Telewizor firmy Sony KDL-65X9005B - pierwszy ogląd tego pięknego telewizora .

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Acuu czy wg Ciebie ten tv odtwarza bez zaciec program nadawany w 4k bez zadnych zaciec itp? Bo poprzednio model mial z tym duzy problem, czytajac testy wydaje mi sie - powtarzam wydaje mi sie, ze w tym modelu jest to juz poprawione - jak myslisz czytajac testy i z tego co wiesz ? Pozdrawiam.

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Moim skromnym zdaniem , na dzień dzisiejszy ten model , wśród innych modeli telewizorów 4K różnych
firm dostępnych na rynku polskim jest najlepszy pod względem jakości wyświetlanego obrazu i dźwięku .
Szkoda tylko , że wyświetlacz (matryca) ma tylko 100 Hz . Ale to tylko moje zdanie.
Co do filmów w 4K to filmy 4K w MP4 nie czyta . Odtwarza za to filmy zakodowane w MKV czy UHD HEVC.
W lipcu powinien pojawić się 85 calowy Sony KD-85X9505B (bardzo drogi ) i on podniesie bardzo
"poprzeczkę" wyświetlanego obrazu . Bardzo szkoda , że nie przewiduje się na rynku europejskim
(jak na razie ) jego mniejszego "brata" w wielkości przekątnej ekranu 65 cali , który jest dostępny
na rynku USA , czy Kanady i ma znacznie przystępną cenę niż jego większy "braciszek" w wielkości
przekątnej ekranu 85 cali .

Mnie ciekawi również seria 9xx9 telewizorów firmy Philips , no ale to dopiero w miesiącu wrześniu
będzie oficjalnie wiadomo co i jak .
Telewizor w technologii Oled firmy LG w wielkości przekątnej 55 cali model LG 55EA980V , czemu nie , tylko czekam na wiadomości od użytkowników , którzy go użytkują , jak jest z jego "trwałością" . Moim skromnym
zdaniem wymaga jeszcze ulepszeń , ale pierwsze kroki fajnie , że zostały już zrobione .:|

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam Accu wiesz byc moze ze i tak jest ze ten model to najlepszy wsrod tv 4k trzeba byloby je miec kolo siebie i je przetestowac , wtedy byloby to najbardziej obiektywne. 100 hz matryca wiadomo ze fajniej byloby jakbny ona byla 200 hz ale na szczescie w Sonym plynnosc na tyle jest to dopracowane ze byc moze az tak duzego znaczenia to nie ma i zreszta jak sie czyta testy to tak wychodzi ze wszyscy chwala plynnosc pomimo 100 hz matrycy.
Co do 4k to niestety programu tego testowego z satelity ktory nadaje sygnal testowy w 4k sony tego nie czyta, na chwile obecna czyta to tv samsunga. Teraz zacytuje to co napisalem w innym watku co powiedziano mi w Sonym i w Lg na temat braku mozliwosci czytania kanalu ktory nadaje sygnal testowy w 4k.

W sklepie Sony i Panowie od Lg, obie firmy twierdza ze jest to kwestia kodekow , ktore ich tv maja inne niz te ktore sa wymagane przez tak jakby dostawce tego testowanego kanalu, ktory nadaje w 4k. Jak kiedys kiedys bedzie tv 4k to bedzie jasno powiedziane jaki tv powinien miec kodek - kodeki, zeby tv bez problemow odtworzyl taki kanal bez problemow. Twierdza ze beda firmy, ktore maja taka wiedze lub szczescie jaki byl kodek potrzebny zeby moc odtworzyc ten kanal i dlatego np. Samsung ma taka mozliwosc.
Reasumujac to jest to co najmniej dziwne, ze wlasnie jest taka sytuacja, ale z drugiej strony jest to kwestia bardziej techniczna i zalezna od nadwacy takiego programu ktory nadaje w 4k.
Kolejna sprawa jakos nie wierze ze w przeciagu 3 -5 lat nagle pojawia sie kanaly w 4k w Polsce, a jak sie pojawia to tak bedzie im daleko do 4k jak obecnym kanalom do full hd Pamietajmy ze 1 kanal w 4k zajmuje tyle miejsca co 4 kanalay w FHD. Wiec jak ktos ma kase i jakis model tv 4k sie podoba to mozna w sumie kupic jakis tv 4k. A tym co nie bardzo zalezy zeby troszke miec lepszy obraz przez podniesienie sygnalu jakiegos do rozdzielczosci 4k to chyba lepiej jest kupic dobry full hd , a na to konto jeszcze wiekszy rozmiar takiego tv ktory da wiecej frajdy niz mniejszy tv 4k. A do tego jeszcze kasy zostanie..

