Telewizor Sony KDL-60W855B

WuMike

New member
Bez reklam
W salonie Sony Center powiedzieli mi, ze 60W605 ma 50Hz a 60W855 ma 100Hz

Jak można mówić takie rzeczy, i to w salonie Sony?! Oba modele 60" są 100Hz, na matycy Sharp - nawet chyba identycznej lub bardzo podobnej.

Ja, pomiędzy W605B a W855B nie dostrzegłem różnicy w jakości obrazu, ale nie sprawdzałem podświetlenia na ciemnej i jasnej planszy, to fakt. Oba mają różny typ: W605B bezpośrednie, a W855 krawędziowe.

O dziwo, tańszy W605B nie okazywał objawów bandingu podczas wyświetlania meczu piłkarskiego. Niestety, nie mogliśmy jednak przezwyciężyć zlewania się trawy podczas ruchu. Myślę, że dałoby radę wyciągnąć większą rozdzielczość w ruchu zmieniając ustawienia. Niestety, zabrakło mi na to czasu w salonie.

KrzysztofK.

New member
jeszcze jedno pytanie:

czy Sony KDL-60W855B wart jest dopłaty ponad 1 000 zł w stosunku do 60H6200 samsunga, czy różnica jest wyraźna? (oglądanie wieczorem/w nocy filmów i TV bez sportu z 3,2 metra)

WuMike

New member
Bez reklam
Jak Cię nie stać, bierz model 60W605B. Powinien być na tej samej matrycy Sharp, jak model 60W855B, a brakuje mu tunelu audio oraz obudowy Wedge - dla mnie niespecjalnie istotne kwestie, bo jakość obrazu powinna być identyczna lub praktycznie niezauważalna.

KrzysztofK.

New member
Dzięki za odzew.

Tu mniej chodzi o to czy stać czy nie.
Tylko o to czy warto dokładać czy nie. Na ile jest widoczna różnica w jakości (czerń, płynność ruchu, ostrość, równomierność podświetlania i inne wady matrycy) - porównując W855b i H6200 (605b odpada)?

WuMike

New member
Bez reklam
Dlaczego W605B odpada, skoro na wejściu powinien być lepszy od Samsunga H6200?

Twój wybór, oczywiście. Ja nie dopłaciłbym w życiu do W855 tak dużej kwoty, skoro obok stoi W605, z identyczną dla moich oczu jakością obrazu.

Ostatnia edycja:

KrzysztofK.

New member
W605b odpadł bo: o ile mi wiadomo nie ma 100Hz, ani poprawiaczy; no i 3d - niby nie potrzebne, ale jednak czasem fajnie sobie coś zobaczyć w 3d.

Hmmm, no to se chyba odpowiedziałem:
w605 - słabo wyposażony - odpada
H6200 - słaby (inna liga?) - odpada
W855b - no cóż,skoro nie ma alternatywy trza dołożyć :/ i kupić :)

RHJG

New member
Bez reklam
Alternatywa zawsze jest? choćby Samsung UE60H7000. Ten Sony W855b jest to dobry TV moim zdaniem w dobrej cenie, trzeba kupić !!!

WuMike

New member
Bez reklam
To źle Ci mówiono. 60W605B (konkretnie model 60") jest na matrycy Sharp UV2A i na 100% jest 100Hz - tak samo jak 855B. Oczywiście, nie ma 3D. Ma identyczny Motionflow 400Hz, jak dużo droższy 60W855B.

Jedyne zatem różnice pomiędzy nimi to wygląd oraz dźwięk, no i 3D.

Decyzja jest oczywiście po Twojej stronie, ale mi szkoda byłoby przepłacać. Różnica w cenie pomiędzy nimi to chyba z 1500 PLN obecnie.

KrzysztofK.

New member
A może warto poświęcić 5" (55 zamiast 60) i zaoszczędzić kupę kasy mając topowy model Sony, Panasa lub Samsunga.
Kurcze, muszę jeszcze pomyśleć.

Dzięki!

Sith[PL]

New member
Witam,
posiadam ów model telewizora.
Posiadam też telewizję nc+ rozdzieloną splitterem. Kartę z dekodera przy TV to model ClientWireLInk 1.3
Włożyłem kartę do modułu CA jednak w opcjach nic nie wyskoczyło.
Co zrobić by oglądać bezpośrednio nc+ z telewizora bez dekodera?

sieka1975

New member
Witam. Jaka roznica jest miedzy w855 a w955. Pominajac roznice 5 cali w duzych egzemplarzac.... czy te modele roznia sie jakos znaczaco?? Pozdrawiam

sieka1975

New member
Dlaczego sony 60W855 nie widzi katalogów na dysku zewnętrznym. Po za tym nie moge otworzyc wielu plikow z filmami w avi. Ma ktos takie problemy?

krzychup

New member
Dlaczego sony 60W855 nie widzi katalogów na dysku zewnętrznym. Po za tym nie moge otworzyc wielu plikow z filmami w avi. Ma ktos takie problemy?
Jak jesteś w przeglądarce multimediów to przestaw sobie wygląd na wygląd z katalogami. Wciśnij OPTIONS na pilocie a potem strzałkami do góry aż znajdziesz coś takiego jak "Wygląd z folderami" i wciśnij to. U mnie działa:)

Co do avi to nie kojarzę, żebym miał problemy. Ale akurat nie mam żadnego materiału teraz żeby sprawdzić.
Jaką masz wersję oprogramowania?

Rudeford

New member
Udało się komuś dorwać egzemplarz z minimalnym cloudingiem i bez bandingu? Sprawdzałem dwa egzemplarze w sklepie i niestety wymienione wcześniej wady były zbyt widoczne a ja nie dam ponad 6k za bubla, który nie potrafi wyświetlić jednolitej ciemnej planszy.

sieka1975

New member
Udało się komuś dorwać egzemplarz z minimalnym cloudingiem i bez bandingu? Sprawdzałem dwa egzemplarze w sklepie i niestety wymienione wcześniej wady były zbyt widoczne a ja nie dam ponad 6k za bubla, który nie potrafi wyświetlić jednolitej ciemnej planszy.

To znajdź taki który potrafi. Przed zakupem tv testowalem wiele modeli i kazdy mial wady. Dziwne nastały czasy... Nie ma idealnych tv a placi sie i tak słono

Rudeford

New member
Mam świetlówkowego JVC 42P80 i tych wad nie ma, podobnie w 52 calowym Sharpie u znajomych. Faktycznie dziwne "lepsze" czasy nastały.

sebaka

New member
Ja miałem 2 tygodnie Sony 60W605 i delikatny clouding był ale tylko w narożnikach i było do przyjęcia, tym bardziej że telewizor za małe pieniądze jak za 60 cali a obraz nielwie różniący się od wyższych modeli z 2014 roku. Telewizor oddałem z powodu dramatycznego smarta. Zakupiłem tak zachwalanego samsunga H6400 i smart genialny ale DSE widoczny tak, że nie da się oglądać na ciemnych scenach a kąty równie słabe co w sonym. Podsumowując ciężko dziś znaleźć w rozsądnej cenie optymalny TV.

Do góry