Telewizor powyżej 47" do 4500zł.

fostof

New member
Witam,
Szukam telewizora LCD o rozmiarze powyżej 46-47" w cenie max 4500zł. Czy prócz Sony 55EX500 jest coś na rynku wartego uwagi? Chciałem zakupić 55EX500, ale jest duży problem z dostępnością. Chciałbym zakupić tv w Krakowie, ale niestety nie ma.
Nie mam dużych wymagań jeśli chodzi o telewizor. Głównie zależy mi na obrazie, czerni itd. Rozwiązania typu 3D, internet itd nie są mi potrzebne. TV będzie wykorzystywany w 95% do filmów/seriali HD z playera Asus O!Play i 5% do tv.
Odległość od ekranu to w przybliżeniu 4-4,5m więc niestety 46" to chyba będzie za mało.
Prosiłbym o jakieś propozycje nie przekraczające kwoty 4500zł.
Poniżej rozpisane wymagania i preferencje:
odległość od ekranu – 4-4,5m,
jak słońce świeci w pokoju - okna od południa i wschodu, okno m.in na przeciwko tv
jak duży jest pokój - 30m2
jaki masz obecnie telewizor – Samsung LE32A451
jakie programy najczęściej oglądasz – filmy, seriale HD
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem – 90% wieczór
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez – lekkie światło z małej lampki
wolisz obraz ostry czy łagodny – nie wiem
matryca błyszcząca czy matowa - matowa
preferowana wielkość telewizora – wolałbym 46", ale chyba będzie za mały jak na taką odległość
preferowana marka – nie mam
jakie urządzenia będą podłączone – Asus O!Play, Ariva 120combo
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń – 95% player hd, 5% tv
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych – na wprost
czy ważne jest wifi – nie
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora – nie
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD – nie
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami – nie
ma mieć 3D – nie
ma mieć slot na karty SD – może mieć, ale niekoniecznie
jakimi złączami – hdmi
jaki masz sygnał – cyfra+ hd i sd
ile programów HD – nie wiem, może 10
ma stać czy wisieć – stać
jaka klasa cenowa – do 4,5 tyś

Myślałem też o plaźmie, np Panasonic P50G30E. Odbicie światła bym jeszcze przeżył, ale martwi mnie możliwość buczenia i jakoś tak generalnie nie ufam plazmom :) ale może nie potrzebnie. Odbicie światła bym jeszcze przeżył.

Z góry dzięki
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

don111

Banned
tak, plazma ma bardziej "kinowy" charakter jeśli tak to można określić o ile warunki nie są zbyt jasne w pokoju
obraz jest łagodny i wyraźny, ma też generalnie naturalniejszy ruch i kolory

fostof

New member
To która plazma była by najbardziej godna polecenia? Wiem, że jest dużo na ten temat na forum, ale im więcej czytam tym mniej wiem :)
Z tego co udało mi się zorientować w temacie najlepszy wybór to Panasonic P50G30E. Tylko co z tym buczeniem czy hałasem z wentylatorów?

don111

Banned
wentylatory nie są żadnym problemem, jest cicho nawet w nocy
co do bzyczenia w nocy, zależy od egzemplarza, generalnie nawet jak ten problem występuje to niekoniecznie musi przeszkadzać każdemu, zależy od ustawienia jaskrawości ekranu i obecności jasnych scen (im jaśniej i duży kontrast tym może być większy hałas), ewentualny poziom hałasu zależy też od tego gdzie tv stoi
w tej kwocie masz Panasonic 50G30, Samsung 51D6900, ewentualnie ciut drożej Panasonic 50GT30

fostof

New member
Jeżeli chodzi o te 2 Panasonici to prędzej G30. Z tego co widzę GT30 ma kilka bajerów typu 3D co mi się raczej nie przyda, więc różnica 1400zł jest trochę za duża :)
Natomiast jeżeli chodzi o w/w Samsunga a 50G30 to pewnie bym wybrał Panasonica, ze względu na dobre opinie na forum.
Chyba jednak zdecyduję się na 50G30, ale muszę go obejrzeć w sklepie.
Dzięki za pomoc.

Do góry