Telewizor -Rodzice i Dziecko Szczegółowe Dane

Stasiunio

New member
Ma być to prezent pod choinkę .

1. Odległość od ekranu:
2m-2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okna będą za telewizorem
3. Jak duży jest pokój: - 20m2
4. Preferowana technologia:
nie wiem ale wolałbym leda/lcd
5. Jaki masz obecnie telewizor: lg 26 cali
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: takie normalne tvp 1 , 2 , tvn , discavery to co na cyfrze +
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: 20/7
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: do 21 ze światłem, a tak wieczorem to bez
10. Matryca błyszcząca czy matowa: - nie wiem
12. Preferowana marka: nie wiem

13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia(priorytet) zakłamanych barw
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Cyfra +
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń:
100 % tv
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost, ale czasem zdarzy się z kątów bocznych.
17. Czy ważne jest wifi : niekoniecznie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów?
nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : jeżeli będzie taka możliwość to tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami :
tak
22. Ma mieć 3D:
nie
23. Ma mieć slot na karty SD:
nie zaszkodzi
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie wiem
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: nie wiem
26. Jaki masz sygnał:
cyfrowy
27. Ile programów HD:
0
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 20/7 ;d moja mama lubi oglądać telewizje i zasypiać przy wł;D po pracy wieczorem a tak w dzień ogląda moja chrześnica
28. Ma stać czy wisieć: stać
29. Rozdzielczość: FULL HD nie wiem
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobry czas reakcji, dobry obraz sygnału SD, dobra czerń, ostrość
32. Ile osób ogląda:
2 - 5
33. Jaka klasa cenowa:
2000 + 200 max
34. Rozmiar:
najbardziej optymalny będzie 40", ale czekam na opinię

Poprostu rodzice , dziecko - Tv + cyfra + to wsio :D

Ostatnia edycja:

don111

Banned
LG 42LV4500 lub Panasonic 42CX3
drugi odbierze na pewno lepiej od dowolnego LEDa sygnał SD, minus to możliwe odbicia w ekranie i wyższy pobór mocy (choć różnica to ledwie ~50W, czyli ok 10zł na miesiąc przy takiej średniej oglądania)

Stasiunio

New member
dzięki :)może macie jeszcze propozycję , nie znam się na tym a mam 2 dni na kupno ... kwotę troszkę zwiększyłem 2500 jakos do plazm nie jestem przekonany don

raivel

New member
31. Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobry czas reakcji, dobry obraz sygnału SD, dobra czerń,
Do wszystkiego na czym Ci zależy lepsza okaże się plazma, na Panasonica G30 może braknąć, szczególnie teraz w okresie przedświątecznym (chyba, że jeszcze dołożysz 100-200) ale wybierając Panasonica S30 dodatkowo jeszcze zaoszczędzisz a na pewno będziesz zadowolony.

Mylagos

New member
Witam.
Mógłbyś poszukać modelu Sony 40EX500, gdyż gwarantuje on naprawdę świetny obraz, ale niestety jest już trudno dostępny. Plazma zaproponowana już wcześniej, też będzie bardzo dobry wyborem (tak już jest z plazmami Panasonica).

Stasiunio

New member
Mam 2 500 zł do wydania może coś innego kiki tam proponował w tych cenach z tego co pamietam to panaś , samsung , toshiba z Ledów itd zaraz je wymienie . Hmm ale jakoś nie jestem przekonany do plazm , słyszałem ze się grzeje itd ... I tutaj z siostra tez za plazma nie jesteśmy
a więc takie typy :

Panasonic TX-L42E30E
Toshiba 40TL838
Samsung UE40D5500
Sharp LC-40LE630E
Samsung UE40D5000
Sony KDL-40EX500 - pytałem się o niego ale ci sprzedawcy to mnie denerwują bo nic nie potrafią pomóc , mówią ze stary że on by tego nie brał itd jeżeli chodzi o sonego tego.
Sony KDL-40EX520
Samsung LE40C650 - ten ponoć tez stary ale jest w realu i można go tam kupić jeszcze

Więc na takie Telewizorki patrze

Pomóżcie :D

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zrobiłeś bardzo dobrą selekcję.
Ja wybierałbym pomiędzy:
Sharp 630, Toshiba tl838 a Samsung d5500

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale przecież ten zdecydowanie nie mieści się w klasie cenowej.
A rozumiem że trzymamy się podanych kwot ?

don111

Banned
Hmm ale jakoś nie jestem przekonany do plazm , słyszałem ze się grzeje itd ... I tutaj z siostra tez za plazma nie jesteśmy
a ja słyszałem że u Ruskich rozdają samochody w Moskwie, tylko okazało się że nie samochody a rowery i nie rozdają, a kradną... podobne podobieństwo jest do grzania się plazmy i tak dalej (cokolwiek to znaczy)
tak czy siak, gratulacje, wybrałeś chyba "najlepiej" jak można było, biorąc pod uwagę te priorytety
31. Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobry czas reakcji, dobry obraz sygnału SD, dobra czerń
tu potwierdzenie
Panasonic TX-L42E30E | TV TEST

Przemek_PC

New member
Wady tego TV:
- bardzo duże błędy odwzorowania kolorów,
- zbyt małe nasycenie kolorów,
- niski kontrast na wprost,
- tragiczny spadek kontrastu pod kątem,
- zbyt dużo niepożądanych artefaktów generowanych przez układ IFC,
- brak zaawansowanych opcji regulacji i kalibracji,

Nie ma to jak wybierać TV na zasadzie "nie jestem przekonany do plazm". No ale cóż, wypada tylko życzyć zadowolenia z TV. No chyba że kupiłeś przez internet to masz 10 dni na rozmyślenie się.

Do góry