie kilka modeli akurat od euro rtv agd, bo tam chyba mają największy wybór. Możecie coś doradzić, odrzucić ?
LG 55LB650V
LG 50LB670V
Sony KDL-50W805B
Philips 55PFH6309/88
Panasonic TX-50AS650E
Philips 47PFS7509/12
Sony KDL-50W805B

Mersiaty

New member
Znalazłem jeszcze takie w tym pułapie cenowym
Samsung UE55F6770
Samsung UE55F6320
Sony KDL-50W829B
No, ale czy ten philips nie będzie za mały ? Kiedyś chciałem tylko telewizor z ambilight, ale teraz jakoś mi to jest jedno. No i procesor dwurdzeniowy z tego co czytałem. Nie będę ukrywał, że najbardziej jestem przekonany nad Sony.

racuh

Banned
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem samsunga wiec mój wybór jest oczywisty. Jak juz chcesz w tym przedziale 55 cali to Panasonic AS640.

Mersiaty

New member
Poczytam jakieś testy o tych Sony i po prostu przejadę się tam, mam nadzieje, że obsługa będzie jakaś fachowa i mi coś poleci. Temat do zamknięcia dzięki :)

Do góry