Telewizor LCD EDGE LED firmy Sony Bravia KDL 46HX850

Słaby

New member
Witam,

Po dwóch miesiącach poszukiwania TV porównywania parametrów i opinii użytkowników nic jednoznacznie nie przekonało mnie do konkretnego modelu. Postanowiłem zastosować metodę "kup to co Ci się najbardziej podoba bez wnikania w parametry". Wczoraj poszedłem do EURO AGD i wybrałem TV z najbardziej odpowiadającym mi obrazem (najwyższy czas mistrzostwa już za 7 dni). Wpadło na 55HX850 wg. mojej subiektywnej oceny ma najlepszy obraz. Pierwsze wrażenia po wieczorku telewizyjnym pozytywne potwierdziły słuszność wyboru:) W weekend powalczę z ustawieniami może da się więcej wycisnąć z tego TV.

pozdrawiam darek:)

accu

New member
Bez reklam
Witam,

Po dwóch miesiącach poszukiwania TV porównywania parametrów i opinii użytkowników nic jednoznacznie nie przekonało mnie do konkretnego modelu. Postanowiłem zastosować metodę "kup to co Ci się najbardziej podoba bez wnikania w parametry". Wczoraj poszedłem do EURO AGD i wybrałem TV z najbardziej odpowiadającym mi obrazem (najwyższy czas mistrzostwa już za 7 dni). Wpadło na 55HX850 wg. mojej subiektywnej oceny ma najlepszy obraz. Pierwsze wrażenia po wieczorku telewizyjnym pozytywne potwierdziły słuszność wyboru:) W weekend powalczę z ustawieniami może da się więcej wycisnąć z tego TV.

Witam,
Gratuluję wyboru.:) Myślę , że jak tylko "telewizorek" będzie miał dostarczany dobry sygnał będziesz
zadowolony z trafności wyboru.Też jest w orbicie moich zainteresowań między innymi , tyle że HX 855 z tunerem satelitarnym DVB-S/S2 ,
oraz Philips 46PFL9707 czy 55PFL8007.Ale zakup najwcześniej późną jesienią.

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

accu

New member
Bez reklam
Witam,

Zapraszam do zapoznania się z kolejną recenzją telewizora firmy Sony 46HX850 na stronie:

Sony BRAVIA KDL-46HX850 [Review]

Potwierdza ona pozytywne:| , uprzednie recenzje o jakości obrazu , jaki generuje ten telewizor firmy Sony.

accu

nonamed

New member
Mnie jednak trochę zmartwił w jednej z tych recenzji problem, który wystąpił przy szybkich scenach tzw. Overdrive trailing , zauważalny zwłaszcza przy grach... Sam osobiście szukam czegoś w 55"-60" , również do gier więc trochę mnie to zniechęciło . Tym bardziej, że w sypialnii mam starszy 40HX800 i ten sam problem występuje...

Oprócz nowej odsłony HX850 biorę pod uwagę i to co raz mocniej nową serię Sharp-a ,a konkretniej 60" LE840E tudzież LE830E ... problem tylko taki że oprócz pozytywnych recenzji tego odbiornika , nie miałem okazji spotkać go jeszcze w żadnym sklepie....

Słaby

New member
Witam,

czy ktoś podzieli się swoimi ustawieniami na HX850? Ja trochę kombinowałem i chciałbym porównać z doświadczeniami kolegów. Polecam korzystanie z wbudowanego tunera DVB-C - widoczna poprawa obrazu (nawet moja żona to zauważyła:))

Dig Dug

New member
Te testy są tak wiarygodne jak te o EX720. Też pisali, że oh ach i wogóle. Czerń miód malina itp. a jest słabo, dużo słabiej niż na EX500. Stąd nie wierze w żadne testy nawet firmowanych jako profi czy obiektywne portale.

accu

New member
Bez reklam
Te testy są tak wiarygodne jak te o EX720. Też pisali, że oh ach i wogóle. Czerń miód malina itp. a jest słabo, dużo słabiej niż na EX500. Stąd nie wierze w żadne testy nawet firmowanych jako profi czy obiektywne portale.

Witam,
"No pewnie - Twój pogląd jest najlepszy".:hihi:

accu

Dig Dug

New member
"No pewnie - Twój pogląd jest najlepszy".:hihi:

Ja tak nie twierdze, ale odnoszę wrażenie, że to ty lansujesz się na "fachowca".

Niech lepiej każdy weźmie i sprawdzi dobrze co jest z danym telewizorem, bo testy są tak subiektywne, nawet te profi, zwłaszcza pomiary czerni, która znika pod lekkim kątem, a gradacja ciemnych odcieni granatu, albo czerni nie istnieje.

