Telewizor LED do 3000zł

Escudoo

New member
Witam, ostatnio rozpoczałem poszukiwania telewizora do nowego mieszkania, niestety temat ten jest tak obszerni, że nie jestem w stanie sam dokonać wyboru. Dodatkowo informacje umieszczane w wielu miejscach dot. rozmiary, czy interpretowania pewnych parametrów często są ze sobą sprzeczne, dlatego proszę o pomoc :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3m/7m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 – 3m w zależności jak się usiądzie
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? na 90% wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Słońce świeci przez okna na całej ścianie po lewej stronie od telewizora siedząc na wprost do niego.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobra jakość obrazu, był dobrym połączeniem z konsolami (PS3/4), minimum 2 porty HDMI.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Naziemna TV
10. Jakie urządzenia ? PS3/4, pewnie często też jakiś komputer
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-5 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Brak preferencji, dotychczas miałem starego CRT.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy akcji, publicystyka, raczej wszystkiego po trochu.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie ? Wątpię.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Zamierzam grać na konsoli, ok. 40% nawet.
16. Preferencje co do marki ? Raczej brak, wolałbym tylko, aby nie była to Toshiba i pochodne.
17. Preferencje co do wielkości ? Są różne opinie na temat wielkości, ja sam nie mam porównania – nie miałem takiego telewizora. Myślałem o 42/46 cali, zdaje mi się, że 42 powinny wystarczyć, ale słyszałem, że ludzie później żałują, że nie wzięli o rozmiar większego.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Zbyt duża ilość oferowanych bajerów i wprowadzanie miliona zbędnych parametrów.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Raczej wieczór
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 zł, chociaż nie chciałbym wydawać niepotrzebnie pieniędzy
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie zależy mi w ogóle na 3D.

W miarę możliwości poprosił bym o podanie modeli, którymi warto się zainteresować i ich najważniejsze cechy. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Do góry