djrzz
Member
Cześć, na taką odpowiedź liczyłem. Konkretnie i na temat.Cześć @djrzz,
Myślę, że łapanie za słówka i ironiczne dopytywanie nie wnosi nic do tej dyskusji. Nie lepiej podać rozwiązanie, "by klient był świadomy swoich praw"?
W obecnych czasach praktycznie każdy producent sprzętu, który sprzedaje w Polsce daje 2 lata gwarancji. W czasie trwania tej gwarancji, klient może zgłaszać do producenta (najczęściej przez infolinię), wadliwy produkt. Producent, jako gwarant ma obowiązek naprawić urządzenie, jeżeli nie działa zgodnie ze specyfikacją - tutaj mogą powstać spory, ponieważ to co klienta zdaniem nie działa jak powinno, może być w specyfikacji producenta (co już pokazało kilka postów na tym forum).
Drugą opcją jest rękojmia z której klient również może skorzystać. Moim zdaniem nie jest tak popularna jak gwarancja ale klient ma prawo do skorzystania z tego. Więcej informacji tutaj:
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/
Myślę, że również ważną kwestią jest zakup towaru przez internet. W przypadku takiego zakupu dostarczonego do kupującego (odbiór w sklepie, może skutkować tym, żę zostanie to określone jako sprzedaż stacjonarna), klient ma 14 dni na odstąpienie od umowy bez podania przyczyny. Czyli może zamówić sobie TV, korzystać z niego np. 13 dni w warunkach domowych i wtedy sprawdzi czy towar jemu pasuje czy nie i odesłać to sprzedawcy, jeżeli nie decyduje się na jego pozostawienie.
Wydaje mi się, że na tym forum powinniśmy sobie pomagać niż być dla siebie uszczypliwym.
Niestety, niektórzy wolą odpisywać ogólnikowo, a często bywa że szczegóły pominięte zmieniają postać rzeczy.
Jeśli się nie mylę, to zakupiony towar w sklepie internetowym z odbiorem w sklepie fizycznym będzie potraktowany jako kupno stacjonarne, ale tylko wtedy gdy przy składaniu zamówienia jest jasno napisane że towar się rezerwuje z odbiorem w sklepie (czy coś w tym stylu) inaczej jest to kupno przez internet, nieważne gdzie odbieramy towar i przysługuje 14 dniowy termin na odstąpienie od umowy zawartej na odległość.
Pozdrawiam.
Ostatnia edycja: