Telewizor do piłki nożnej, 3000 max

slaymac

New member
Witam wszystkich, szukam telewizora 55". Co do ceny absolutny maks to 3000, im mniej tym lepiej. Zdaję sobie sprawę, że w tym przedziale nie mogę oczekiwać na zbyt wiele, ale też nie chodzi mi o wielką liczbę bajerów, a do prawdziwych 100Hz nie dopłacę. Oglądana jest przede wszystkim piłka nożna oraz filmy, głównie w nocy. Dodatkowo konsola (fifa czy gry akcji).

Na tą chwilę przetestowałem parę tv w sklepach, mając na pendrive mecz piłki nożnej w hd. Wnioski następujące:
Na TCL 55C7026***czy Samsunga***ue55mu6172 , obserwowanie poruszającej się piłki nie było w 100% zadowalające.
Podobnie w przypadku LG55UJ635V. Najlepiej moim zdaniem wypadł Sony bravia kd-55xe7005 oraz o dziwo starszy telewizor tcl 55p6006 ze smartem, który jest zdecydowanie najtańszy. W tej kwestii zgodziliśmy się ze sprzedawcą, który tłumaczył to tym że różni się on tym od c7026 że nie ma na pokładzie Androida i więcej mocy obliczeniowej może wykorzystywać na poprawę ruchu :shock: Nie wiem czy ta argumentacja ma w ogóle sens, ale fakt taki że w tej konkretnej kwestii oglądania piłki wypadał lepiej, a jest to to na czym zależy mi najbardziej. W internecie znalazłem jeszcze bliźniaczą wersję p6046 która ma lepszą ramkę i androida, ale wątpliwości podobne jak w przypadku c7026.

A więc na tą chwilę dylemat pomiędzy Sony a tańszym tcl, a jeśli tcl to czy bez ryzyka mogę brać droższą o 150 wersję z androidem?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ~2
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna z boku tv, niezbyt dużo światła
9. Jaki sygnał? Konsola Xbox, telewizja naziemna, filmy hd
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3h dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Piłka nożna, filmy
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Czasami
17. Preferencje co do wielkości? 55
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 300
21. Czy telewizor ma mieć 3D? nie
22. Czy telewizor weźmiesz na firmę? Nie
23. Czy ma mieć smart TV? Tak

janusz

New member
Bez reklam
Ja bym brał TCL ale U55P6046. Rózni się tym od 6006, że ma androida i równie płynny obraz oraz aluminiową obudowę, model 7026/7006 ma inne podświetlanie co daje lepsze kolory i inne parametry (choć np. Tobie bardziej odpowiada,P60 ja też jestem zadowolony z jego obrazu i płynności ruchu). Możesz też pozostać przy 6006 najwyżej kiedyś jeżeli by Ci tego brakowało dokupisz za 150-200 zł boxa na androidzie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL w tej klasie będzie lepszy - 55C7996 za 2699 zł z pakietem
Dlaczego ?
TCL ma głośniki JBLa
Obsługę głosem
Wyższy kontrast , czyli większa głębia obrazu, lepsza czerń.
Jako jedyny z wyszukiwarki daje wszystkie platformy filmowe
Masz FRC
Niski Input Lag
Google assistant
HBO Go
Terrarium
No i pakiet gratis - kalibracja , wtyczki, uchwyt, dostawa, pilot głosowy.

slaymac

New member
TCL w tej klasie będzie lepszy - 55C7996 za 2699 zł z pakietem...

Rozumiem że chodzi Ci o C7006, którego testowałem, a wyraźnie zaznaczyłem na czym mi zależy i że płynność obrazu przy oglądaniu piłki nie była zadowalająca. Tym bardziej kiedy w bezpośrednim teście w tym konkretnym aspekcie lepszy był tv tańszy o 900 zł.

