Telewizor Samsung SUHD JS9000 – obraz piękny jak nigdy.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To czerń nie zmieniła się w stosunku do topowego 4k z tamtego roku? Tam był edge led tutaj jest full led i twierdzisz że będzie dokładnie to samo? Nie wiadomo ile tych stref jest bo już dwie wersje słyszałem ale to niedługo po testach będzie wiadome..
A sprawdzić oczywiście miałem na myśli to co jest dostępne na chwile obecną... jak ktoś ma dołożyć powiedzmy 10 tyś więcej do nowego Samasunga to musi być i różnica na zwykłych filmach choćby dvd czy bluray i materiały z netu 4k też można pobrać i sprawdzić.. jak nie będzie choćby na tym co wymieniłem różnicy to ja wiem czy jest sens dokładać tyle kasy..

WuMike

New member
Bez reklam
FALD ma to do siebie, że faktycznie powinien poprawiać czerń strefowo. Dużo zależy od zawartości ekranu i ustawień. Pamiętajmy, że lokalne wygaszanie powoduje również złe strony, jak poświaty wokół obiektów itd. Coś za coś.

Stref jest od 150 do ponad 220 bodajże, w zależności od wielkości ekranu.

Chodziło mi generalnie o czerń natywną, a ta się nie poprawia od lat i dla matryc VA ciągle oscyluje w granicach 0.04 - 0.06 cd/m2. Dla porównania, najlepsze plazmy osiągały 0.003 cd/m2, czyli co najmniej rząd wielkości głębszą czerń natywną - bez wspomagaczy i efektów ubocznych.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dlatego napisałem że tak mi się wydawało że widziałem efekt halo, a ciekawy jestem właśnie czy np. 150 stref jest w 55 calowym, powiedzmy 190 w 65 calowym a na maxa już 220 a największym tv.. Ale tak czy inaczej na pewno czerń będzie lepsza niż w edge ledzie. Zaraz będą testy to się zobaczy co piszą testerzy..

Prosument

New member
Krótki filmik ukazujący efekt halo.Nie wiem jak to wygląda w AX900, ale w Samsungu nie jest za dobrze.

https://www.youtube.com/watch?v=zmxz2iBoOTU
watch

Ostatnia edycja:

WuMike

New member
Bez reklam
Ciekawe spostrzeżenie, mianowicie wygląda na to, że w tym modelu najmniej stref znajduje się przy dolnej i górnej krawędzi.

W sumie to dosyć logiczne podejście, gdyż gros filmów ma w tych miejscach czarne pasy na ekranie, z racji anamorficznego obrazu 2:35:1.

D

Deleted member 121090

Guest
Czy ktoś może jest zorientowany, czy w tak drogim modelu, podobnie jak tańszych TV, Samsung też ma w gwarancji punkty, mówiące o tym, że w razie pojawienia się np. plam na ekranie, stwierdzą że są spowodowane kurzem dostającym się do matrycy od środka, a tego zgodnie z gwarancją naprawiać nie muszą?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jest test modelu najwyższego Samsunga SUHD na konkurencyjnym forum i wyszedł test bardzo dobrze... 9/10 pkt. dostał ... Tester twierdzi że jest to najlepszy tv jaki Samsung do tej pory zrobił.
Ale najbardziej zdziwiłem się że za 23 tys (65 cali) nie ma w komplecie okularów do 3d - jak dla mnie żenada bez względu czy ktoś lubi 3d czy też nie, to za te pieniądze jednak powinny być w komplecie.
Teraz tylko kwestia zdobycia potwierdzonej informacji jaka jest gwarancja dla tych tv... co prawda na razie wada o których napisał HQ dzieją się w serii 6 z zeszłego roku to jednak myślę że każdy jest tym zainteresowany jak podchodzi Samsung do tej sprawy w topowym modelu i generalnie w tv z tego roku jak to będzie wyglądało.

Ostatnia edycja:

Pan_Kowalski

New member
Efekt halo jest dla mnie nie do przyjęcia. Tragicznie to wygląda i nie wyobrażam sobie cieszenia się jakością obrazu (jak na LCD) z taką poświatą na czarnym tle. Zwłaszcza za 23 kafle.

vvv

Well-known member
Bez reklam
Jak napisał lolek jako pierwszy widziałem już we wtorek ten efekt HALO ale jakoś pan w Samsung Store bardzo odbiegał od tematu !!!
Jest na pewno na modelu 55 bo tylko taki mieli w Gdansku
Obrazem na pewno nie bylem powalony no i jak zwykle zły internet!
Nie potrafili zademonstrować piłki z LM bo to co pokazali to ......
Swoje materiały to były BAJKA !!!
Cena mniejsza jak w Saturnie o 500zł ale i tak OGROMNA !

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Efekt halo jest dla mnie nie do przyjęcia. Tragicznie to wygląda i nie wyobrażam sobie cieszenia się jakością obrazu (jak na LCD) z taką poświatą na czarnym tle. Zwłaszcza za 23 kafle.

Kolego coś za coś ... trzeba coś wybrać - efekt halo naprawdę jest widoczny przy napisach końcowych w normalnym użytkowaniu znacznie mniej doskwiera (to też kwestia odpowiedniego ustawienia tv) jak np. nierównomierne podświetlenie w edge ledach a przy 65 calach czy 55 calach to w wielu modelach edge led jest do bani podświetlenie i czerń też jest taka a nie inna... Ja też bym tego tv nie kupił bo jest za drogi ale generalnie jest to dobry tv co można przeczytać na teście i zobaczyć zdjęcia... tylko niestety cena jest taka a nie inna... zaraz poczekamy na inne testy i myślę że równie wyjdą dobrze..

Ostatnia edycja:

tubing

New member
Cześć,
Wczoraj widziałem ten model w Satu. Przyznam, że 65 cali w tym wydaniu robi wrażenie. Colud i cena również.
Lolek126 ma rację. Dla jednych ważna jest czerń, dla innych kolor, ale nie uzyska się jednego i drugiego bez kalibracji. To pewne.
Wczoraj usłyszałem od pracownika stoiska z TV, że ten model ma wiele wad, ale z pewnością uda się je wyeliminować przy zmianie oprogramowania. Pytam - kiedy to będzie? A cholera wie - słyszę w odpowiedzi...

Do góry