Natomiast co do tv 4k Philipsow to powiem Ci Kolego ze ja chyba jeszcze dlugo nie kupie , chyba ze jednak poprawi sie jakosc tych tv, ale czytajac to co do tej pory ludzie pisza o awaryjnosci i serwisie, plus to co znajomi mowia mi o posiadanych tv philipsa to nie wiem czy kiedys ten tv u mnie sie pojawi, choc bardzo bym chcial ... Ostanio nawet filmek kolega z forum tutaj nagral i jest on w jednym z watkow o wadach posiadanego tv Philipsa i podjescia serwisu do jego wady, sprawa bedzie w sadzie..

Bardziej bym patrzyl na tv panasonica i nie wierze ze to pisze ale na samsunga bo niezle w testach wychodza, choc musialbym tez naocznie sie nimi pobawic..
Choc w chwili obecnej jakbym zmienial tv to mysle ze jednak kupilbym duzy,dobry FHD, na 4k na chwile onbecna nie mam az tak parcia, chyba ze jakos ceny by jeszcze sie zmniejszyly..

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Na dzień dzisiejszy nie planuję żadnych zmian w posiadanym sprzęcie .
Cieszę się z tego co mam . Telewizor Philips 9705 sprawdzony i dobrze
działa prawie przez 4 lata . Porażka w nim to przeglądarka i niektóre nie działające aplikacje w : Przeglądaj Net TV oraz brak wsparcia ze strony producenta .Telewizor Sony W905A działa dobrze od
kilku miesięcy , tylko przeglądarka to oczywista porażka w tym modelu
na dzisiejszy czas , no i aplikacje dostępne w SEN są trochę "ubogie".
Minus również to , że nie można podłączyć myszy czy klawiatury oraz
brak możliwości wyłączenia dźwięku przy użyciu przycisku wyłączenia
głosu na pilocie zdalnego sterowania telewizorem , gdy słucham dźwięku przy pomocy słuchawek , jak jest w telewizorze
Philips możliwe.

Coś dla zwolenników kalibracji obrazu telewizora firmy Sony Bravia KD - 65X9005B i nie tylko na trzech stronach i test telewizora firmy Sony KD-65X9005B w pięciu cżęściach wraz z ustawieniami :

Forum HDfever.fr - Consulter le sujet - Sony KDL-55/65/79X9005B : TV Edge LED Ultra HD

Forum HDfever.fr - Consulter le sujet - Sony KDL-55/65/79X9005B : TV Edge LED Ultra HD

Test Sony KD-65X9005B : que vaut la seconde génération de TV UHD ? | HDfever

accu

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Na dzień dzisiejszy nie planuję żadnych zmian w posiadanym sprzęcie .
Cieszę się z tego co mam . Telewizor Philips 9705 sprawdzony i dobrze
działa prawie przez 4 lata . Porażka w nim to przeglądarka i niektóre nie działające aplikacje w : Przeglądaj Net TV oraz brak wsparcia ze strony producenta .Telewizor Sony W905A działa dobrze od
kilku miesięcy , tylko przeglądarka to oczywista porażka w tym modelu
na dzisiejszy czas , no i aplikacje dostępne w SEN są trochę "ubogie".
Minus również to , że nie można podłączyć myszy czy klawiatury oraz
brak możliwości wyłączenia dźwięku przy użyciu przycisku wyłączenia
głosu na pilocie zdalnego sterowania telewizorem , gdy słucham dźwięku przy pomocy słuchawek , jak jest w telewizorze
Philips możliwe.

Coś dla zwolenników kalibracji obrazu telewizora firmy Sony Bravia KD - 65X9005B i nie tylko na trzech stronach i test telewizora firmy Sony KD-65X9005B w pięciu cżęściach wraz z ustawieniami :

Test Sony KD-65X9005B : que vaut la seconde génération de TV UHD ? | HDfever

accu

Pewnie jak jestes zadowolony z tego co masz to bez sensu kupowac cos dla zasady zeby miec tv 4k, dla ktorego praktycznie nie ma materialow...

accu

New member
Bez reklam
Pewnie jak jestes zadowolony z tego co masz to bez sensu kupowac cos dla zasady zeby miec tv 4k, dla ktorego praktycznie nie ma materialow...

