Telewizor pod komputer i konsole 55-60cali, 4K

Vegeto

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 10m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 1,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 1
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju? Słońce nie powinno za bardzo przeszkadzać
7.Jaki masz obecnie telewizor? LG 42ld450
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? HDR, 4K
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Komputer, konsola PS4
10.Jakie urządzenia? - Komputer, konsola PS4
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 10h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak ale na komputerze
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak na konsoli PS4 5h
16.Preferencje co do marki? Samsung, Panasonic
17.Preferencje co do wielkości? 55-60cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? nierównomierne podświetlenie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? pół na pół
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000 ale im mniej tym lepiej wolałbym coś do 3000 zł.
21.Czy telewizor ma mieć 3D? Nie
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Sam ustawie wszystko według własnych preferencji.

Modele jakie mam na oku to w mediaexpert
Samsung ue55mu5102 za 2999, panasonic tx-58ex700e (za 1 zl soundbar) za 3999.

rtveuroagd
samsung ue55mu6172 za 2990, samsung ue58mu6192 za 3499, panasonic tx-55ex620e za 2990, panasonic tx-58ex703e za 4099

W samsungach nie ma podobno gniazd słuchawkowych i myślę czy w przyszłości będzie to jakiś problem dla mnie hmm
Telewizor będzie podłączony do kina domowego Pioneer vsx324.

Telewizor będzie używany jako monitor do PC. Musi być 4K od 55-60cali. Główne zastosowanie to gry ale czasem też filmy 4K.

Ostatnia edycja:

strazakp

Banned
Panasonic to bdb wybór!
Teraz są promocje.
Oprócz tej promocji w ME to masz też promocje w MM (cena 3990zl) gdzie dostajesz zwrot na kartę 25zl przy każdym wydanym 300zl czyli kilka stów zwrotu będzie....no chyba że ktoś chce soundbar....
Dodam że mam tego Panasa ale model z zeszłego roku. Ten model ex jest ciut lepszy podobno parametrami. Gram też ale na konsoli Xbox one więc też mogę potwierdzić że jest OK.

Ostatnia edycja:

Vegeto

New member
A jak wygląda sprawa jeśli np przez 5h dziennie będzie na całym ekranie non stop otwarta przeglądarka chrome lub też sam pulpit z ikonami? Ekran będzie sie wypalać jakoś czy zostaną takie poświaty czy coś?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ok. 5 godzin dziennie non stop ale 3 lata , 5 lat ?
DO Twoich potrzeb :
- TCL 60P60 za 3299 zł
- Philips 55PUS6561 za 3550 zł
- Philips 55PUS7101 za 3999 zł
- TCL 55C70 za 3099 zł

- Philips 55PUS6401 za 2950 zł
- TCL 55S7906 za 2299 zł
- Hitachi 55HZT66 za 2450 zł
- TCL 55P60 za 2650 zł

Vegeto

New member
Widać, że w tej cenie do 4tys wszystko jest prawie że to samo nie ma co oczekiwać cudów i myślę że pierwsza myśl jest najlepsza i zostanę przy Panasonic TX-58ex700e jednak te dodatkowe 3cale też się liczą.

Skoro teraz do grania wystarcza mi mój stary TV z 60hz i nie widze żadnych przycięć obrazu to w nowszym modelu musi byc jeszcze lepiej.

nadroj

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 30m2, w tym strefa gdzie jest TV to można powiedzieć 5m od ściany do ściany, czyli realnie około 4 do 4,5m do ekranu odejmując TV wiszący na ścianie vs narożnik tuż przy ścianie. Na szerokość niespełna 3m (jest to mała wnęka w miejscu na telewizor)
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4 do 4,5
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? głównie 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju? Wpada idealnie w miejsce telewizora w w środku dnia, ale są***zasłony, poza tym w tych godzinach praca, więc nie patrzę na to. Telewizor używany raczej wieczorem
7.Jaki masz obecnie telewizor? TX-P46VT20B
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? HDR i 4k
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja najprawdopodobniej z UPC, ale to drugorzędna sprawa (jestem w trakcie urzadaznia mieszkania). Przede wszystkim Konsola Ps4 z niej używany Netflix, Youtube, więc 4k wydaje się***niezbędnikiem.
10.Jakie urządzenia? - PS4
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? około 4
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? nie mam zdania, ale na pewno tragiczne są niektóre nowe Panasonici, jako jedyne świecą tak mocno aż***oczy bolą
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale (głównie netflix), nie bawię***się***w filmy z pendrive, ściąganie z sieci itp.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej nie, do tego mam laptopa
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, Ps4 ale nie bardzo często, przez chroniczny brak czasu
16.Preferencje co do marki? Brak, aczkolwiek patrzę odrobinę na design i często wspominany TCL jakoś mi nie leży z tą***dolną szeroką belką.
17.Preferencje co do wielkości? Raczej 65 cali przy tej odległości
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Zwieszanie się, opóźnienia w reakcji
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? W tygodniu tylko wieczory, w weekend różnie bywa.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6000 tysięcy powiedzmy max.
21.Czy telewizor ma mieć 3D? Nie
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Raczej sam wszystko ustawię.