Smutne, że byle plazma za 1/2, albo 2/3 ceny robi takiego Ledzika w ciemno. :/

I nie wierzę w tego HX850 opierając się tylko na testach lub wrażeniach innych. Nie mówię, że jest źle, bo nie widziałem na oczy, ale to że test mówi oh achh to wcale o nim dobrze nie świadczy. Widziałem NX-a, który kosztował ponad 4 kółka w sklepie i Gorilla Glass dobrze odtwarzała granatową czerń, a kąty to masakra. Na zdjęciach Kiki pokazywał "zieloną" plazmę i super czarny albo NX-a albo HX-a. Te zdjęcia z Aniołami i Demonami. Dopiero naocznie widać, że to fikcja.

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam,

@Dig Dug
Sam przyznajesz , że HX850 nie widziałeś na własne oczy , natomiast ja oglądałem na "żywo" serię
HX850 w wielkościach przekątnych ekranu 46" i 40". (w wielkości 55" jak dotąd nie miałem możliwości zobaczyć).
Jak dla mnie obraz generowany przez telewizory Sony w wielkościach podanych powyżej , był
bardzo dobrej jakości,(no może kąty mogłyby być lepsze)adekwatne do ceny ,która moim , skromnym
zdaniem amatora "dobrego obrazu" jest do "strawienia".:neutral:

accu

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dig Dug kolega Accu wcale sie nie uwaza za jakiegos niesamowitego fachowca ale moim skromnym zdaniem jest niezly w te klocki i wielu osobom pomaga tutaj swoimi radami.... A Ty jak sam mowisz nie widziales to czemu od razu oceniasz jak typowy Polak, ktory jeszcze nie zobaczy ale juz ma swoje zdanie i oczywiscie na NIE.... Kolejny Kolega Kiki jak on jest to jest jeden moze lubic, a drugi nie, ale twsty robi w miare rzetelne i chwala ludziom takim czy z innego konkurencyjnego fora gdzie chca pomagac innym swoja praca. I nie o to chodzi zeby mowic ze to jest super tv jesli by taki nie byl, bo super to nie wiem kiedy wyjdzie taki tv zeby wszystkich zachwycil, a i tak sie znajda tacy co powiesza na nim nie jedne brzydkie slowo. A patrzac relatywnie to za te pieniadze jest to dobry tv, a jesli uwazasz ze za polowe tego plazma go zje to poprostu trzeba kupic plazme i miec problem z banki. Tyle mamy tego w sklepach ze dla kazdego cos sie znajdzie ...... A odnosnie ex 720 to nie wiem gdzie ty takie super pochwaly czytales bo ja czytalem roznie ale zadne echy odnosnie obrazu, czerni itp nie widzialem, bo nawet zachwytow nie czytalem odnosnie topowych modeli z ledow tylko jak byly chwalone to bylo pisane ze jest niezle lub znacznie lepiej jak np tv z ubieglego roku. A na koniec to juz prywatnie strasznie ciezko musi ci sie zyc jak tak czlowiek nikomu nic nie wierzy tylko z zalozenia sie mowi ze to tak nie moze byc bo tak wlasnie sie uwaza nie widzac tego czy innego urzadzenia... i jak to pewien Gosc powiedizal w tv: " jak tu zyc Panie Premierze jak zyc..."
Lolek

Ostatnia edycja:

stankard

New member
Kupiłem jako drugi TV właśnie 46HX850 i jak dla mnie obraz just super. Od paru lat męczyłem się z tylnoprojekcyjnym w jasnym pokoju ;-) - tu więc pewnie nie mogę być miarodajny.
Jedna istotna uwaga. Kupując ten model zwracałem uwagę na jakość 3D i internet. 3D dopiero przetestują moje dzieci natomiast internet jest do niczego - mam na myśli przeglądanie storn WWW. Nie chodzi o sterowanie (zawsze można używać smartfona i jest całkiem dobrze), ale o to, że ten TV przy niemal każdej stronie wysiada sygnalizując zbyt małą pamięć i się przywiesza, do tego kiepska czcionka i czytelność. Tym jestem zawiedziony, jeżeli ktoś oczekuje czegoś od tej funkcji to będzie problem. DO minusów zaliczam dźwięk - nie mam żadnego wyszukanego ucha, po prostu jest gorszy od mojego starego TV.
Obraz, wykonanie i estetyka - w pełni spełnia oczekiwania (nawet mimo chmurek na ciemnym ekranie - clouding).
Jak ktoś będzie miał optymalne ustawienia to chętnie przetestuję - jest tam tego ogromna ilość :) Na starcie zmniejszyłem jasność - fabrycznie świeci jak latarnia ;-)

