Telewizor TCL C935 4K Ultra HD: Mini LED, QLED, 2000 nitów, Dolby Vision/Atmos 2.1.2, HDR10+, 144 Hz i Goggle TV.

kamil88pl

Member
Mi dziś przyjechał ten właśnie z x-kom za 5099zl. Pierwsze wrażenie całkiem oki. Ale nie miałem czasu jeszcze się ,,pobawić,,. A może ktoś posiada jakieś swoje ustawiania obrazu którymi chciał by się podzielić? 🙂🙂

A druga sprawa to aktualizacja, nie wyskoczyło mi nic że jest jakaś nowa. Mam taką jak na zdjęciu, pasuje to zmienić ręcznie czy zostawić to co jest?
View attachment 24590
Hej. Brałes opcję z wniesieniem i uruchomieniem czy zaryzykowałeś i sam wsio robiłeś?

kamil88pl

Member
Trochę słabo ze strony xkomu, chciałem zamówić tv pytam czy jest opcja, żeby kurier był w dowolny dzień tygodnia po 14, bo do 14 pracuję. Piszą, że napiszą na liście przewozowym, ale nie wiedzą jak się przewoźnik do tego ustosunkowuje haha. No dramat. Zamawiam tv za 6 kafli i mam brać wolne w pracy i czekać? Mamy 21 wiek i chyba takie sprawy powinny być ogarniane bez problemu.

kamil88pl

Member
Mi dziś przyjechał ten właśnie z x-kom za 5099zl. Pierwsze wrażenie całkiem oki. Ale nie miałem czasu jeszcze się ,,pobawić,,. A może ktoś posiada jakieś swoje ustawiania obrazu którymi chciał by się podzielić? 🙂🙂

A druga sprawa to aktualizacja, nie wyskoczyło mi nic że jest jakaś nowa. Mam taką jak na zdjęciu, pasuje to zmienić ręcznie czy zostawić to co jest?
View attachment 24590
V590 chłopaki stronę wcześniej wrzucali. Nie wiem czy warto od razu instalować. Daj znać czy w tej wersji nie ma rozjaśnień ekranu w dolby vision na netflix i hbo.

luck76

Well-known member
Trochę słabo ze strony xkomu, chciałem zamówić tv pytam czy jest opcja, żeby kurier był w dowolny dzień tygodnia po 14, bo do 14 pracuję. Piszą, że napiszą na liście przewozowym, ale nie wiedzą jak się przewoźnik do tego ustosunkowuje haha. No dramat. Zamawiam tv za 6 kafli i mam brać wolne w pracy i czekać? Mamy 21 wiek i chyba takie sprawy powinny być ogarniane bez problemu.
Każdy ma prawo kreować politykę dostaw wg uznania. Przecież możesz zamowic w innym miejscu, gdzie będziesz mógł wybrać przedział godzinowy dostawy i montaż (np Euro RTV). Ten dzień wolnego to koszt alternatywny który musisz doliczyć do ceny zakupu. Jak dużo zarabiasz i cenisz swój czas to wybierasz taki sklep, który spełnia Twoje oczekiwania.

Ostatnia edycja:

kamil88pl

Member
Każdy ma prawo kreować politykę dostaw wg uznania. Przecież możesz zamowic w innym miejscu, gdzie będziesz mógł wybrać przedział godzinowy dostawy i montaż (np Euro RTV). Ten dzień wolnego to koszt alternatywny który musisz doliczyć do ceny zakupu. Jak dużo zarabiasz i cenisz swój czas to wybierasz taki sklep, który spełnia Twoje oczekiwania.
No tak ale z xkom tez nie ma pewności, że dziś zamawiam wezmę wolne na piątek a oni jednak napiszą w piątek, że dostawa w poniedziałek :)

TED8

Member
No tak ale z xkom tez nie ma pewności, że dziś zamawiam wezmę wolne na piątek a oni jednak napiszą w piątek, że dostawa w poniedziałek :)
Dostawa była jakimś ,,zadbano,, (nie znałem tego) i był w dzień dostawy taki mejl jak na zdjęciu oraz dzień wcześniej był również podobny mejl w którym również można było sobie ustawić ramy czasowe dostawy. Między 8 a 20 godziną.
IMG_20231019_213155.jpg

TED8

Member
No to śmiało zamawiam i ustawiam po 14 i cieszę się z nowego tv. Jak wrażenia u Ciebie. Dorwałeś jakieś dobre ustawienia?
Nic nie dorwałem, bo też nic nie szukałem. Cierpię na chroniczny brak czasu dlatego zmieniłem tylko jakąś jasność, kolory itp pierdoły tak na szybko pod siebie😁 tu jak widzisz też nikt nie wyraził chęci podzielenia się swoimi ustawieniami hehe
Trzeba będzie się pobawić ale to w sowim czasie.