@janusz
Bralbym tego androida ale boję się że tak jak mówił sprzedawca, może to powodować gorszą płynność. Jak inaczej wytłumaczyć przewagę p600 nad c700 ? Na androidzie mi niezbyt zależy bo mam Xboxa, więc w razie co apki jakieś są, przydałaby się jedynie eleven dodatkowo no i ta aluminiowa rama jest interesująca.

slaymac

New member
Zarówno standardowy jak i sportowy we wszystkich przypadkach. Na C7006 zwyczajnie podczas szybkich ruchów kamery (dalekie podanie - kamera musi szybko podążyć) widać było pewne przeskoki.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tryb sportowy to chyba nie w tym modelu, bo tu go nie ma.
Tryb standard nie jest do sportu.

slaymac

New member
Nie jestem w 100% pewny nazewnictwa, na P6006 na pewno był tryb sportowy, C7006 może jakaś inna nazwa. W każdym razie jakiejś wielkiej zmiany po użyciu tych trybów nie było. Masz więc może jakiś krótki filmik z odpalonym meczem na C7006 na optymalnych ustawieniach do sportu?

Coś jak tutaj z Sony:
xxx.youtube.com/watch?v=kb8iZxcgX_c (nie mogę dodać linka, bo nie mam 5 postów)

slaymac

New member
Jeśli chodzi o C70, wygląda to naprawdę kiepsko, dokładnie tak jak zapamiętałem:

xxx.youtube.com/watch?v=wSjFiqH0W8s

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jak ktoś ogląda w trybie który nie istnieje - to się nie dziwię !
Tu działa super !!!

slaymac

New member
Obejrzałeś filmik? Przeczytałeś post? Jaki tryb byś polecił? Masz inne nagranie na którym ten konkretny model spisuje się lepiej?

To oczywiste, że nie powiesz złego słowa na swój towar, to wbrew wszelkim zasadom marketingu, ale zachowajmy jakąś obiektywność. Myślałem że tym forum można uzyskać konkretne porady, na tą chwilę widzę głównie nachalną reklamę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Film nagrywałem osobiście !
Więc doskonale wiem jak działa !
Nie ma ocen obiektywnych, każda ocena jeśli jest napisana przez człowieka jest subiektywna.
Ja mam telewizory, często na imprezach sportowych zasiada przed nimi dziesiątki osób jednocześnie. Nie słyszałem jednej złej opinii.
Tyle tylko że mam ustawienia kalibracyjne do oglądania i nie jest to ani standard , ani tryb Sport.

Konkretne i to bardzo porady dostałeś.
Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ok , Twoja sprawa, masz prawo.
TCL C7006 po kalibracji gra extra do sportu !
Napisz do tych co kupili.

"Naprawdę nie rozumiem o jakim smużeniu ludzie piszą?! Chyba ze się nie znam... obraz dla mnie jest wyraźny i plynny . co do samego androida faktycznie raz mi się zawiesił ale tak po za tym bardzo szybko reaguje na wszystkie komendy + (głosowe).Co do obrazu podoba mi się ze nie jest przejaskrawiony i naturalnie swieci. natomiast wykonanie cieszy oko!"

=======================================================

A ja jestem szczęśliwym posiadaczem tego TV . Nie wiem o czym piszą w kom. TV ok . liga mistrzów śmiga . DO tego Android szybki. Dostałem w promocji pilota dodatkowego i jest ok
W internecie jak ktoś wie KODI czy przeglądarki z Flasch . Nic więcej nie potrzeba. Konsolę starego Xboxa podpiełem - WYMIATA . Polecam :)
========================================================

Świetny telewizor jak za tą cenę. Czytając przed zakupem opinie bardzo się ibawiałem ale kupiłem z możliwością zwrotu bo na odległość. Oczywiście telewizor zostaje ;). Świetny wygląd i jakość dźwięku. Oprogramowanie jest Ok i sie nie zawiesza. Dziwnie to pisać ale przekonałem się do marki TCL. Polecam

Zalety
  • aluminiowa ramka
  • aplikacja do sterownia telefonem
  • cena
  • hdr
  • jakość dźwięku
  • jakość obrazu
  • ku zdziwieniu glośnik się nie kurzy!
  • łatwość obsługi
  • maskownice na kable
  • możliwość dokupienia pilota z żyroskopem
  • natrualny kolor czerwony
  • naturalny kolor czerwony
  • płynnośc działania androida
  • płynność obrazu
  • sterowanie telefonem
  • usb 3.0
  • wszystkie złącza z jednej strony!