Dig Dug

New member
lolek126 - wierz mi, gdyby nie moje warunki oświetleniowe to kupiłbym plazmę. Teraz VT50 ma już być OK, ale rozmiarówka od 50 cali trochę przesada. :(

Czytałem różne opinie i testy, które mówiły że dany telewizor ma dobrą czerń, kąty, a potem w sklepie była porażka. Ale wracając do Sony. W testach EX720 było napisane, że czerń jest na wysokim poziomie, efekt utraty kątów jest widoczny, ale akceptowalny, a clouding jest nieznaczny i typowy dla Ledów. Tyle, że czerń z pomiarów (0,02) sugerująca lepszą jakość niż poprzedni model ma się nijak do rzeczywistości, kąty na tzw. akceptowalnym wg. mnie są porażką, a clouding jest jak w dawnych LG. Stąd śmiem twierdzić, że te testy są niewiarygodne i mam nadzieję, że ktoś po moich postach bliżej przyjrzy się telewizorowi zanim go kupi. Nie będzie stał jak cielak przed telewizorem, tylko stanie pod kątem i karze sobie włączyć ciemniejsze sceny, a nie bijące po oczach scenerie z demo BR.
W każdym razie obecne oh achy na forach odnośnie nowych Sony traktowałbym z przymróżeniem oka, bo ja się na tych testach sparzyłem. EX720 kupowałem na szybko, bo padł 2 telewizor. Poczytałem testy, opinie na forach, a w sklepie oglądnąłem w 10 minut bez swoich materiałów. Telewizor nowszy miał być lepszy, o ile świecacych rogów się spodziewałem, to takiego cloudingu wcale. Bardzo zadowolony z EX500 nie sądziłem, że nie może być gorzej, najwyżej tak samo tylko rozmiar większy. A tu porażka. Nawet sprawdziłem matryce i mam Samsunga.

Sony daje ładny obraz, ale gdy on jest, bo jak zaczynają się ciemne sceny, dużo czerni to niestety ale jakość siada, a zaczyna wyłazić clouding. Tego nie mam w poprzedniku EX500. Stąd moje negatywne nastawienie do Sony, które spaprało nowe telewizory, a ceny ma konkretne. Dawniej obecne przypadłości Sony dotyczyły telewizorów za 2/3 ceny, a obecnie Sony do nich dołączyło, zostawiając wygórowane ceny.

Wogóle led-y krawędziowe to pomyłka technologiczna. A ludziska są proste i byle bardziej płasko było i te pare Watów mniej żarło.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego odnosnie palzmy panasa to poczytaj sobie o vt 50 i mysle ze zmineisz zdanie a jeli i eto napisz do Peterki to jest fan plazmy i ma juz trzeci egzemplarz tego modelu ktory rowniez jest do wymiany i ile ma juz wad po czasie jakim oglada to dal sobie juz spokoj z plazma. logo tvn 24 to napisal mi ze juz prawie jest takie ze jakby oryginalnie bylo na matrycy w tym tv plus inne myki typu slaba ostrosc podczas ruchu kamera itp. A odnosnie lcd to nic sie nie zmieni bo kazdy kto kupuje to powinien sobie zdawac sprawe ze lcd nalezy najlepiej ogladac na wprost albo prawie na wprost.... odnosnie podswietlenia to tez juz zadna firma nie zainwestuje w full led bo za duzo to kosztuje a ludzie i tak biora tansze. Odnosnie cen to juz kwestia indywidualna ale sony jest najtanszym tv w tym roku na naszym rynku z tej polki.
Lolek

accu

New member
Bez reklam
To jeszcze jedno, jak jest z tymi kątami. Czy można jasno określić pod jakim kątem kolory tracą na jakości ?

Witam,

Określ sobie , z jakiej odległości zamierzasz oglądać , bo moim zdaniem czym ta odległość będzie większa , to
kolory nie będą tracić na wartości , tyle tylko że szczegółowość obrazu będzie coraz mniejsza.(przez co nie docenisz jakości obrazu telewizyjnego w HD czy z płyty Blu-ray)

accu

accu

New member
Bez reklam
Witam,

W takim przypadku , który przewidujesz , kąty są dobre i praktycznie nie mają wpływu na oglądany
obraz , który będzie bardzo dobry(jakość) jeśli telewizor otrzyma dobry (silny-o wysokim bitrate) sygnał.

Pozdrawiam ,:)
accu

Do góry