11 kwietnia weszła aktualizacja ultrabox 4k w c+. Dla mnie zbiegła się ona z aktualizacją TCL 65C935. Nie wiem więc w którym urządzeniu to poprawili ale w Końcu prawie poprawnie działa CEC HDMI. Telewizor wraz z dekoderem od C+ w końcu poprawnie się włącza i wyłącza za każdym razem. Drobną niedogodnością jest to, że po włączeniu dekodera załącza się TV i amplituenr ale wejście HDMI przełącza się dopiero po 10-15 sekundach oczekiwania. Nic nie trzeba klikać, ale trochę cierpliwie poczekać. Również po wybraniu np aplikacji YT z pilota TV nie wyłącza się dekoder C+. W porównaniu z tym co było jest jednak znaczący postęp i w końcu mogę schować logitech harmony do szuflady.
Dodatkowo na stronie c+ pojawił się nowy spis kodów do pilota - pojawił się TCL! kod 25. Tryb półautomatyczny programowania działa. Czyli przytrzymujemy przycisk TV na pilocie C+ aż zacznie migać dioda. Wtedy wpisujemy 25 i naciskając przycisk mute sprawdzamy czy działa wyciszenie. U mnie zadziałało po 3 z kolei wciśnięciu "mute". Wtedy zatwierdzamy OK. Jeśli chcemy sterować głośnością TV bez wciskania za każdym razem przycisku TV to należy: Przytrzymać TV aż zacznie migać dioda. Wybrać kod 04. Zatwierdzić OK.
Koniec zmartwień
Pytanie do posiadaczy soundbarów. Co prawda dźwięk w naszych tv nie jest najgorszy, ale polepszyć go zawsze można. Co macie/polecacie, co ewidentnie poprawia dźwięk z C935?
No i akurat z tymi telewizorami, to warto żeby potrafił wyświetlić jaki sygnał dostaje na wejściu, żeby jak będą jakieś jaja z eARCiem nie musieć zgadywać
Posłuchałem Samsunga Q990 i 930 oraz jakieś JBL, do innych nie miałem dostępu. JBL z satelitkami ale odłączanymi od belki, czyli bez odrębnego zasilana, nie grają źle, ale przy Samsungach nie mają szans. A z Samsungów zdecydowanie lepiej zaprezentował się wyższy model. Tylko ta cena... Dzięki wam za wskazówki.
v613 na C935 robi takie cyrki z podświetleniem, że nie da się oglądać nic co ma dużo ciemnych scen... Także kolejny raz miałem powrót do v599.
Tylko tych nowszych zabezpieczeń szkoda.
haha kurde nie nie, mialem v613, ale to już pare dni temu się cofnąłem, a ten v614 to widzę z wczoraj. ech, szlag mnie trafi z tym TV ale nie wiem czy mi się chce, te softy od momentu jak v59x poprawiły earc/cec itp nic takiego nie zmieniają, żeby było warto się szarpać.
A tak z ciekawości . Bo jak mam kartę graficzną GTX 1080ti. Ma ona wyjście HDMI 2.0. Czyli nie mogę wysłać dźwięku LPCM. 5.1 albo 7.1. ponieważ HDMI 2.0 w tej karcie to ARC. Więc może iść dźwięk max 2.0 LPCM.
I wygląda to trochę słabo w grach które w zdecydowanej większości mają dźwięk 5.1 albo 7.1.
No i tutaj ciekawostka . Wystarczy pobrać aplikację na windows Dolby Access. W panelu sterowania wybrać dźwięk ta aple do przepuszczania dźwięku . Można ustawić wtedy 5.1 i Soundbar normalnie rozpoznaje dźwięk Multichanel 5.1. jeżeli ustawimy na 7.1 no to niestety kanały boncze nie będą słyszalne . No to jak jest możliwe że przez arc przy tej aplikacji przechodzi nieskompresowany dźwięk 5.1.? Skoro arc nie obsługuje takiego formatu . Tylko max 2.0 LPCM.
Pewnie już nikogo to nie interesuje,ale jednak ten tv i i na 90% nowsze również modele nie przepuszczają wielokanałowego dźwięku PCM. Tylko stereo....
Jak podłącze kompa albo teraz też PS5 bezpośrednio do Soundbar . Wtedy leci pelny PCM 7.1 .
Tcl 65C935 u mnie na każdym sofcie z serii 600 dźwięk atmos z głośników telewizora "pierdzi". Dźwięk poprawnie działa na sofcie 599. Jak naprawią działanie wi-fi to spieprzą coś innego.