===============================================
Nie ma co ukrywać, przeczytałem wszystkie opinie przed zakupem i naprawdę zmartwiłem się, bo testy tego TV wypadają naprawdę dobrze i faktycznie podkreślają, że to matryca 60Hz ale no za tą cenę dziwnie szukać 120Hz. Jakbym chciał 120Hz, musiałbym wydać 2 razy więcej za telewizor, a takim budżetem nie dysponuję. Ku zdziwieniu płynność jest na dobrym poziomie, korzystam z kablówki UPC i naprawdę mogę polecić taki duet! Dodatkowo na plus Android, jestem naprawdę zachwycony działaniem i możliwościami!
Aplikacja T-Cast na telefon jest naprawdę dopracowana! Sony powinien się uczyć jak robić aplikacje!

Podsumowując zastanawia mnie jedno? O co wam chodzi z tą płynnością? Nie uwzględniacie w ogóle ceny czy TCL się komuś naraził?

Zalety
  • hdr, cena, aplikacja do sterownia telefonem, płynnośc działania androida, wszystkie złącza z jednej strony!, usb 3.0, ku zdziwieniu glośnik się nie kurzy!
=============================================

Po pierwsze chyba kogoś du*a boli że aktualizacje są przesyłane przez dystrybutora marki... bo pisze o tym wszędzie gdzie może.

Jestem użytkownikiem telewizora. W tej cenie nie znajdzie się lepszego produktu. Mi jakoś android się nie zawiesza. Każdy kto kupuje telewizor z matrycą 60hz chyba jest świadomy tego że taki telewizor nie nadaje się głównie do sportu. Fakt, telewizor nie ma systemu poprawiającego jakość ruchomych obrazów ale przynajmniej obraz trafia do mnie w takiej wersji w jakiej został nagrany i potwierdzam że nie ma tragedii.
Dodatkowo telewizor obsługuje szeroką paletę barw co przy 4k jest ważne i próżno szukać u konkurencji takiego rozwiązania. Matryca VA Samsunga zapewnia doskonały kontrast oraz świetną czerń. HDR- chyba każdy powinien sobie zdawać sprawę że w tej cenie jest bo jest ale się go nie zobaczy. Niestety aby zobaczyć jak wygląda efekt HDR trzeba w tej chwili wydać ok. 5 tyś PLN na telewizor.
Telewizor jest w porządku do codziennego oglądania.
Dodam że wykonanie telewizora przewyższa dokładnością i materiałami dużo droższe modele konkurencji. Głośniki są więcej niż standard ale szału nie ma.

Zalety
  • aluminiowa ramka
  • cena
  • jakość obrazu
  • łatwość obsługi
  • płynnośc działania androida

====================================

Tv mam od tygodnia, po przesiadce ze starszego już LCD LG różnica jest bardzo na plus. Łatwość obsługi androida, dla mnie w sumie istotny tylko YouTube, ale można grać ze sklepu Google Kodi i odblokować praktycznie wszystkie kanały telewizyjne łącznie z HBO i C+. Może nie jestem obrazofilem ale dla mnie żadne smużenie nie przeszkadza, jasne jak się bardzo przyjrzy szczególnie z bliska to widać, że nie jest to idealny obraz ale to nie ten przedział cenowy. Poza tym z kanapy mam 3 metry, a nie siedzę 15 cm od ty wyszukując smużeń :) Minusem brak pilota z żyroskopem w zestawie. To by ułatwiło obsługę!

