Telewizor na tle okna

kilobyte

New member
Witam,

w zwiazku z przeprowadzka musze niestety urzadzic sobie nowy salon w inny sposob, niz to mialem do tej pory. Niestety ustawnosc nowego miejsca jest bardzo slaba. Podczas rozwazania roznych opcji ustawienia TV, jedna z nich jest postawienie TV tylem do okna. Czy ktos ma tak ustawiony TV? Czy bedzie mozliwe ogladanie go, nawet jesli bedzie swiecilo slonce? Okno wychodzi na wschod, a ogladamy raczej wieczorem, wiec to chyba nie bedzie problem?
Moze ktos tak ma i moglby sie wypowiedziec?

dzieki

Piotrek

mat74

Well-known member
Bez reklam
tak - mam tak ustawiony TV - uwazam ze to dobre rozwiazanie , nigdy slonce nie pada prosto na ekran ;)

Shagohad

New member
Bez reklam
Rowniez tak mam :), tyle tylko ze okno ustawione na zachod. Moim zdaniem jest super rozwiazanie :). Oczywiscie, slonce nie moze razic po oczach ;)

m@rcin

Member
Wg mnie ustawienie tv tyłem do okna jest to najgorsze rozwiązanie z możliwych. :p
No, ale jeśli nie można inaczej :mrgreen:

kilobyte

New member
pejotpe napisał:
Gorszym rozwiązaniem jest odwrotne, kiedy słoneczko przegląda się w matrycy...

No wlasnie to bylaby alternatywa. Wiec wolalelm sie upewnic, ze da rade ogladac tak jak sobie wymyslilem :)

Dziekuje wszystkim za opinie - czyli jednak sie da, nawet z zachodnia sciana ;)

Henryk55

New member
Na ogół okna wyposażone są w jakieś żaluzje/rolety/zasłony więc nadmiar światła wpadającego przez okno zawsze można zredukować.
Potwierdzam że najgorsze jest światło padające z okna bezpośrdnio na ekran. Jak ktoś ma np. samsunga z błyszczącą matrycą to siedzi przed TV jak przed lustrem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
równie zła jest sytuacja gdy słońce świeci na ekran , jak również tragiczna jakość gdy słońce świeci na osobę oglądającą i oświeca również jasne lub błyszczące meble z tyłu.

broda1725

New member
Bez reklam
Ja powiem tak wszystko zależy od akceptacji oglądającego i oczywiście od ilości światła padającego przez te okno. Ja mam tak w salonie że tv stoi na tle okna i wszystko jest ok (fakt że to LCD 40" z matową matrycą) a pokój jest dosyć nasłoneczniony, co prawda jak była w tym miejscu bańka 29" to niestety odbijało się wszystko (wszytko czyli ja jak leżę na kanapie :D).
Ale co prawda na dłuższą metę bez rolet i przy długim oglądaniu w dzień słoneczny jest to męczące. Bez rolet za długo się tak nie poogląda.

Do góry