Telewizor SONY KDL-42W705, czy Sony KDL-42W829B

Inquisitio

New member
Hej,

Chcę wybrać między tymi dwoma TV, będzie służyć mi do grania, czasem oglądania czegoś.

I w związku z tym mam dwa pytania :

1. Czy Telewizor SONY KDL-42W705 i Telewizor SONY KDL-42W705B to to samo ?
2. Czytałem, że SONY KDL-42W705 ma bardzo niski input lag. Chciałbym kupić droższy model z 3D - Sony KDL-42W829B, jednak nie wiem czy ma on równie niski input lag (14 ms).

Pozdrawiam

liet

New member
Hej,

Chcę wybrać między tymi dwoma TV, będzie służyć mi do grania, czasem oglądania czegoś.

I w związku z tym mam dwa pytania :

1. Czy Telewizor SONY KDL-42W705 i Telewizor SONY KDL-42W705B to to samo ?
2. Czytałem, że SONY KDL-42W705 ma bardzo niski input lag. Chciałbym kupić droższy model z 3D - Sony KDL-42W829B, jednak nie wiem czy ma on równie niski input lag (14 ms).

Pozdrawiam

ad.1 KDL-42W705B <--- z "B" na końcu to model na 2014 rok. W roku 2013 panowała seria z końcówką A.
ad.2 Tegoroczne modele z serii W7 i W8 charakteryzują się bardzo niskim input lagiem. Czy we wszystkich modelach będzie on równy 14 ms? Raczej nie, ale na pewno będzie <30ms, a to powinno każdego zadowolić.
ad.X Zwróć uwagę, że 42" W7 i W8 pracują na innych matrycach niż ich więksi bracia (50" i 55"). To istotny "szczegół".

dominlesne

New member
42w8xx są na matrycy IPS, wszystkie z tego roku soniacze w tym rozmiarze mają matryce 50Hz!, mimo że oznaczone identycznie jak te większe, które już mają 100Hz. Z tą kasę można znaleźć ciekawsze tv z aktywnym 3D, 100Hz i też z niskim lag-iem. Sony ma sens, ale od 50" w górę.

Inquisitio

New member
Okej, dziękuję.

Co do MS to kierowałem się tabelę z hdtvtest.co.uk I zastanawiam się czy model z 3D osiąga takie same wyniki. Zależy mi na jak najniższym input lagu w TV (moje jedyne, oprócz 40-42" kryterium) i dlatego jeśli w KDL-42W829B będzie wyższy lag, to raczej sobie odpuszczę.

Pozdrawiam

PS. Przepraszam, za braku linku, ale nie mam 5 postów, żeby móc go dodać.

EDIT : W takim razie czy moglibyście polecić mi coś innego ? Zależy mi głównie na tym lagu i żeby było 42 cale, bo mam niecałe 2m od TV.

liet

New member
Okej, dziękuję.

Co do MS to kierowałem się tabelę z hdtvtest.co.uk I zastanawiam się czy model z 3D osiąga takie same wyniki. Zależy mi na jak najniższym input lagu w TV (moje jedyne, oprócz 40-42" kryterium) i dlatego jeśli w KDL-42W829B będzie wyższy lag, to raczej sobie odpuszczę.

Pozdrawiam

PS. Przepraszam, za braku linku, ale nie mam 5 postów, żeby móc go dodać.

EDIT : W takim razie czy moglibyście polecić mi coś innego ? Zależy mi głównie na tym lagu i żeby było 42 cale, bo mam niecałe 2m od TV.

Jeżeli zależy Ci na 42" i niskim input lagu, to zastanów się nad Toshibą 42L7453DG. W/g testu Kikiego input lag w tej Toshibie oscylował w granicach 12ms. Poza tym imo to całkiem przyzwoity telewizor, a Kiki ma go w niezłej cenie. Warunkiem jest tylko, żebyś był "niebieski". Wyślij mu PW, to Ci da znać za ile możesz go u niego kupić.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Toshiba jest nr 1 do gier.
Jak będziesz niebieski masz extra ofertę i kalibracje gratis.

liet

New member
Witam
A gdzie znalazłeś taką informacje? Jeśli można proszę o link. Pan w Euro uparcie twierdził, ze to nie IPS.

Ja też bym się nie uperał, że 42" W7 jest na IPS, bo w testach piszą, że to VA. Nie zmienia to faktu, że panel jest 50Hz...
42" W8 dla odmiany jest ponoć na IPS :D

Ostatnia edycja:

dominlesne

New member
W7 to VA. Co do W8 to rzeczywiście na sąsiednim forum dopatrzyli się, że też matryca jak w W7 tylko, że z racji braku 100Hz dali pasywne 3D (do tej pory tylko w IPS od LG). W zasadzie główną wadą jest brak upłynniacza. Jeśli nie licząc smart i 3D to praktycznie to samo co R470, a 1000 zł różnicy:fool:

Do góry