Witam wszystkich, szukam telewizora 55". Co do ceny absolutny maks to 3000, im mniej tym lepiej. Zdaję sobie sprawę, że w tym przedziale nie mogę oczekiwać na zbyt wiele, ale też nie chodzi mi o wielką liczbę bajerów, a do prawdziwych 100Hz nie dopłacę. Oglądana jest przede wszystkim piłka nożna oraz filmy, głównie w nocy. Dodatkowo konsola (fifa czy gry akcji).
Na tą chwilę przetestowałem parę tv w sklepach, mając na pendrive mecz piłki nożnej w hd. Wnioski następujące:
Na TCL 55C7026***czy Samsunga***ue55mu6172 , obserwowanie poruszającej się piłki nie było w 100% zadowalające.
Podobnie w przypadku LG55UJ635V. Najlepiej moim zdaniem wypadł Sony bravia kd-55xe7005 oraz o dziwo starszy telewizor tcl 55p6006 ze smartem, który jest zdecydowanie najtańszy. W tej kwestii zgodziliśmy się ze sprzedawcą, który tłumaczył to tym że różni się on tym od c7026 że nie ma na pokładzie Androida i więcej mocy obliczeniowej może wykorzystywać na poprawę ruchu
Nie wiem czy ta argumentacja ma w ogóle sens, ale fakt taki że w tej konkretnej kwestii oglądania piłki wypadał lepiej, a jest to to na czym zależy mi najbardziej. W internecie znalazłem jeszcze bliźniaczą wersję p6046 która ma lepszą ramkę i androida, ale wątpliwości podobne jak w przypadku c7026.
A więc na tą chwilę dylemat pomiędzy Sony a tańszym tcl, a jeśli tcl to czy bez ryzyka mogę brać droższą o 150 wersję z androidem?
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ~2
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna z boku tv, niezbyt dużo światła
9. Jaki sygnał? Konsola Xbox, telewizja naziemna, filmy hd
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3h dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Piłka nożna, filmy
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Czasami
17. Preferencje co do wielkości? 55
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 300
21. Czy telewizor ma mieć 3D? nie
22. Czy telewizor weźmiesz na firmę? Nie
23. Czy ma mieć smart TV? Tak
Na tą chwilę przetestowałem parę tv w sklepach, mając na pendrive mecz piłki nożnej w hd. Wnioski następujące:
Na TCL 55C7026***czy Samsunga***ue55mu6172 , obserwowanie poruszającej się piłki nie było w 100% zadowalające.
Podobnie w przypadku LG55UJ635V. Najlepiej moim zdaniem wypadł Sony bravia kd-55xe7005 oraz o dziwo starszy telewizor tcl 55p6006 ze smartem, który jest zdecydowanie najtańszy. W tej kwestii zgodziliśmy się ze sprzedawcą, który tłumaczył to tym że różni się on tym od c7026 że nie ma na pokładzie Androida i więcej mocy obliczeniowej może wykorzystywać na poprawę ruchu

A więc na tą chwilę dylemat pomiędzy Sony a tańszym tcl, a jeśli tcl to czy bez ryzyka mogę brać droższą o 150 wersję z androidem?
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ~2
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna z boku tv, niezbyt dużo światła
9. Jaki sygnał? Konsola Xbox, telewizja naziemna, filmy hd
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3h dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Piłka nożna, filmy
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Czasami
17. Preferencje co do wielkości? 55