Telewizor FHD 43"

stefanski

New member
Witam serdecznie,
Posiadam obecnie plazmę Panasonic Viera TH-37PV80 (HD Ready) - jak wiadomo jest to prądożerny staruszek.
Chciałbym go zastąpić współczesnym TV FHD, który będzie miał większe możliwości i będzie potrzebował mniej prądu.
Warunki:
- odległość od ekranu - ok. 2,20 - 2,50 m
- pokój 18 m2, promienie słoneczne słabo padają na TV późnym popołudniem z prawej strony, więc słońce nie jest problemem
- maks. 3 osoby oglądające TV, z grubsza od przodu, czasami trochę z boku
Przeznaczenie:
- budżet: 2000-2700
- głównie filmy i kanały informacyjne, rzadziej sport
- okazjonalnie PS3, w przyszłości jakaś konsola full hd
- obsługa 4K jest dla mnie nieistotna, zależmy mi na dobrym Full HD 1080p czy jak tam go zwał, nie chcę kupować na zapas
Wymagania:
- nieduża przekątna, 43" będzie idealna (max. 48", ale tylko wtedy, kiedy byłby znacząco lepszy od 43", a wymiary gabarytowe nie byłyby znacząco większe)
- wierne odwzorowanie kolorów, czarna czerń, dobry kontrast itp.
- możliwie mały pobór prądu
- LAN, WiFi, 3x HDMI, mocowanie VESA! Prosta (niezakrzywiona) matryca.
- Bluetooth do klawiatury?? Nie przemyślałem jeszcze tego punktu.
- smart TV wskazany, cobym nie musiał podłączać malinki.
- dobry dżwięk, obecna plazma Panasonica jest w tym temacie OK, może dla tego, że ma szerokie ramki, więc i głośniki konstruktorzy mieli gdzie ukryć
- plazma wytrzymała 8 lat i dalej działa, więc nowy TV też ma być na dłużej
Wątpliwości:
- marka raczej bez znaczenia, przy czym o Panasonicu słyszałem opinię, że OS umarł, a o Philipsie, że Android laguje i się przywiesza?
- Sony - nie miałem możliwości pobawić się funkcjami, znajomy bardziej poleca mi Samsunga z Tizenem
dziękuję za wszelkie sugestie

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Modele 43" fullhd , 100Hz:
- Sony 43W755
- Sony 43W809
- Hitachi 42HZT66
- LG42LF652

Modele 4K i 100Hz:
- Philips 43PUS6501

stefanski

New member
Dzięki, poszukam specyfikacji, testów i recenzji.
Możesz podać kryterium taki_sobie/lepszy/najlepszy względem wyżej wymienionych?
Czy system (WebOS, Android, Tizen) powinien mieć dużą wagę przy wyborze TV, czy jest on mało istotny względem innych kryteriów?

stefanski

New member
Android wydaje się mało zachęcający, jeżeli ma być tak stabilny i tak wydajny (postępująca fragmentacja) jak w smartfonach, to się na niego nie zdecyduję.
Co do smartTV, to też to w ogóle jakaś pomyłka, albo OS bez przyszłości (Panasanic), albo niekończące się aktualizacje lub znikające aplikacje (już nie obsługiwane) ze sklepu.
Paranoja.

Do góry