Telewizor jako monitor, który model?

abezusss

New member
Witam. Zacznę od tego że od 3 lat z powodzeniem używam samsunga LE32B650 jako monitor komputerowy. Znajomemu tak bardzo spodobał się mój zestaw że chce sobie sprawić podobny. Teraz pytanie do was, który obecnie produkowany model samsunga nadaje się najlepiej do podpięcia pod PC jako monitor. Na allegro znalazłem cztery modele i chciałbym się dowiedzieć który będzie najrozsądniej kupić.

UE32EH5000
UE32F5000
UE32F5300
UE32F5500

Pytanie główne, czy obecnie produkowane telewizory mają funkcję dedykowanego podpięcia pod PC tak jak ma to miejsce w B650? Tutaj dedykowane jest HDMI3 i podłączjąc pod nie komputer mamy łądny obraz bez opóźnień, natomiast gdy podepniemy kompa pod jakiekolwiek inne złącze, albo obraz jest niewyraźny, albo są straszne opóźnienia. Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze. Pozdrawiam.

tdx

New member
Bez reklam
Żaden z tych co wymieniłeś nie jest podobny do Twojego samsunga...
Aby był musi być serii F6xxx

abezusss

New member
Tzn mówisz o tej technologii 100Hz? Tym wynalazku gdzie pomiędzy dwie klatki filmu tv wkłada jedną swoją żeby obraz był płynniejszy?
Jeśli o to chodzi to ta funkcja nie działa na B650 po podłączeniu pod komputer. Jest zwyczajnie nieaktywna, tv działa w trybie 50Hz, nie ma lagów, itp.

tdx

New member
Bez reklam
Wyjdź z trybu gra to zacznie.

Normalnie dla każdego źródła masz motion plus działa zarówno na hdmi/dvi/vga...

Obraz z PC powinien być 1920x1080@60Hz....

Napisałeś że znajomy chce podobny bo spodobał mu się Twój TV...

po 1 masz matryce ultra clear panel wysoko połyskową - dziś już nie do dostanie w tv wielości 32"... 2. zaden z nich nie ma 100Hz

W czym ten TV ma być podobny do Twojego?

Z tych co wymieniłeś najlepiej brać F5500 bo ma smarta i wifi. Ma niski input lag natomiast zapomnij o takiej czerni i kolorach jakie Ty masz

abezusss

New member
Po pierwsze tdx dzięki za odzew w temacie bo jak widac tylko Ty go podjąłeś...
Tv mam ustawiony w tryb "PC" więc to nie kwestia tego, zresztą opcje 100Hz włączyłem tylko raz, raz podpiąłem antene żeby zobaczyć jak to działa. Moim zdaniem nie da się oglądać filmów z włączoną tą funkcją. Obraz jest poprostu nienaturalny, ale to moje zdanie i mniejsza z tym. Pomyliłem się, faktycznie mam 1920x1080@60Hz. Powiem szczerze że jestem mile zaskoczony że mój sprzęt jest dalej na czasie. Myślałem że po tych trzech czy czterech latach (sam już nie pamiętam ile użytkuje ten tv) B650 nie będzie w stanie konkurować nawet z najtańszymi nowymi telewizorami, a tu taka niespodzianka. Pytanie w takim razie z troche innej beczki, bo pomiędzy UE32F5000 a UE32F6000 jest 500 zł różnicy czyli prawie 50%. Nie używam motion plus, nie używam wi-fi, o smarcie też nie wspomne... Chce kupić zwyczajnie najlepszy model w stosunku cena do jakości bez niepotrzebnych bajerów typu właśnie wyżej wymienione gdyż nigdy nie będą użyte. Czy na F6000 będzie znacząco lepszy obraz niż na F5000? I najważniejsze czy obydwa mają ten tryb "PC" bo F5000 ma tylko 2 wejścia HDMI a co a tym idzie tej funkcji może nie posiadać. Pytam bo wtopić 1100 zł na sprzęt który nie zadziała byłoby lekką tragedią...

tdx

New member
Bez reklam
Tryb PC działa na takiej samej zasadzie jak tryb gra....
Jak ustawiasz tryb pc wchodzisz na źródła i zmienasz label na pc/pc dvi?
Jeśli o to Ci chodzi to w każdym samsungu taki tryb masz

F5500 odtwarza więcej formatów niż F5000 jeśli i tak wszystko idzie u Ciebie z PC zostań przy F5000 ale musisz kupić ten TV z matrycą samsunga, Wtedy będzie ok

abezusss

New member
Rozumiem, masz jakies dojscia do tych telewizorow z matryca samsunga? Bo jak kupowalem swojego tez byly montowane 3 wersje matryc i niestety trafila mi sie wersja AA01 czyli oile sie nie myle matryaca firmy AUO, czy jakoś tak. Różnica pomiędzy matrycą samsunga jest duża, natomiast z kupnem telewizora miałem tyle perypetii, że jak już trafił mi się działający, bez cloudingu i bad pixeli to postanowiłem go zostawić. Gdybyś miał dostęp do tych tv z matrycami samsunga bardzo chętnie kupiłbym ten tv od Ciebie...

Do góry