Telewizor LED 40-42" - głównie do telewizji.

krsk

New member
1. Odległość od ekranu? 3-4m
2. Jak słońce świeci w pokoju? W słoneczne dni potrafi świecić na ekran. Okna z prawej strony prostopadle do telewizora.
3. Jak duży jest pokój? 5.5x4.5
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? LCD Sony 32"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Przeróżne. Można powiedzieć, że wszystkiego po trochu.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: I tak i tak. Nie ma reguły.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Częściej przy świetle.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry.
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Obojętnie, ze wskazaniem na mat :D
11. Preferowana wielkość telewizora? 40-42"
12. Preferowana marka? Samsung, Sony, Panasonic.
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Wysokich cen :)
14. Jakie urządzenia będą podłączone? DVD, być może laptop, a docelowo dysk zewnętrzny, więc preferowane USB i duży zakres odczytywanych formatów.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? Myślę, że tak z 90% to telewizja, a 10% inne. Ale docelowo proporcje mogą się nieco zmienić.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Lekko pod kątem, ale można to uznać niemal za 'na wprost'.
17. Czy ważne jest wifi ? Bardzo. Najlepiej wbudowane, ale przy niższej cenie w grę wchodzi moduł.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Nie wiem, ale raczej tak.
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? Nie koniecznie.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak. Zależy mi głównie na TVN Player.
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Tak.
22. Ma mieć 3D? Może, ale nie musi.
23. Ma mieć slot na karty SD ? Może, ale nie musi.
24. Ma mieć tuner DVB-T? To robią jeszcze bez? :D Niech ma.
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI i ew. eurozłącze (stare DVD).
26. Jaki masz sygnal? Aktualnie analogową telewizję kablową, ale jeszcze w tym roku powinna być cyfrówka i pod tym kątem już szukam.
27. Ile programów HD? Patrząc na oferty liczę, że przynajmniej około 20.
28. Ma stać czy wisieć? Stać, ale kiedyś może zawisnąć.
29. Rozdzielczość: Full HD.
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość obrazu, w miarę dobre kolory i multimedialność, ze wskazaniem na wspomniany już TVN Player, ale być może i inne widżety.
31. Ile osób ogląda: 1-3
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-10. Naprawdę zależy od dnia.
33. Jaka klasa cenowa ? Chciałbym się zmieścić do 3000 z tym, że z racji chęci wzięcia na raty, celuję w oferty marketowe, a tam jest z reguły trochę drożej, więc w miarę możliwości uwzględnijcie ten fakt :)

Byłem już w sumie zdecydowany na Samsunga UE46EH5450, ale po pierwsze wywiało go ze wszystkich marketów w Warszawie w jakich byłem, a po drugie jednak stwierdziłem, że 46" to będzie za duży telewizor. Zmieniłem więc preferencje na 40-42" i aktualnie skłaniam się ku Samsungowi UE40ES6100. Aczkolwiek w sklepie widziałem ES5500 i kolory wyglądały dosyć słabo... Miałem jutro jechać i obejrzeć tego ES6100, ale stwierdziłem, że jeszcze zapytam ludzi znających się na rzeczy o sugestie. Liczę na Wasze rady i opinie o Samsungu UE40ES6100 (nadmienię, że trochę tematów na forum o nim czytałem, ale może ktoś napisze coś nowego). Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Karpaj

New member
Bez reklam
Panasonic 42ET5
Toshiba 40TL938
Sony 40HX750

Trzy świetne telewizorki, o dużo lepszej proporcji ceny do jakości niż Samsung es6100, spełniające wszystkie Twoje wymagania.

krsk

New member
Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi! Jutro jadę 'pomacać' te TV i jak się na coś zdecyduję to dam znać ;)

zibciu

Member
Ma bardzo podobną sytuację - zastanawiam się nad telewizorem dla "starszych" ludzi (na 60 rocznicę ślubu) - oglądają tylko telewizję (na razie chyba jedynie SD). Zleży mi głownie na "ładnym i płynnym obrazie" nie wymagającym kalibracji. Ponieważ są oni bardzo oszczędni, wolałbym uniknąć plazmy. Do telewizora mają podłączone jedynie DVD i słuchawki bezprzewodowe - po jacku). WIęc wszystkie 3D, Smart TV itp są po prostu niepotrzebne. Który z powyższych modeli, albo może coś innego byście polecili. Koszt NIE WIĘKSZY niż 2000zł. Wielkość - 40-42cale. Pokój dość jasny - obraz oglądany pod lekkim kątem.

Do góry