Telewizor Samsung qe65q70r czy inny

kris1992

New member
Witam

Zastanawiam się brać samsunga 65 cali q70. Mam ofertę z gratisową gwarancją producenta na 5 lat na samsunga - tylko doskwiera mi brak dolby vision gdzie netflix i inne serwisy streamingowe posiadają DV (bez HDR10+). Odległość to 3,5 metra od telewizora. Wiem, że 65 cali to minimum.

Chodzi o to co byście brali? Q70 od samsunga (bez dolby vision) za 5tys z 5 letnią gwarancją czy dopłacić do OLEDa 65 cali c7 ale to koszt już 7700 zł. Za samsungiem przemawia cena, gwarancja 5lat i brak możliwości wypaleń (ale nie ma dolby vision gdzie przyda się do netflixa). Za OLEDem wiadomo obraz.
Telewizor w 80% sygnał z dekodera sat, 15% netflix, 5% ps4

Czy brak tego Dolby Vision jest sporą wadą Samsunga czy to nieistotna wada?

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Oled nie sprawdzi się w naslonecznionych pomieszczeniach . C7 , to już stary model .
Mogą za chwilę pojawić się problemy ze wsparciem softu .
Celuj w C 9 jak masz tylko warunki dla niego

werf

Active member
Bez reklam
HDR 10+masz w Prime Video i troszkę materiału w Apple Tv. W Netflix będziesz miał zwykły HDR.

Ostatnia edycja:

kris1992

New member
HDR 10+masz w Prime Video i troszkę materiału w Apple Tv. W Netflix będziesz miał zwykły HDR.

A jest duża różnica między hdr, a dolby vision?
Chodzi mi też o oglądanie filmów w 4k. Czytałem że wojnę między hdr10+ vs dolby vision to VISION wygrywa i to będzie standardem, a hdr10+ niestety upadnie - telewizor ma być na minimum 3-4 lata.

Mam mętlik w głowie między oledem a qledem oraz między tym czy faktycznie dolby VISION wyeliminuje hdr10+

Niestety z tego co czytałem to hdr10+ jak na lekarstwo jest i żeby iść w telewizory z dolby.

Jeszcze myślałem nad 65xg9505 ale to wydatek ponad 6 tys więc z tej kwoty lepiej już OLED.

Co byście przyszłościowego brali? Q70 z 5 letnią gwarancją za 5tys czy c9 za 7700 z dwuletnią gwarancją?

kris1992

New member
Pytanie jak oświetlony pokój, bo masz jeszcze TCL x10 w dobrej cenie u Kikiego.

TCLa nie chcę - oddałem ep680, bo nie ma nawet delikatnego upłynniacza obrazu niestety.

Raczej pokój zaciemniony, żadnych refleksów i odbić światła nie ma (telewizor "patrzy" na północną ścianę, z lewej okno od wschodu, z prawej brak okna). Czyli wychodzi, że tylko z samego rana jedynie, ale to się nie dzieje bo nigdy nie miałem problemu z refleksami i słońcem :)

kris1992

New member
Sprawdziłem u szwagra OLED od lg (bodajże b7) i po 1,5 roku takie wypalenia na czerwonym i magnecie, że OLED odpada niestety. Jutro zgłasza to do LG i zobaczymy co odpowie i czy wymienią mu cały TV. Dlatego zostaje LCD..

Tylko pytanie co będzie najlepsze? Qled65 q70 od Samsunga czy Sony XF9005 czy Sony XF9505 ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL 65X01 to mini led z matrycą 100 Hz i ma rewelacyjna cenę !
Sony 65XG9505
Sony 65XF9005

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Cena 65X10 - rewelacyjna dla niebieskich członków forum.
Jest w programie gdzie sam wybierasz ceny. Podaj proszę maila to CI wyślę cały program.

Do góry