Witam uprzejmie,

Na razie to niektóre programy FHD są w kiepskiej jakości wyświetlane w naszym kraju.

Więc co tu mówić o programach Ultra HD .

Jakbym mieszkał w Kanadzie czy USA to bym się w ogóle zastanawiał i mając "kasę"
taki telewizor stał by u mnie.

Miło jest pomarzyć ;-), bo to nic nie kosztuje .

accu

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Na razie to niektóre programy FHD są w kiepskiej jakości wyświetlane w naszym kraju.

Więc co tu mówić o programach Ultra HD .

Jakbym mieszkał w Kanadzie czy USA to bym się w ogóle zastanawiał i mając "kasę"
taki telewizor stał by u mnie.

Miło jest pomarzyć ;-), bo to nic nie kosztuje .

accu

Dlatego marzenia sa piekne :)

accu

New member
Bez reklam
Dlatego marzenia sa piekne :)

Witam uprzejmie,

Oczywiście miałem na myśli ;-) telewizor firmy Sony XBR-65X950B .(FULL LED z pełnym,bezpośrednim , tylnym podświetleniem matrycy z Local Dimming)

BTW , od dzisiaj tj. 17 czerwca 2014 r. kupując na odległość tj. drogą przez internet w sieci handlowej
Media Markt możemy skorzystać z wydłużenia czasu prawa zwrotu towaru do 30 dni .
Odstąpienie kupującego od umowy sprzedaży. Teraz dokonujący zakupu towaru konsument , który
zawarł umowę na odległość może od tej umowy odstąpić bez podania przyczyn , składając oświadczenie na piśmie w terminie do trzydziestu(30)dni od dnia wydania towaru .

Inne sklepy mogłyby wziąć przykład ze sieci handlowej Media Markt !!!!!!

13 . Ochoa , bramkarz meksykański , który "zatrzymał" Brazylię;-) .

accu

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,
Bardzo dobra wiadomość:|.

W dniu 9 lipca 2014 r. firma Sony wydała ważną aktualizację oprogramowania układowego , którą można pobrać i zainstalować , gdy telewizor połączony jest z Internetem , lub pobrać z oficjalnej strony internetowej firmy
Sony , a następnie skopiować plik na pendrive i zainstalować poprzez złącze USB w telewizorze.
Aktualizacja powoduje , że tuner DVB-T/S/C staje się tunerem podwójnym .
Dotyczy telewizorów Ultra HD firmy Sony na rok 2014 r. tj. serii : X95 , X9005 , X8505 .

accu

kaziu106

Member
Krótkie pytanie...czym różnią się telewizory 65x950b i 65x9005b? chodzi mi głównie o matryce i podświetlenie tj. czy oba są full ledami itp. i czy 950 bedzie dostepna w Polsce bo dziś byłem w SN i tam Pan stwierdził, że raczej nie...

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Dzisiaj rano tj. 25 lipca 2014 r. na łamach fachowego portalu AVForums.com recenzent Stephen Withers
przedstawił swoją recenzję telewizora Ultra HD firmy Sony KD-65X9005B . Wszystkich chętnych , którzy chcą
zapoznać się z recenzją odsyłam na stronę :

Sony X9005 (KD-65X9005) TV Review | AVForums

Telewizor ten otrzymał : Highly Recommended Award from AVForums .

Nic dodać , nic ująć . Mnie również zaciekawił test telewizora Ultra HD firmy Samsung UE 48HU7500 .
Choć "niby" mały ekran , ale jakość obrazu wyświetlanego na nim sprawia niekłamaną przyjemność oglądającemu :neutral:. Obraz z ekranu telewizora firmy Ultra HD firmy Samsung UE55HU7500 jest
również bardzo dobry .

