Telewizor do salonu z bajerami +/- 5000zł

lolo2

Well-known member
Bez reklam
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 35m2 + jadalnia + kuchnia Wszystko otwarte
http://www.stylowydom.com.pl/projekty/wt2/wt2.htm

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? od 2 do 5m (głównie te 4 - 5m)
50f7ee1c12da853fmed.jpg

3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2 - 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? prawie na wprost, lekkie kąty, widać na foto, okna mają rolety w razie w.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać nad kominkiem
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam... Mam tymczasowy tv pożyczony, bo niedawno się wybudowałem.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Jak najwięcej cali, mile widziane bajery DLNA, filmy z dysku, you tube. Lubie gadżety Obowiązkowo chcę dobre 3D (chociaż większość opcji powinien załatwić ampli)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Na razie naziemna i filmy z dysku
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Kino Marantz 6009 + 5.1 jamo - wkrótce nowe głośniki być może jbl 290)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? włączony cały dzień ale oglądany z 3 -4h. Po prostu zawsze w tle musi coś grać.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? nie wiem.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy HD 10%, filmy - seriale 70%, muzyka teledyski 20% (ogólnie posiadam projektor bez 3d więc filmy czasem puszczam na projektorze, jak mam chęć na dobre efekty).
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? chciałbym
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? raczej nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? filmy raczej wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? Jak największy
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Szybkość działania menu,
19. Preferencje co do marki? Samsung, Sony, Lg, Panasonic
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Tak obowiązkowo, nie wiem które lepsze
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Planuję coś w granicach 5000zł oczywiście jeżeli będzie coś, co wymaga dopłaty w stylu 'MUST HAVE" to dopłacę.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Nie wiem na czym polega ta kalibracja. Jeżeli sam będę w stanie ją wykonać to tak, jeżeli nie to nie.

Chcę TV duży, obowiązkowo z 3d. 4k raczej niekonieczne bo i tak nie mam co oglądać na 4k.

Jakieś propozycje? I dlaczego akurat te?

racuh

Banned
Dla bezpieczeństwa waszego i samego sprzętu lepiej by było gdybyś powiesił telewizor po lewej stronie między tymi dwoma kinkietami, przy włączonych pogłębiło by to czerń i było by zdrowsze dla oczu.

Najlepiej celuj w 55 cali.

Do tej kwoty możesz mieć Panasonica CX750 na IPS, przy tych warunkach bezie to najlepsze rozwiązanie bo przy różnych kątach nikt z oglądających nie straci na jakości obrazu.

dj.doc

New member
Dla bezpieczeństwa waszego i samego sprzętu lepiej by było gdybyś powiesił telewizor po lewej stronie między tymi dwoma kinkietami, przy włączonych pogłębiło by to czerń i było by zdrowsze dla oczu.
Dokładnie tak jak pisze kol. racuh. Dodatkowo unikniesz odbijania się światła padającego z okna.

Do góry