Zalety
  • jakość dźwięku
  • jakość obrazu
  • łatwość obsługi
  • sterowanie telefonem
============================================

Kupiłem bo mi się spodobal z wyglądu. Poprosiłem w sklepie o odpalenie 4k na utube i naprawde fajnie chodziło. W domu powyłączalem różne "ulepszacze"obrazu a jest tego w menu sporo.Mam podpiętą pS4 i soundbar po BT. Przydaje mi się oddzielne sterowanie głośnością na sluchawkach BT i w Tv.
Android śmiga blyskawicznie.
Pracownik w sklepie powiedzial ,że wspiera flasha i żeczywiście z alukaj chodzi kin oman też meczyki . pl itp.
Polecam wrzucić kodi . Generalnie na razie jestem zadowolony.

Zalety
  • aluminiowa ramka
  • hdr
  • jakość dźwięku
  • jakość obrazu
  • łatwość obsługi
  • płynność obrazu
  • sterowanie telefonem

===========================================

Ostatnia edycja:

slaymac

New member
Jeśli to Twój filmik to tym bardziej nie rozumiem. Spójrz na zachowanie piłki 0:17-0:19 czy 0:28-0:30, nie dostrzegasz braku płynności? Uważasz, że wypada to lepiej na tle poprzedniego filmiku z Sony XD7005?

Jak najbardziej piszę, zarówno do posiadaczy C70 jak i P60. Chcę być zadowolony z zakupu, nic na siłę. W sklepie P60 na ustawieniach standardowych prezentował się lepiej niż C70 na standardowych, czy na Twoim filmiku. Nie jest to opinia wyłącznie moja, tylko jeszcze dwóch sprzedawców z Media expert, których nie posądzam o stronniczość, bo przemawiali na korzyść towaru sporo tańszego.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Słuchaj - nie chcesz mojej opinii, poczytaj opinie tych co kupili i użytkują.
Nie podoba Ci ok - nie musi, ale nie opisuje rzeczy których nie ma.
Media Expert nie ma tego telewizora TCL 55C7006 - ale ma inny TCL C7026.
Nie ma w nim trybu sportowego.
Po kalibracji gra świetnie.

Nic na się , nie chcesz nie kupuj.
To Twój wybór.

"Naprawdę nie rozumiem o jakim smużeniu ludzie piszą?! Chyba ze się nie znam... obraz dla mnie jest wyraźny i plynny . co do samego androida faktycznie raz mi się zawiesił ale tak po za tym bardzo szybko reaguje na wszystkie komendy + (głosowe).Co do obrazu podoba mi się ze nie jest przejaskrawiony i naturalnie swieci. natomiast wykonanie cieszy oko!"

================================================== =====

agricola

New member
Poczytaj jeszcze na temat tego Philips 8303 - ja przeglądałem wątek to bardzo dużo osób wyraża zainteresowanie tym modelem. Odpowiednia dyskusja znajduje się u nas na forum. W każdym razie balans między budżetem a ceną zostaje nieźle zachowany.

slaymac

New member
Troszeczkę czasu było, więc podchodziłem po sklepach pus8303 ze swoją cena to jednak półka zbyt wysoka, zakładam jednak zwiększenie nieco budżetu, do powiedzmy okolic 3500. Spoglądam ewentualnie na pus6561, z tego co widzę posiada szybszą matrycę, znajdzie się jeszcze coś sensownego ?

Zna ktoś jakieś źródło, gdzie znajdę sobie duży nieskonwertowany plik HD lub 4k z meczem piłkarskim?

slaymac

New member
Hmm skoro już mam dokładać to chyba jednak do matrycy 100Hz. Czy warto dorzucać 5 stówek do Samsunga 55MU7002?

Do góry