AlbertoTomba

Active member
Bo tu się nie ma czym chwalić - ja mam praktycznie wszystko powyłączane, zostawiam tylko motion clarity na max bo lubię płynny obraz. Temperatura na -5, noise reduction off, local dimming high reszta off, sharpness 10.

Mój philips miał fajne przetwarzanie obrazu, tutaj to szkoda gadać - a preset sport to jest karykatura telewizora normalnie :LOL:

luck76

Well-known member
Bo tu się nie ma czym chwalić - ja mam praktycznie wszystko powyłączane, zostawiam tylko motion clarity na max bo lubię płynny obraz. Temperatura na -5, noise reduction off, local dimming high reszta off, sharpness 10.

Mój philips miał fajne przetwarzanie obrazu, tutaj to szkoda gadać - a preset sport to jest karykatura telewizora normalnie :LOL:
Jakiego Philipsa miałeś?

dziad_borowy

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja się już pogodziłem, że tego softu nie naprawią. Gdyby nie seria 845 na tym samym chipsecie to w życiu byśmy nie zobaczyli polepszenia w końcu tych nieszczęsnych quickpaneli skandynawskich i jadłospisu menu gier ;) - soft 562
Aha, HDR10 jest skopany w tym sofcie, wszystko ciemne jak diabli.
Pasek jest i tyle. Poza tym to od czego wymagam tego tiziora czyli jakość obrazu jest nadal super. To chyba przywara wszystkich chińskich marek, że soft jest kanciasty.

Za to mam pytanie, chciałem obejrzeć sobie starego mkv. I poległem. We wbudowanym odtwarzaczu passthrough dzwięku puszcza na ampli wszystko jak trzeba, za to nie obsługuje napisów srt. VLC wogóle mi nic nie odtwarza (na starym sofcie działało) a Kodi pięknie wszystko puszcza tylko że dzwięk only stereo nawet przy włączonym passthrough. Poległem :/
W 592 poprawili pass through i przez Kodi leci mi wreszcie to co powinno na ampli po SPDIF
Dolby, DTS, Dolby Stereo - wszystko poprawnie ogarnia.
No to dalej nie wymieniam mojej Yamaszki :)

Na moje kaprawe oko działa ten soft płynniej, jeśli był IMAX w HDR10 to faktycznie go nie ma, ale za to poprawił się i nie jest już taki ciemny.
Pasek nadal w konkretnych parametrach anamorficznych filmów, nie pamiętam których - tylko na high local dimming, czyli tu nie ruszone.
Tłumaczenie dalej - Podtytuł w pilocie ekranowym i literówki w opisie trybu sportowego w menu - ale to w sumie tyle z najbardziej irytujących.

Nowa aplikacja do TV potrafi porządnie przyciąć przy odświeżaniu listy, szczególnie przy dużej ilości kanałów SAT, czasem trzeba wrócić do "domku" i od nowa bo nie odpowiada.

W sumie jak niczego nie spieprzą, to wreszcie mam co potrzebowałem.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na 825 musiałem trochę kolory podkręcić bo jakby wyblakły przy tym 592. Chodzi stabilnie i to najważniejsze 😉 TV z sat czy naziemnej nie uzywam bezpośrednio w tv. Mam zewnętrzny dekoder w sypialni a w tv w salonie używam aplikacji tivimate. Chodzi Gitarka 😊

AlbertoTomba

Active member
Zobacz czy w profilu obrazu przestrzeń kolorów nie przestawiła ci się z automatycznej na natywną albo odwrotnie.

Ogólnie używalny jest ten soft wreszcie, ale współczuję ludziom nieinternetowym, którzy jadą na tym fabrycznym szrocie.

AlbertoTomba

Active member
Jednej rzeczy nie poprawili - czasem wyłączam soundbar jak oglądam jakieś "gadające głowy" itp kontent i tv mi go uparcie sam włącza - czasem po godzinie, czasem po 5, ale zdarza się to regularnie.

Do góry