HighlanderPL
New member
Witam,
Mam już za sobą długą lekturę forum prowadzoną od kilku tygodni, dzięki czemu mam już lepsze rozeznanie w aktualnej ofercie rynkowej. Niemniej wciąż nie mam pewności czy planowany zakup ma sens, nie wiem czy nie przepłacę za niepotrzebne funkcjonalności lub też okaże się że jakość obrazu DivX będzie słaba.
Podstawowa kwestia to taka, że w ogóle nie oglądamy telewizji. Telewizor interesuje nas wyłącznie pod kątem oglądania filmów z DVD i DivX. Na ten moment zakładam połączenie z laptopem poprzez kabel PC, docelowo po wymianie laptopa i zakupie odtwarzacza DVD będzie to HDMI. Wszystkie inne bajery jak internet, widgety są zbędne. Ważne jest dla nas cicha praca urządzenia, stąd odrzuciliśmy videoprojektory i plazmy - rozważamy LCD lub LCD z LED. Szukamy też matowego ekranu, najlepiej w matowej obudowie - lustrzane szyby odrzucamy.
Rozważamy następujące modele:
a) LED - PHILIPS 42 PFL 7605/7655/pokrewne
b) LED - SONY KDL 46 EX700
c) LED - PANASONIC TX L42V20E
d) LCD - SONY KDL 46 EX500
Czy idziemy w dobrą stronę w poszukiwaniach? Czy LCD to najlepsze wyjście do filmów z komputera? A może niepotrzebnie poszukujemy rozwiązania LCD/LED z półki 4000 PLN i wystarczy nam jakiś sprawdzony LCD bez bajerów za 3000 PLN?
Z góry dziękuję za ewentualne rady, ciężko mi je zebrać wśród znajomych bo większość ma plazmy i głównie ogląda telewizję.
Stosując się do zasad na forum podaję warunki zebrane do listy:
Odległość od ekranu: 2.5 m
Jak słońce świeci w pokoju: pokój zacieniony
Jaki masz obecnie telewizor: laptop 15.4" do filmów
Więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór, noc
Preferowana wielkość telewizora: 42" lub 46"
Preferowana marka: Mające matowe matryce (znane mi: Philips, Sony, Panasonic), może być LCD bez LED
Jakie urządzenia będą podłączone: 90% laptop, 10% USB
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 0% TV, 100% DVD/DivX z laptopa
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych: na wprost
Telewizor ma mieć wifi: zbędne
Ma czytać przez USB filmy: tak
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: najpierw PC, docelowo HDMI
Jaki masz sygnał: PC
Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2h
Ile osób zasiada przed telewizorem: 1 - 2
Ma stać czy wisieć: wisieć na wysięgniku
Jaka klasa cenowa: 4000
Inne: cicha praca, matowa matryca i obudowa, wejście do PC i USB z boku a nie z tyłu
Mam już za sobą długą lekturę forum prowadzoną od kilku tygodni, dzięki czemu mam już lepsze rozeznanie w aktualnej ofercie rynkowej. Niemniej wciąż nie mam pewności czy planowany zakup ma sens, nie wiem czy nie przepłacę za niepotrzebne funkcjonalności lub też okaże się że jakość obrazu DivX będzie słaba.
Podstawowa kwestia to taka, że w ogóle nie oglądamy telewizji. Telewizor interesuje nas wyłącznie pod kątem oglądania filmów z DVD i DivX. Na ten moment zakładam połączenie z laptopem poprzez kabel PC, docelowo po wymianie laptopa i zakupie odtwarzacza DVD będzie to HDMI. Wszystkie inne bajery jak internet, widgety są zbędne. Ważne jest dla nas cicha praca urządzenia, stąd odrzuciliśmy videoprojektory i plazmy - rozważamy LCD lub LCD z LED. Szukamy też matowego ekranu, najlepiej w matowej obudowie - lustrzane szyby odrzucamy.
Rozważamy następujące modele:
a) LED - PHILIPS 42 PFL 7605/7655/pokrewne
b) LED - SONY KDL 46 EX700
c) LED - PANASONIC TX L42V20E
d) LCD - SONY KDL 46 EX500
Czy idziemy w dobrą stronę w poszukiwaniach? Czy LCD to najlepsze wyjście do filmów z komputera? A może niepotrzebnie poszukujemy rozwiązania LCD/LED z półki 4000 PLN i wystarczy nam jakiś sprawdzony LCD bez bajerów za 3000 PLN?
Z góry dziękuję za ewentualne rady, ciężko mi je zebrać wśród znajomych bo większość ma plazmy i głównie ogląda telewizję.
Stosując się do zasad na forum podaję warunki zebrane do listy:
Odległość od ekranu: 2.5 m
Jak słońce świeci w pokoju: pokój zacieniony
Jaki masz obecnie telewizor: laptop 15.4" do filmów
Więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór, noc
Preferowana wielkość telewizora: 42" lub 46"
Preferowana marka: Mające matowe matryce (znane mi: Philips, Sony, Panasonic), może być LCD bez LED
Jakie urządzenia będą podłączone: 90% laptop, 10% USB
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 0% TV, 100% DVD/DivX z laptopa
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych: na wprost
Telewizor ma mieć wifi: zbędne
Ma czytać przez USB filmy: tak
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: najpierw PC, docelowo HDMI
Jaki masz sygnał: PC
Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2h
Ile osób zasiada przed telewizorem: 1 - 2
Ma stać czy wisieć: wisieć na wysięgniku
Jaka klasa cenowa: 4000
Inne: cicha praca, matowa matryca i obudowa, wejście do PC i USB z boku a nie z tyłu