accu

Ostatnia edycja:

marko103xx

New member
Witam.
Mimo wielu obaw zmieniłem KDL 55W905 na KD X9005B i powiem szczerze nie żałuję.
Skalowanie obrazu jest lepsze, większa szczegółowość, kolory trochę ładniejsze, kąty boczne zdecydowanie lepsze, no i oczywiście dźwięk rewelacja. Pomimo podobno wolniejszej matrycy (X9005b 100 Hz, W905 200Hz ) płynność obrazu lepsza na X9005. Strefowe wygaszanie natomiast lepiej działa w W905, jest poziome co daje lepsze rezultaty i czerń też na plus W905.
Mogę jeszcze dopisać, pomimo że grubość telewizora jest zdecydowanie większa od poprzednika, TV wisi na ścianie i nie wygląda gorzej.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam.
Mimo wielu obaw zmieniłem KDL 55W905 na KD X9005B i powiem szczerze nie żałuję.
Skalowanie obrazu jest lepsze, większa szczegółowość, kolory trochę ładniejsze, kąty boczne zdecydowanie lepsze, no i oczywiście dźwięk rewelacja. Pomimo podobno wolniejszej matrycy (X9005b 100 Hz, W905 200Hz ) płynność obrazu lepsza na X9005. Strefowe wygaszanie natomiast lepiej działa w W905, jest poziome co daje lepsze rezultaty i czerń też na plus W905.
Mogę jeszcze dopisać, pomimo że grubość telewizora jest zdecydowanie większa od poprzednika, TV wisi na ścianie i nie wygląda gorzej.

To fajnie że jesteś zadowolony.. oby służył jak najdłużej..

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Dzisiaj tj.15 września 2014 r. na specjalistycznym portalu duńskim Flatpanels.dk ukazał się test wykonany przez Torben
Rasmussen telewizora Ultra HD firmy Sony , model KD-65X9005B .

Sony X9 (2014) test - FlatpanelsDK

Otrzymał nagrodę redakcji TOP ANBEFALING AWARD 2014 FLATPANELSDK .

Nic dodać , nic ująć:neutral: .

accu

accu

New member
Bez reklam
Accu już masz swój typ co kupisz lub co byś kupił?

Witam uprzejmie,

Na dzień dzisiejszy stać mnie tylko niestety na sprawdzony osobiście przeze mnie telewizor firmy Sony KD-55X9005B . Jakieś 12 k bym był zdolny "wysupłać'. Telewizor ten "nie kaprysi" i nie ma
problemów jak seria telewizorów z logo Philips PFS8xx9 z systemem Android .
Czekam na październik , kiedy to mają być na rynku serie PUS9xx9 . Zobaczę , czy w końcu
dopracują oprogramowanie , bo na razie z tym jest nie za bardzo.

W sumie jednak mam na czym oglądać , "pchełka" wyświetla bardzo dobry obraz już ponad 4 lata ,
a "Soniak" sprawuje się wybornie od kliku dobrych miesięcy wyświetlając obraz , z którego
jestem zadowolony(ponad 1800 godzin pracy , nie ma tylko kolorowych "lampek" , których mi w nim brakuje .)

W tej chwili mam ważniejsze sprawy "na głowie" niż kupno nowego telewizora , ale nigdy nie wiadomo co się wydarzy w najbliższym czasie .

A może telewizor firmy LG 55EC930V byłby dobrym wyborem i tu stawiam znak zapytania ... bo
przekracza na dzień mój budżet .(16 k kosztuje na dzień dzisiejszy w naszym kraju , a wart jest 3000 $ )

Zapewne w 2015 r. firma Sony przygotuje swoje modele telewizorów z systemem Android i
myślę , że będą to telewizory dopracowane .

accu

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Muszę dopisać, że od 01 października 2014 r . telewizor Full HD firmy LG 55EC930V (technologia OLED)
będzie sprzedawany w ofercie specjalnej za 9999.00 zł w sklepach sieci Saturn . (więc niewiele się pomyliłem w ocenie jego wartości :wink:)Ekran zakrzywiony.

accu

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Muszę dopisać, że od 01 października 2014 r . telewizor Full HD firmy LG 55EC930V (technologia OLED)
będzie sprzedawany w ofercie specjalnej za 9999.00 zł w sklepach sieci Saturn . (więc niewiele się pomyliłem w ocenie jego wartości :wink:)Ekran zakrzywiony.

accu

Kolego fajna cena więc jak byłby ok to naprawdę można się zastanawiać... 65 cali wiesz w jakiej cenie będą ? A propo Philipsów i oprogramowania to rozumiem że troszkę się już bawiłeś skoro twierdzisz że dalej mają problem z oprogramowaniem..?

Do góry