Witam! Jestem w trakcie urządzania mieszkania i doszedłem do etapu wyboru telewizora. Większość cech opisałem powyżej, ale chciałbym po krótce jeszcze dopisać gdzie pojawia się mój problem z wyborem. Na początku myślałem o 55" ale szybko doszedłem do wniosku, że to będzie zbyt małe na 4 do 4,5m odległości oglądania. To chyba się***nie mylę? Natomiast gdy oglądam te wszystkie 65 calowe w marketach, wszystko jest super gdy leci film promocyjny. Ale gdy leci tam jakiś kanał TV to wygląda tragicznie. Czy naprawdę Full HD ma wyglądać aż tak źle? Czy to jest kwestia słabych streamów w sklepach? Problem z tymi wszystimi MM, Saturnami jest taki, że rzuca tam studentów promotorów od konkretnych marek, i każdy swoje chwali, a nic konkretnego na ogół nie wie i nie powie. Jeden wychwali Sony, inny LG.. zamiennie robiąc przytyki konkurencyjnej marce. W efekcie końcowym ja już zupełnie nie wiem co kupić.

Początkowo myślałem, ze kupię 55 cali za 4-5 tysięcy max i będzie okej. Ale 65 cali to już***skok do okolic 6, nawet ciut więcej. I tu jest cały problem, co kupić? Widziałem jakiś nowy model Sony 65XE8505, przez moment myślałem, że może i dołożę trochę***pieniędzy, ale wtedy zobaczyłem opinie w sieci.. wyglądają tragicznie. Ceneo 3,5 i dużo komentarzy, że to padaka. Działanie konkurencji czy to faktycznie chłam? Z drugiej strony widziałem dwukrotnie w marketach modele Sony z zawieszonym obrazem.. to już***całkiem zniechęca, mimo początkowej sympatii do firmy.
Naprawdę nie zależy mi na niewiadomo jak wysokiej jakości kosztem absurdalnej ceny. Odrzucam kupno Oleda za 10-12 tysięcy.

Przeczytałem wiele wątków z tego forum i wiem coraz mniej. :) Co będzie solidnym wyborem w racjonalnej cenie przy 65 calach? Nie oczekuję cudów na kiju, chciałbym, żeby to po prostu dobrze wyglądało przy zwykłej TV, która jednak wieczorami bywa odpalona. Jak i Netflixie, konsoli. Będe bardzo wdzięczny za sugestie.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Vegeto - jeśli się liczy 3" - to lepiej 5" z TCLa 60P60 - o ma 60" i cena 3299 zł z kalibracją pilotem głosowym, kalibracją, Androidem, MxPlayer, Kodi 17.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nadroj - nie znam modeli 65" za 3000 zł
Za 3999 zł masz TCLa 65S7906 i to z matrycą 100 Hz.
Są na wyprzedaży , więc końcówka stoku.

Vegeto

New member
Nie no TCL odpada zupełnie, teraz jeszcze się waham nad tym samsungiem UE55MU7072 czy warto do niego dopłacić te 800zł (w zestawie też jest TV 22 cale za 1zł w media expert) akurat mamie się zepsuł telewizor w sypialni to była by dobra oferta hmmm martwi mnie jedynie brak gniazd component czy też euro nie podłącze żadnej amigi czy commodore ehh

nadroj

New member
Coś namieszałem, proszę o wybaczenie. Nie wiem też jak ja to zrobiłem, że nie założyłem nowego wątku, przepraszam za wcięcie się***w temat Vegeto!

Kiki, tu też***coś namieszałem i nie edytowałem samej kwoty z przeklejki. Powinno być do 6000. Reszta jest okej.

Jako znawca tematu ciekaw jestem co powiesz o sony 65XE8505? Gdzies widziałęm go jako polecany. Natomiast opinie o tym sprzecie w sieci są mocno średnie. Uważasz, że to działanie konkurencji czy to naprawdę sprzęt wątpliwej jakości? To jest absolutne maksimum jakie jestem w stanie wydać, by nie denerwować przesadnie się po 3 latach jeśli sprzęt umrze. A może nie różni się***on wiele od innych modeli chociażby Sony dostępnych w przedziale niespełna 6000zł?

Vegeto

New member
Witam a co myślicie o Samsung UE55MU8002? Jest droższy od UE55MU7072 o 200zł tylko, myślicie że warto dopłacić? Czy matryca w tej serii 8xxx to 100Hz? Nada się jako monitor do PC? Napewno plusem jest to że stoi na jednej "nóżce" heh

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
nadroj
Do 6 tyś to zupełnie inna bajka ale Sony który opisujesz 65 XE8505 kosztuje 6899 zł,
To masz Lepszy model najnowszy Philipsa 65PUS7502 za 6999 zł
Masz też extra Qled TCLa 565 X2 za 6599 zł z pełnym pakietem.

====================
Vegeto
Te 22" do sypialni to chyba za karę.
Mama na bank będzie miała problem z oczami.

To bierz już Philipsa 55PUS7502 za 4299 zł z kalibracją.

Vegeto

New member
Philipsy odpadają na pewno po za tym w pobliskim sklepie go i tak nie ma a nie będe przez internet zamawiać telewizora bo potem będą same problemy z odsyłaniem a w mediaexpert można oddać wszystko do 14dni i kase na miejscu oddawają a mam go jakieś 100m od domu.

Mama i tak nie chce większego telewizora więc 22cale starczą idealnie, zresztą większy by się nie zmieścił nawet.

Poczekam do świąt chyba może będą jeszcze jakieś promocje.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To W końcu ma być Twoja radość.
Na mnie większe wrażenie robi zakup dobrego modelu , niezależnie od miejsca zakupu.

Do góry