Telewizor LCD 42" z FUNKCJA PIP

gladiator

New member
Witam
Szukam telewizora LCD 42" dla taty lecz podstawowe funkcje to PIP i musi to byc nie zwykły PIP ze trzeba miec specjalne kable jak w LG musi to byc PIP z prawdziwego zdarzenia.
Czyli PIP na kilka obrazow naprzykład 6 lub wiecej chodzi tutaj o funkcje podzielenia EKRANU na 6 innych obrazow tak zwane PIP czyli - Obraz W Obrazie !!!!!!!!!
Oczekuje konkretnych namiarow i Propozycji najlepiej LINKI na sklepy.
dzieki POZDR

gatar

Active member
Bez reklam
gladiator napisał:
Oczekuje konkretnych namiarow i Propozycji najlepiej LINKI na sklepy.
dzieki POZDR
Troszke dziwne sformułownie (moim zdaniem)jak na grupę dyskusyjną związaną ze sprzętem, a nie sklepem internetowym.
Jeśli chcesz to tutaj jest dużo: http://www.ceneo.pl/
Niestety musisz to przefiltrowac solidnie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
ale przecież w Multi Pip tylko jedno okno jest aktywne.
Muliti Pip Posiadaja tv JVC
Pip z dwoma tunerami aktywnymi ma Loewe Xelos , indywidual , Spheros, Concept , LG LB1 .

gladiator

New member
Witam z tego co czytam to raczej nie bedzie TV z podziałem ekranu na 6 lub wiecej okien.
Jednoczesnie chce poinformowac ze Funkcje PIP ma tez LG 32LC3R Tylko przez components i RGB.
dzieki i prosze o jeszcze moze ktos miał stycznosc z takim TV

autorus

New member
Też mam lg i faktycznie drugi obraz może być w rgb, component ale niby gdzie ma być? Pierwszy sygnał puszczę przez scart czyli av1 to następny sygnał moge puścić przez resztę złączy. A jest tego do wyboru dość sporo.

Chyba że chodzi o kablówkę to inna sprawa.

GIMI

New member
Hej

Gladiator - masz spore wymagania! Innym wnioskiem płynącym z Twojego zapytania może być też fakt, iż nie do końca wiesz, co chciałbyś mieć w TV.

NIE MA TV Z 6 OKNAMI PIPu! Może być Tv z 6 oknami z zamrożnonym obrazem ale to już inna bajka!

Pytasz o PIP czyli Picture In Picture = Obraz w obrazie. Rozróżniamy dwa PIP'y
1. PIP AV - w tym wypadku w TV wbudowany jest jeden tuner telewizyjny (lub kilka pojedynczych odbierających różne formy nadawania np. DVB-T). W tej sytuacji możesz mieć podgląd na inny kanał ale tylko i wyłącznie w momencie gdy oglądasz źródło AV (na SCART). Wówczas po włączeniu funkcji PIP będziesz miał podgląd na inne kanały telwizyjne. Sytuację tą można oczywiście odwrócić czyli oglądając telewizję można podglądać co dzieje się na AV w PIP ale tu już ma to nieco mniej sensu.

2. Full PIP - w tym wypadku telewizor posiada dwa tunery. Aby oglądać 2 różne programy w PIP lub SplitScreen (dwa obrazy obok siebie) MUSISZ mieć 2 takie same tunery (w zależności od tego co oglądasz - analog lub DVB). Dopiero wówczas możesz w 2 różnych oknach wyświetlić 2 programy. Przy programach cyfrowych (DVB) dochodzi jeszcze problem dekodowania obrazu a więc wbudowania odpowiedniej ilości dekoderów MPEG2 / 4 bo bez tego PIP w DVB nie będzie działał.

Nie ma na rynku telewizorów, które są w stanie w jednym momencie wyświetlić (nie zamrozić!) obraz z 6 źródeł (zresztą jaki to miałoby sens???). Obecnie pojawiają się telewizory LCD i plazmy z dwoma tunerami czyli z funkcją FULL PIP choć jest ich jednak niewiele. Mam nadzieję, że te wyjaśnienia pomogą Ci GLADIATOR znaleźć ciekawą propozycję dla rodziny.

Pozdrawiam wszystkich

GIMI

bio_hazard

New member
nie bardzo rozumiem tez czemu mialby sluzyc ten podzial ekranu na przynajmniej 6 czesci... jedyne co mi przychodzi na mysl - to ze taki ekran mialby sluzyc do wyswietlania obrazow z kamer przemyslowych :)

Yugolek

New member
GIMI napisał:
Obecnie pojawiają się telewizory LCD i plazmy z dwoma tunerami czyli z funkcją FULL PIP choć jest ich jednak niewiele.

GIMI

GIMI podaj proszę konkretne przykłady 32" telewizorów LCD, które posiadają dwa tunery.
Mi udało się namierzyć tylko parę modeli LG np. 32LB1R oraz Amoi, ale chciałby porównać te dwie marki z jakimiś innymi markami.

Z góry bardzo dziękuję

Ostatnia edycja:

GIMI

New member
Hej

O ile wiem, to LG posiada jeden lub dwa modele z FULL-PIP.
Inne to cała gama TV Loewe. Tam akurat tuner PIP (analog) moze być dołożony jako opcja. Tunery cyfrowe podwójne wysptępują wyłącznie w telewizorach z dyskami (oznaczenie DR+).

Inne marki chyba nie mają pełnego PIPu. Jeśli ma ktoś inne dane proponuje kompletację na tym wątku.

POzdrawiam

GIMI

gladiator

New member
nowe nowe nowe a okazuje sie do kitu !!!!!
i co ze mam TV LCD jak same problemy - a to kabel, a to funkcja nie działa z takim podłączenie itp.....
a stary telewizor Curtis ma funkcje PiP i działa bez dodatkowych dziwacznych kabli ktore maja byc podłączone pod RGB lub Components.... ha ha ha
technika idzie do przodu i kupujac nowy telewizor musimy liczyc sie z dodatkowymi wydatkami rzedu pare set złotych....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
dobre LCD z podwójnym tunerem , gdzie pip idzie z pilota to tylko Loewe Xelos , Loewe Concept Digital.
pozdrawiam

eXelium

New member
Hehe ja tam ostatnio przekonałem się na własnej skórze, że PIP może się przydać. Otóż w moim kompie zepsuła się karta graficzna. Alternatywą dla jakiegokolwiek grania był HTPC starszego. Gdy ojciec jest w pracy to nie ma problemu, ale gdy już wróci to chce sobie coś pooglądać w TV. Z odsieczą przybywa LG37LC2R i słuchawki. Załączam fote (wiem, że z komórki ale zawsze coś tam widać :p)

P.S. : Nie musiałem używać żadnych innych kabli. Jeśli te "inne" to nie są poprostu osobne źródła.

Attachments

• 02112006(001).jpg
    02112006(001).jpg
    33,2 KB · Wyś: 521
Ostatnia edycja:
Do góry